Hlavní obsah

Státní zástupce šokován fakty z fotbalového světa

Jiří RůžičkaPrávo

Kroměřížský okresní státní zástupce Pavel Pukovec, který dozoruje korupční fotbalovou aféru FC Synot Uherské Hradiště, jež odstartovala vyšetřování i v dalších klubech, je šokován fakty z fotbalového světa, s nimiž se v průběhu vyšetřování seznámil.

Foto: PRÁVO/Jan Chmelíček

Okresní státní zástupce v Kroměříži Pavel Pukovec (vlevo), pověřený dozorem vyšetřování případů korupce fotbalového Synotu. Vpravo mluvčí Krajského státního zastupitelství Pavel Rujbr.

Článek

"Upřímně řečeno, jsem nemile překvapen tím, s čím jsem se musel seznámit, například z odposlechů telefonických rozhovorů. Fotbalu se sám věnuji ryze amatérsky, o to více jsem byl zaskočen tím, jak se skutečně baví a domlouvá ta velká fotbalová rodina," řekl Pukovec Právu.

Varoval před úniky informací 

Potvrdil, že přepisy rozhovorů jsou součástí spisů. K jejich konkrétnímu obsahu se ale odmítl blíže vyjádřit. "Jedná se o velké množství telefonických hovorů. Přepisují se pouze ty, které souvisejí s předpokládanou trestnou činností a mohou sloužit jako důkazy, nepřepisují se jiné osobní rozhovory," uvedl státní zástupce s tím, že on nikomu neposkytl ani nejmenší část těchto materiálů.

"Naopak, když jsem v kauze Synotu zaznamenal určité úniky informací, obrátil jsem se na policejního prezidenta se signálem, aby se jim zabránilo. Dostal jsem odpověď, že můj dopis byl projednán a učiněno opatření. Jak je patrné, k únikům informací přesto dochází," sdělil Pukovec.

O obžalobě či zastavení stíhání rozhodne do měsíce

V kauze Synot Uherské Hradiště policie prověřuje okolnosti, které vedly k obvinění deseti osob z trestných činů podplácení a návodu k podplácení.

Jedná se o majitele společnosti Synot Ivo Valentu, bývalé funkcionáře Jaroslava Hastíka a Igora Štefanka a rozhodčí Václava Zejdu, Stanislava Hrušku, Jaroslava Hlaváče, Josefa Dvořáčka, Bohuslava Krátkého, Eduarda Cichého a Petra Řehoře.

"Policie skončila vyšetřování, obvinění a jejich obhájci podávají návrhy na doplnění vyšetřování. Někteří podali i návrhy na zastavení trestního stíhání. Je na Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Brno, jestli návrhy zamítne, nebo bude pokračovat. Ještě tento týden bych však již měl dostat kompletní spisy a pak do měsíce rozhodnu, zda bude podána obžaloba nebo zastaveno trestní stíhání či zda bude i státní zastupitelství žádat o doplňky," vysvětlil Pukovec.

Podle informací Práva, které Pukovec odmítl komentovat, však materiály shromážděné v kauze Synot obsahují podklady, které by ani v jednom případě neměly vést k zastavení trestního stíhání.

Z hovoru funkcionářů Synotu Jaroslava Hastíka a Igora Štefanka
Štefanko: Takže potvrzeno, byl jsem teď na firmě. Potvrzeno to, jak jsem ti o tom říkal, takže ty už jenom musíš najít nějakou cestu, jak to...
Hastík: Já jsem s ním už mluvil a pozval jsem ho na kafe, víš.
Štefanko: Dobře, ještě jsem si říkal, ještě je jedna šance, další úterý, středu se hraje komplet slovenská liga, dohrávka. Takže v případě, že tady bude někde pískat na zápase, tak by to šlo potom si to vyřídit s ním.
Hastík: Jinak je to ve slovenských, nebo v českých?
Štefanko: Ve slovenských dvě kila.
Hastík: Rozumím.
Štefanko: Je to ve slovenských a je to přes třetí osobu, já to jako dělám přes někoho.
Hastík: Mně to je jasný.
Den: 13. 3. 2004, čas: 13.23:23. Zdroj Deník Sport

Reklama