Hlavní obsah

Brno poprvé prohrálo, se Slavií

PRAHA

Brněnští fotbalisté přišli po úvodních třech vítězných zápasech o ligovou neporazitelnost. V pondělní večerní dohrávce 4. kola se o to postarali slávisté, kteří soupeře na Strahově zdolali 3:0. Pražský tým za druhou výhrou v sezóně nasměrovali přesnými zásahy Gedeon, Latka a Fořt. Brněnský gólman Václavík zároveň přišel po 300 minutách o neprůstřelnost.

Článek

Ten, kdo viděl předchozí matné výkony slávistů v úvodu sezóny, musel dnes v prvním poločase zůstat v němém úžasu. Červenobílí po čtvrtečním ostudném vyřazení z druhého předkola Poháru UEFA na půdě Dinama Tbilisi rychle posbírali síly a Brňany v první půli smetli ofenzivní smrští. Slavii viditelně prospělo i zařazení rekonvalescenta Gedeona a příbramského nováčka Rychlíka do základní sestavy.

Už po třinácti minutách málem poloprázdné tribuny jásaly poprvé, ale gólman Václavík, který do Brna zamířil v létě právě ze Slavie, vytáhl během pěti sekund výtečné zákroky proti střelám Latky i Gedeona. A za dvě minuty přetížená obrana Brna mohla děkovat jen Štěstěně, když se pokusy Adauta a Kuky odrazily od břevna. Když se za deset minut po báječné individuální akci zblízka neprosadil Gedeon, začali být diváci netrpěliví.

Slávisté se ovšem zlomit nenechali; trpělivou kombinací drželi obranu Brna pod tlakem a po půlhodině se dočkali gólové odměny: na odražený míč si po Adautově rohu naběhl Gedeon a krásnou ranou k tyči oslavil po roce a týdnu návrat do základní sestavy. Jako první v tomto ročníku pokořil gólmana Václavíka. A když se za tři minuty po dalším Adautově rohu letos v lize podruhé trefil stoper Latka, dočkali se domácí uznalého potlesku.

Švancara zápas nezdramatizoval

Přehlídka zahozených šancí a atraktivní fotbal přelévající se ze strany na stranu; takový byl obraz druhého poločasu. Do něj vstoupili aktivně hosté a slávistům zatrnulo hlavně při pokusu Trousila, po němž z brankové čáry vykopl míč záložník Sedláček. Na druhé straně po jeho ráně do břevna dorážel do prázdné brány Latka, ale radost mu zkazil odmávaný ofsajd.

Zápas mohl zdramatizovat exslávista Švancara. Z levé strany uháněl po Pitákově chybě sám na Černého, ovšem slabá střela neměla naději na úspěch. Brňané hráli na riziko a v jejich obraně zůstávaly čím dál větší mezery. Kuka a Adauto se ve slibných pozicích ještě neprosadili, pak přišel v 79. minutě na hřiště útočník Fořt a po necelých dvou minutách nekompromisní ranou z hranice velkého vápna připravil hosty definitivně o všechny naděje.

Slavia Praha - 1. FC Brno 3:0
Poločas: 2:0. Branky: 30. Gedeon, 34. Latka, 81. Fořt. Rozhodčí: Matějek - Wilczek, Hojsík. ŽK: Latka, Bejbl, Došek - Siegl, Trousil, Baláž. Diváci: 3021.
Slavia: Černý - Došek, Latka, Bejbl, Rychlík - Piták, Švec, Gedeon (88. Stibůrek), Sedláček - Adauto (83. Táborský), Kuka (79. Fořt). Trenér: Csaplár.
Brno: Václavík - Houšť, Schuster, Trousil, Šustr (72. Kowalík) - Baláž, Siegl, Večeřa, Hlavatý (65. Mezlík) - Švancara (84. Máša), Kroupa. Trenéři: Jarůšek a Schwarz.

Reklama

Související témata: