Hlavní obsah

Baník si při premiéře utrhl ostudu

OSTRAVA

Ostuda. Jinak výkon fotbalového Baníku v ligové premiéře proti Teplicím ostravský trenér František Komňacký snad ani nazvat nemohl. Na Bazalech ve všech činnostech triumfovali Tepličtí. Na rozdíl od obhájce titulu, který jako by už spíše myslel na boj Champions League, v jejich výkonu nechyběly chuť, vůle a nasazení.

Článek

"Mám radost, protože výsledek má hodnotu. Všichni nám říkali, že náš los je obtížný, ale bylo vidět, že se rozhoduje na hřišti. A na něm jsme byli lepší než mistr, což se cení. Prokázali jsme soudržnost a velikou vůli po dobrém výsledku," říkal teplický trenér Vlastislav Mareček, který si lepší premiéru v novém působišti ani nemohl vysnít.

Měli je přečtené

Severočeši přesně věděli, jakým způsobem by mohli v Ostravě uspět. Pozorně bránili, ale každé šance využili k protiúderu. Byli nebezpečnější. "Věděli jsme, že Baník bude určitě chtít obránci posílat dlouhé pasy dopředu, tak jsme si to pohlídali vzadu a útočníky napadali jejich rozehrávku. Fungovalo to," usmíval se útočník Teplic Radek Divecký.

Ostravané soupeře nepodcenili, prostě na Severočechy v dané chvíli neměli. Tepličtí se zdáli být na duel lépe koncentrovaní. "Prohlédli jsme si Baník na videu v generálce proti Slovácku a už tam mě docela zklamal. Ani teď to nebylo lepší. Myslel jsem si, že se nově poskládaná obrana mistra dala už dohromady, jenže my dostali tolik prostoru, kolik jsme potřebovali. A využili jsme toho," tvrdil střídající hrdina zápasu, střelec Pavel Veleba.

Baníku nefungovala defenzíva. A v ofenzívě byl tým bez zájmu i nápadu. Alibi nemůže nikdo hledat ani v tom, že nejlepší střelec loňského ligového ročníku Heinz přišel na trávník až ve druhé půli kvůli viróze. Zápas se nepovedl ani Janu Velkoborskému, který by měl v ostravské obraně nahradit reprezentanta Bolfa. "Takhle jsem si to fakt nepředstavoval. Nic se mi nedařilo, hrál jsem hrozně. Přitom nervózní jsem nebyl," soukal ze sebe obránce.

Pořádné chmury ve tváři měl rovněž trenér Baníku František Komňacký. "Vůbec jsme neplnili, co jsme si řekli. Měli jsme hrát po stranách, což se nám povedlo párkrát v první půli, ale to bylo vše. Pak jsme se zase tlačili středem, kde nás Hunal s Radou ubránili v suchém triku. Asi bychom potřebovali čas na sehrání, ale ten nemáme," věděl kouč.

Strašila Liga mistrů?

V hlavách hráčů Baníku už možná vítězily myšlenky na středeční duel ve třetím předkole Ligy mistrů v Leverkusenu. Tým působil dojmem, že ho ligová premiéra ani tolik nebavila a nezajímala. Selhala i Sparta, které půjde v týdnu rovněž o milionářskou soutěž...

"Je možné, že to hrálo roli. Všichni víme, že nás čeká ještě něco jiného, a už se na to hrozně těšíme," přiznal záložník Ostravy Mario Lička, jedním dechem však hned tvrdil: "Jenže je nepřípustné, abychom nějaký zápas stavěli výš. Každý je důležitý."

Pozorovatelé z Leverkusenu, kteří v hledišti sledovali zápas, si asi museli mnout ruce. Pokud bude hrát český mistr ve středu v Německu podobně, jak se prezentoval při ligové premiéře, zřejmě by se Bayer ani nenadřel. "Musíme si sednout a všechno vyříkat. V Leverkusenu to bude jiné kafe, a kdybychom ani tam neměli odvést stoprocentní práci, tak to nemá cenu do Německa jezdit," uvědomil si kapitán Baníku Radek Látal.

Překvapivě se utkání netěšilo ani takovému zájmu diváků. Na Bazalech zůstalo deset tisíc volných sedaček, loni věc nevídaná. "V televizi se objevilo, že je vyprodáno, tak už sem nikdo bez lístku nešel. Přitom jsem jen říkal, že chceme mít vyprodáno. Snad za to mohou i dovolené a výdaje fanoušků spojené s Ligou mistrů, ovšem my je výkonem do ochozů rozhodně nepozvali," uznal předseda představenstva Baníku Jakub Kahoun.

Reklama

Související témata: