Hlavní obsah

Baník potěšil špióny, favorité v úvodu ligy zklamali

PRAHA

Fotbalová liga začala několika překvapeními. Ostravský Baník vůbec nezvládl start do nového ročníku a doma doslova odevzdal tři body Teplicím. Také Sparta měla namále, první bod z dvanáctibodového manka umazali na Letné hráči Slovácka. A zle nedobře bylo i se Slavií, která nedokázala pokořit ani oslabený Zlín.

Článek

Tyhle tři týmy jsou přitom společně s Olomoucí českými vyslanci v pohárové Evropě. Jedině Hanáci přitom start soutěže zvládli, i když také ne na jedničku. V souboji s Budějovicemi museli obracet skóre a i když nedali penaltu, nakonec přece jen vyhráli 2:1.

Ostuda na Bazalech

Největší ostudu kola prožil Baník. Začalo to ještě před úvodním hvizdem. Na úřadujícího šampióna se přišlo podívat jen osm tisíc diváků. Poloprázdné Bazaly, to se nečekalo.

V živé paměti přece utkvěla loňská sezóna, kdy tažení Ostravanů za titulem sledoval pravidelně beznadějně vyprodaný stadión. Otázkou je, zda za poloprázdné tribuny může korupční aféra, léto nebo razantní zvýšení vstupného. Nebo se v horku loňská eufórie vypařila?

Samotné utkání nepřineslo žádné fotbalové galapředstavení. Baník předvedl nevýrazný a mdlý výkon. Oněch osm tisíc diváků dostalo jako nášup po sobotním obědě poněkud okoralý moučník. Jen těžko hledal ostravský fanoušek loňskou tvář mužstva. V minulé sezóně si Baník dokázal vytvořit tlak a soupeře přinutit k chybám, v sobotu to chybělo.

Mužstvo nastoupilo s pěti novými tvářemi a je jasné, že zejména obrana musí dostat na lepší souhru čas. Ten už ale není, vždyť ve středu čeká Ostravany první souboj o Ligu mistrů, za týden pak ligový kolotoč pokračuje dalším kolem. Navíc není možné, aby obrana, byť nová, kupila takové chyby jako v sobotu.

Velkoborský selhal

Zklamal zejména Velkoborský, který má být náhradou za Bolfa. Bývalý stoper Blšan místo jednoduché rozehrávky bez zbytečného vymýšlení volil kudrlinky a nebylo to ku prospěchu věci. Další z posil Kotrys na levé straně defenzívy působil velmi nervózně. A König, který v brankovišti vyměnil Laštůvku? Nervozitu ze sebe během utkání setřepal, ale výběhy mu zpočátku činily potíže.

Ani směrem dopředu se nebylo na co dívat. Navrátilec z Arsenalu Papadopulos zcela vyhořel, Matušovič se také nepředvedl. Baník navíc ve druhé půli zcela opustil hru po stranách a snaha prodrat se do šance středem byla k uzoufání neefektivní...

Ostravské položil gól hned po přestávce, což je smutné zjištění. Pokud se ligový šampión takhle snadno sesype v domácí soutěži, co je od něj možné čekat v kvalifikaci Ligy mistrů? Sobota byla pro Komňackého svěřence pořádnou výstrahou.

Zato pro špióna z Leverkusenu to muselo být příjemné odpoledne. Do Německa se mu jistě cestovalo dobře - takhle děravá obrana je pro Bayer předčasným vánočním dárečkem.

Vydřený bod

Sparta na Letné nepředvedla o moc lepší výkon. Proti Slovácku vydřela bod, ale hosté se cítili ukřivděně. Nezmarova paráda z první půle, která skončila v síti, nebyla uznána pro údajný faul na Petráše. Nutno poznamenat, že i sparťané se na sudího Beneše zlobili, když jim po hodině hry neuznal gól Pacandy po předchozím ofsajdu.

Hosté z Uherského Hradiště úspěšně umazali první bodík a předvedli se sympatickým výkonem. Sparta urputně bojovala, ale byla spíše bezradná. Nezvedl ji ani rebel Šimák, který dostal v prvním poločase první velkou šanci. Zůstalo po něm pár povedených momentů, ty se ale daly spočítat na prstech jedné ruky. I tak to diváci dokázali ocenit potleskem.

Bohužel nejvýraznějším momentem zápasu byl výbuch reprezentanta Poborského. Největší hvězda ligy vypěnila po Jarolímově hloupé provokaci a poslala svého soupeře k zemi hlavou.

A i v téhle chvíli selhal sudí Beneš. Místo vyloučení obou kohoutů sáhl jen po žluté kartě. Jeden z nejzkušenějších rozhodčích na listině proškrtané bobtnající úplatkářskou aférou na Letné naprosto selhal.

Sešívaní pro smích

Ve Zlíně padali před utkáním se Slavií hráči jako mouchy. Ze hry byli Gomes, Hubáček, Švach, Novosad a Červenka. Další čtyři fotbalisté navíc nastupovali se zdravotními potížemi. A výsledek? Vítězství 1:0. Pražané nedokázali notně oslabeného rivala přehrát, a to je před utkání s gruzínským Dinamem Tbilisi pořádný budíček.

Slavia zatím nebudí respekt, spíše posměch. Už v přípravě sbírala porážky, před sezónou vlastně ani neposílila, řada hráčů základního kádru odešla. Prohlášení kapitána Bejbla o tom, že tým je stejně silný jako loni, pak jen zvedají koutky úst. Jen těžko si toho v Gruzii nevšimli...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články