Hlavní obsah

Poborský režíroval poklidnou výhru nad Příbramí

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha zůstanou včele prvoligové tabulky i po sedmém kole, v němž porazili na svém hřišti Marilu Příbram 4:2. V generálce před zápasem Ligy mistrů proti Lyonu se předvedl především kapitán mužstva Karel Poborský, který byl u všech branek vítězného mužstva. Jednu dal a na tři další přihrál.

Článek

Sparťanům vycházel zápas od prvních minut. Soupeř se nestačil na Letné ještě ani zorientovat a už prohrával, což byla pro Marilu nejméně vhodná varianta. Akce z třetí minuty, po níž Voříšek nedosáhl na zpětnou přihrávku Pacandy sice ještě radost v osiřelých ochozech nepřinesla, ale následná kombinace, na jejímž konci poslal Zelenka před prázdnou branku Poborského, už ano.

Příbramská taktika založená na defenzivě se sesypala jako domeček z karet. Upracovaný styl středočeského týmu neměl příliš možností ve hře dopředu uspět, a když se už dostal Navrátil ke střele, napálil svého spoluhráče Riegla.

Sparťané bez ohledu na vedení dál stupňovali tlak a snažili se především o rychlé brejky. Tradiční nebezpečí představovali také všechny standardní situace a po rohu ve 22. minutě přišla druhá branka: Zelenka s Poborským si na straně několikrát vyměnili přihrávku a následný centr přistál přesně na hlavě Juna, který vstřelil svůj čtvrtý podzimní gól.

Hostující kouč Kopač reagoval výměnou ofenzivního Kučery namísto Navrátila, což sice pomohlo Marile ve hře dopředu, ale v defenzivě kupili hosté stále více chyb. Zelenka se po zranění vrátil ve skvělé formě a jeho kombinace s Poborským či Pacandou často dostávaly hosty do potíží. Ve 26. minutě Zelenka mohl svůj výkon podpořit brankou, ale Sňozík ho vychytal. Sparťané neproměnili ani další šance, ale po chybě brankáře Blažka byli ve 32. minutě rádi, že Loseille nedokázal gólmana obhodit.

Nažhavení domácí chtěli vylepšovat skóre i po změně stran a měli k tomu i další možnosti, jenže Pacandova dělovka v 52. minutě orazítkovala břevno a ránu Urbánka vyrazil Sňozík na roh.

Na slabou produktivitu v koncovce sparťané brzy doplatili, protože hosté nečekaně snížili. Mladičký Fenyk se v 65. minutě zachoval podle fotbalové poučky - když nevěděl co s míčem, napálil ho z třiadvaceti metrů na Blažkovu branku a k překvapení všech skončil pokus jeho premiérovým ligovým gólem.

Sparťany náhodná branka zaskočila, z jejich hry se vytratila předchozí jiskra, ale jen na okamžik. Osmnáct minut před koncem se vrátila, protože Poborský připravil třetí gól: posunul míč Junovi a ten se už od míče nenechal oddělit.

Letenský útočník se tak dotáhl na čelo střelecké tabulky ke kolegovi Pacandovi, který mu za okamžik ale znovu utekl, protože proměnil ve čtvrtý gól další Poborského přihrávku. Hosté pak ještě po Barteskově penaltě snížili, ale na jisté výhře Sparty se už nic změnit nemohlo.

Sparta Praha - Příbram 4:2 (2:0)
Branky: 22. a 72. Jun, 7. Poborský, 81. Pacanda - 65. Fenyk, 86. Barteska z pen. Rozhodčí: Helebrant - Ondo, Kumstát. ŽK: Střihavka, Pergl - Jež, Kučera, Mácha, Fenyk. ČK: 73. Fenyk. Diváci: 3877.
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Kováč, Čech (84. Michalík) - Poborský, Voříšek, Zelenka (64. Baranek), Urbánek - Pacanda, Jun (75. Střihavka). Trenér: Straka.
Příbram: Sňozík - Mácha, Formánek, Riegel, Turtenwald - Jež (76. Hiroš), Navrátil (29. Kučera), Barteska, Fenyk - Loseille (63. Mlika), Mendy. Trenér: Kopač.

Reklama

Související témata: