Hlavní obsah

Největší nákupy udělala Sparta

S novým vedením přišlo do kádru fotbalistů pražské Sparty i mnoho nových tváří. Úřadující vicemistři totiž během letní přestávky ulovili největší přestupové ryby. Velkou zásluhu na tom měl nepřímo i Tomáš Hübschman, který odchodem do Šachtaru Doněck přinesl klubu devadesát miliónů.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Sparta udržela v kádru Karla Poborského.

Článek

Angažování Koubského ze Zlína, Meduny ze Synotu, byť v obou případech jde jen o roční hostování, dále pak podepsaný kontrakt se Šimákem, v minulé sezóně trucujícím hráčem Leverkusenu, společně s příchodem Pacandy z Brna a Martina Čecha z Interu Bratislava dělá ze Sparty nejžhavějšího aspiranta na titul.

Zejména když se novému vedení podařilo udržet Poborského, který se rozhodl pokračovat v kariéře ve Spartě, byť měl mnoho nabídek ze zahraničí.

:. ANKETA
Který z domácích přestupů vás nejvíce překvapil? Hlasujte na konci článků.

Velké oči po šampionátu

Po mistrovství Evropy v Portugalsku, kde Česko uchvátilo Evropu atraktivním herním stylem, měli všichni velké oči. Jenže horečka brzy opadla. Většina případů se ukázala být spíše nafouknutou bublinou. Mnohdy přemrštěné požadavky klubů v součtu s neadekvátními nároky hráčů přestupové plány zhatily.

A tak se znovu potvrdilo, že při finanční recesi ovládající celý evropský fotbalový trh se vyplatí prodávat hlavně na Východ. Vedle Hübschmana totiž za částku přesahující šedesát miliónů odešel rovněž do Šachtaru ostravský gólman Laštůvka.

I úřadující šampióni tedy horečně zbrojili. Do obrany angažovali Velkoborského, jehož čeká těžký úkol v podobě zacelení mezery po Bolfovi. Kádr by měli vyztužit Zavadil, König, Zúbek a navrátilec z Anglie Papadopulos.

Jinak budou šampióni těžit hlavně ze skutečnosti, že elitní ofenzivní duo Heinz-Matušovič zůstalo v Ostravě, stejně jako někteří další hráči, o něž byl velký zájem. "Tým je kvalitnější než před rokem, proto je třeba navázat na loňské výsledky," tvrdí trenér František Komňacký.

Posilovaly i Blšany

Zlanaření Kováře a návrat Kobylíka z hostování ve Štrasburku v součtu s minimálními odchody činí vážným adeptem na pohárové příčky Olomouc vedenou lišákem Petrem Uličným. Nenápadně zbrojily i v loňském roce téměř odepsané Blšany.

Takřka bez povšimnutí odešlo mnoho hráčů, kteří do ligy naskočili v minulé sezóně za velkého humbuku. Zejména angažování Igora Gluščeviče se Spartě vůbec nevyplatilo. "Neuplatnil se," přiznal Daniel Křetínský, zástupce nového spolumajitele, když na útočníka ze Srbska a Černé Hory nezůstalo místo na soupisce prvního týmu.

Stejně neslavně však odešli i mnozí další. Ze Sparty obránce Poledica, avizovaný jako velká posila obrany, stejně jako Štajner, který po úvodních skvělých výkonech uvadal, až přišel o ME. V Liberci se neuplatnil brankář Lejsal, a tak se vrátil do Regginy. Angažování zadáka Jeffersona, jehož Slavia vydávala za druhého Roberta Carlose, bylo pak naprostým lapsem.

Nejvýznamnější nákupy českých klubů
J. Šimákvolný hráč - Sparta P
M. PacandaBrno - Sparta P
J. KoubskýZlín - Sparta H
M. ZúbekBrno - Ostrava P
D. KobylíkŠtrasburk (Fr.) - Olomouc NH
M. KovářRostock (Něm.) - Olomouc P
M. PapadopulosArsenal (Ang.) - Ostrava NH
M. HoleňákLiberec - Slavia P
M. MüllerSlavia - Blšany P
F. DortOpava - Blšany P
Nejzajímavější přestupy z Česka do zahraničí
T. HübschmanSparta - Doněck (Ukr.)
R. BolfOstrava - Auxerre (Fr.)
J. LaštůvkaOstrava - Doněck (Ukr.)
P. HorváthTeplice - Kóbe (Jap.)
T. DošekSlavia - Rapid Vídeň (Rak.)
Nejzajímavější přesuny Čechů v cizině
P. ČechRennes (Fr.) - Chelsea (Ang.)
M. JiránekReggina (It.) - Sp. Moskva (Rus.)
T. UjfalušiHamburk (Něm.) - Fiorentina (It.)
V. DrobnýŠtrasburk (Fr.) - Aston Villa (Ang.)
V. LokvencKaiserslautern (Něm.) - Bochum (Něm.)
L. SionkoGAK Št. Hradec (Rak.) - Austria Videň (Rak.)
Š. VachoušekOl. Marseille (Fr.) - Austria Vídeň (Rak.)
Vysvětlivky: P = přestup, H = hostování, NH = návrat z hostování.

Reklama

Související témata: