Hlavní obsah

Sparťané omlouvali bídný výkon únavou

PRAHA

Hodně nepřesvědčivým výkonem se prezentovali fotbalisté Sparty v sobotu v Blšanech. Do přestávky nepředvedli vůbec nic, po změně stran si převahu proti oslabenému soupeři vytvořili, ale výkon hodný účastníka Ligy mistrů to rozhodně nebyl. Postrádali zraněného kapitána Poborského, jejich motor. Ale to je slabá výmluva.

Článek

"V prvním poločase nám chyběla myšlenka a agresivita. Domácí vedli zaslouženě. A my jsme byli rádi, že nás nepotrestali víckrát," přiznal po utkání trenér Sparty František Straka.

Věděl, že do přestávky nebyl výkon jeho svěřenců dobrý. "Hráli jsme pasivně. Měli jsme jiné záměry, ale trošku se nám to vymklo z rukou a pustili jsme domácí do tlaku, který vyvrcholil inkasovaným gólem," přiznával útočník Sparty Michal Meduna. "V prvním poločase jsme měli velké problémy," přitakal Jan Šimák, který gólem v druhém poločase rozhodl.

A příčina tak bídného výkonu první pětačtyřicetiminutovky, kdy hru režírovaly Blšany? "Měli jsme toho plné kecky," vykládal obránce Sparty Pavel Pergl. "Středeční zápas s Ferencvárosem se na nás hodně podepsal. Musel jsem v poločase střídat. Nemohl jsem, byl jsem úplně vyždímaný," líčil Jiří Homola.

Trenér Straka se svých oveček zastával. "Chtěl bych někoho vidět, jak by hrál systémem středa sobota. Začátek zápasu v našem podání ovlivnil souboj s Ferencvárosem, kdy jsme si sáhli na samé dno," čertil se Straka při otázce na matný výkon.

Nedaří se podle představ

Argument, že na Spartu se každý vytáhne, však neobstojí. Vždyť jde o mužstvo, na které je zvědavý každý fanda fotbalu v republice. Tenhle tým přece bude Česko hájit v lukrativní a pohádkovými příjmy překypující Lize mistrů. "Na tlak bychom měli být zvyklí, ten je pořád stejný," krčí rameny Pergl. "Ale v posledních zápasech se nám nedaří podle představ," připouští Homola.

Právě on střídá světlé okamžiky s těmi horšími. V Blšanech nejprve vyrobil kiks, který po Pleškově úniku hasil Kováč. Později Homola zastavil Zelenku jen za cenu penalty. "Bylo to před vápnem," dušoval se hříšník.

Nakonec stejně jako spoluhráči opouštěl severočeskou ligovou obec s úsměvem, který vykouzlily tři body, nikoli výkon. "Bez Chvalovského v brance Blšan jsme to měli snadnější," pojmenoval Homola největší trumf hostů v cestě za vítězstvím. "Obermajer nemá takové kvality jako Aleš Chvalovský," přitakal Meduna.

Šimák rozhodl

Mluvili pravdu. Tomáš Obermajer, náhradní gólman Blšan, měl podíl na obou gólech. Nejprve nedosáhl na centr Pacandy, pak mu pod tělem prošla střela Šimáka, který právě v Blšanech vyrůstal. Vrátil se sem poprvé od podzimu 1999. A popravil domácí vítězným gólem.

"Zažil jsem Tomáše jako výborného gólmana, nepodceňoval jsem ho," chlácholil Šimák severočeského brankářského náhradníka, nicméně se naplno radoval z pokoření bývalého spoluhráče: "Je jedno, komu gól dáte a jak. Hlavně, že to tam spadne."

Nespravedlivý trest?

Domácí byli po zápase hodně rozčarovaní. "Měli jsme dát dva góly ze začátku a bylo to hotové. Jednu tutovku jsem sám zazdil. Sice mi balón skočil, ale i tak jsem to měl proměnit. Byla to chyba," kál se Luděk Zelenka. "Takhle všechno rozhodlo červená," posteskl si.

Ten trest byl přitom zřejmě nespravedlivý. "Míč mě trefil do obličeje a pak se odrazil do ramene," ukazoval Aleš Chvalovský monokl na levém oku. Druhý poločas sledoval z tunelu u kabin. O přestávce prohodil několik slov i s rozhodčím Helebrantem.

"Připustil, že to úplně jasně neviděl. Myslím, že kompenzoval penaltu. Jenže vylučovat by v takových případech měl, jen když si je stoprocentně jistý. Bylo to evidentní ovlivnění zápasu. Já když udělám chybu, tak mi to dá každý pořádně sežrat. Jsem zvědavý, jak z toho vyjde pan rozhodčí," vyprávěl s klidnou hlavou Chvalovský.

Reklama

Související témata: