Hlavní obsah

Blšany budou hrát na Žižkově

Na Žižkov se vrátí první fotbalová liga dříve, než se očekávalo. V pondělí 4. října zde sehrají své utkání s Drnovicemi fotbalisté Blšany. Svaz totiž chmelařům nepovolil sehrát nedělní duel pod mobilním osvětlením, jak žádali funkcionáři. Klub se proto dohodl na sehrání zápasu na Žižkově, výkop byl stanoven na 19:00.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Blšany budou muset znovu do 'exilu'.

Článek

Rozhodnutí svazových orgánů oznámil šéf oddělení pro řízení profesionálního fotbalu Ivo Lubas. Potvrdil tak své nedávné vyhlášení, že Blšanští už nemohou počítat s další výjimkou. Tou dosud byla možnost hrát do šestého kola na vlastním stadiónu, který není vybaven umělým osvětlením.

Lubas vysvětlil, že klubovými činovníky navrhované řešení nebylo možné akceptovat. "Žádné provizorní řešení, které je možno využít například při natáčení na Barrandově, není pro fotbal vhodné. Může se totiž stát, že začne foukat silný vítr a pak by jeho využití bylo nebezpečné," vysvětlil Lubas jeden z důvodů, proč byla žádost zamítnuta.

Nebyl však jediným; podobně se dnes vyjádřila také svazová licenční komise, na jejíž závěry Lubas čekal. Komise totiž rozhodla, že Blšany nesplňují stanovené licenční podmínky, na jejichž základě by mohly hrát doma. Na základě tohoto rozhodnutí se proto ani nejednalo o možnosti zápas sehrát s dřívějším výkopem.

"Až bude stadión svým vybavením odpovídat Projektu 2003, pak se lze bavit o časových změnách. Jenže zatím mu neodpovídá," uzavřel svazové mínění Lubas.

Podobně jako loni

Blšanští funkcionáři se proto rozhodli sehrát zápas na Žižkově. "Klub se do poslední chvíle snažil o to, aby mohli jeho fanoušci utkání v Blšanech navštívit. Našel firmu, která deklarovala, že mobilním způsobem zajistí potřebnou kvalitu umělého osvětlení a bezpečnost diváků. Vzhledem ke krátkosti termínu se však nepodařilo dodat posudek vypracovaný nezávislým odborníkem, jak požadoval ČMFS," vysvětlil ředitel klubu Jindřich Rajchl v písemném prohlášení pro ČTK.

Chmelaři se do podobné situace dostali už podruhé. Loňský podzim totiž strávili nedobrovolně v Příbrami a také tehdy byl na vině nedostatečný technický stav stadiónu, konkrétně nedostatečné výběhové zóny podél trávníku.

Jenže během zimní pauzy v Blšanech stihli všechno napravit a liga se na jaře do severočeské vesnice vrátila. I díky tomu se Chmel udržel v nejvyšší soutěži, protože svůj stadiónek proměnil v nedostupnou tvrz.

V létě klub přislíbil, že začne s výstavbou umělého osvětlení, které mělo být dobudováno nejdéle do šestého kola. Jenže s jeho výstavbou se ještě ani nezačalo.

Reklama