Hlavní obsah

Zatím není důvod k panice, zní z Ostravy

Igor BruzlSport.czPrávo

Sami si na sebe ušili bič. Vyhlásili, že do posil investovali nejvyšší částku v historii klubu a chtějí znovu získat titul. Start do sezóny se jim ale vůbec nepovedl. Přesto fotbalový Baník Ostrava tlumí emoce. "Nechceme žádnou paniku," říká předseda představenstva klubu z Bazalů Jakub Kahoun.

Článek

Média se do úřadujících šampiónů pořádně obula. Herní projev se zatím ani neblíží tomu z minulého ročníku. Navíc přišly ligová porážka s Teplicemi, výsledkové fiasko v prvním utkání předkola Ligy mistrů v Leverkusenu a hubená remíza v Jablonci. "Je pravda, že se nám nepodařilo vstoupit do sezóny jako před rokem, tragédii z toho ale dělat nechci," prohlašuje Kahoun, který věří, že bod v Jablonci byl správným odrazem ode dna.

Zdravé jádro zůstalo

Baník nechal na lavičce většinu posil, musel dohrávat bez vyloučeného Matušoviče a i přesto dokázal, byť s notnou dávkou štěstí, vydolovat remízu. "Pro nás je ohromně cenné zjištění, že to mužstvo nezabalilo. Zdravé mistrovské jádro tu zůstalo a je na čem stavět," vykládá předseda představenstva. Má zprávy, že bod výrazně vylepšil náladu v šatně: "Konečně tam byla po zápase vidět ta živelná radost jako při mistrovském tažení."

Management však příliš lehké spaní nemá. Fanoušci totiž začínají čím dál více otloukat vedení klubu o hlavu prohlášení o velkých financích, vydaných za posily. "Jenže my jsme věděli, že vynakládáme prostředky na dublování postů. Bylo nám jasné, a dávali jsme to nahlas ve známost, že chceme rozšiřovat kádr. Mohli jsme jít cestou jednoho nákupu za třicet miliónů a zase hrát ligu i poháry se dvanácti lidmi, ale to nebyl záměr," říká.

Posilám dál věří

Podle Kahouna je tohle správná strategie. "Loni se nám vyhýbala zranění, jenže jsme už nemohli spoléhat na to, že to tak půjde dál. Náhradu za Bystroně nebo Ličku jsme prostě neměli a potřebovali jsme na takové klíčové posty přivést hráče. Proto jsou tady Zúbek a Zavadil. Velkoborský s Königem přišli jako náhrada za odcházející kluky a ať se to třeba někomu nelíbí, jiné alternativy na trhu, přijatelné pro Ostravu, nebyly," hájí vedení.

Nad novými muži management hůl neláme. "König si před zápasem v Jablonci řekl o změnu v bráně, cítí, že se potřebuje dostat do pohody. Jsem přesvědčen, že nám ještě své kvality dostatečně ukáže. A Velkoborský potřebuje čas," vykládá Kahoun a odmítá nařčení fanoušků, že vedení podcenilo sledování posil: "Na Königa jsme měli výborné reference od řady lidí, Velkoborský hrál pravidelně druhou bundesligu, která má kvalitu."

Změny se nechystají

Podle posledních zpráv z Bazalů se žádné změny neplánují. Diváci drahé nákupy "last minute" před koncem přestupního termínu čekat nemohou. "Potřebovali bychom se teď chytit, ale ani duel s Českými Budějovicemi není pro mě alfou a omegou. Věříme tomu, že vítězná série určitě přijde. Teď ještě o tom musíme přesvědčit diváky, protože s jejich velkou pomocí se nám loni práce dařila daleko lépe," prohlašuje Kahoun.

V Ostravě nemusejí bušit na poplach i proto, že ani případné vyřazení v Lize mistrů nebo momentální horší výsledky v nejvyšší soutěži dopad na ekonomický chod klubu nemají. "Jsme na rok dopředu zajištění, což nám dává klid na práci," uzavírá Kahoun.

Reklama

Související témata: