Hlavní obsah

Šéf rozhodčích: Beneš měl vylučovat, zklamal i Královec

PRAHA

Dva sudí výrazně chybovali v prvním kole fotbalové ligy. Pavel Královec v souboji Mladé Boleslavi s Jabloncem přehlédl regulérní gól, jeho kolega Michal Beneš zase zaváhal na Letné, když po vzájemném souboji nevyloučil sparťana Karla Poborského ani Lukáše Jarolíma ze Slovácka. Oba však budou kvůli prořídlé listině pískat i nadále.

Článek

Za normálních okolností by nový šéf komise rozhodčích Jaroslav Melichar neváhal a Královci a možná i Benešovi by pozastavil delegaci na další zápasy. Korupční aféra však listinu rozhodčích doslova vyplenila, takže si podobný krok nemůže dovolit.

Královec to od Melichara schytal zejména za nerozhodné výroky, které údajně zvyšovaly nervozitu na hřišti. "Zkrátka se mu to utkání nepovedlo. První půli ještě celkem zvládl, ale po přestávce to bylo horší. Zbytečně otálel v některých případech s odpískáním faulů, hru nechával po přestupcích plynout a tím se dostával do složitých situací a problémů," hodnotil Melichar.

Naopak neuznaný gól Jablonce z 88. minuty, který by znamenal vyrovnání a dělbu bodů, Melichar svému podřízenému příliš nevyčítal.

"Nebylo v lidských silách situaci zachytit, oba rozhodčí zaujali při rohu optimální postavení," bránil Melichar hlavního arbitra Královce a asistenta Petříka. Toho se Melichar zastal zvlášť. "Stál u rohového praporku, ale ve výhledu měl první tyč a brankáře, na inkriminované místo nemohl vidět. V takovém případu by nám mohlo pomoci jen video," uvedl Melichar.

Ostatní si vedli slušně

Beneš, který řídil sobotní duel Sparty se Slováckem, špatně posoudil střet kapitána domácích Poborského s hostujícím Jarolímem. Jarolím nejdříve hodil po soupeři míčem, vzápětí jej reprezentant udeřil hlavou.

A co na to Beneš? Oběma hříšníkům ukázal pouze žlutou kartu, ale podle Melichara měl jednat rázněji. "Přikláněl bych se k důraznějšímu postupu - tedy k tomu, kdyby oba hráče vyloučil. Michal tu situaci neřešil dost důrazně," prohlásil jednoznačně Melichar.

Ostatní rozhodčí si o víkendu podle Melichara vedli ve zbývajících zápasech první i druhé ligy "vcelku slušně".

Reklama

Související témata: