Hlavní obsah

Za "kauzu Žižkov" dostal Růžička zákaz a mastnou pokutu

PRAHA

Už devátý fotbalový činovník byl potrestán za korupční skandál v první lize spojený se zápasy Viktorie Žižkov. Disciplinární komise svazu vynesla verdikt nad delegátem Adolfem Růžičkou. Ten má dvouletý zákaz činnosti ve všech fotbalových funkcích, a současně musí zaplatit pokutu 50 000 korun. Po jednání komise to oznámil její předseda Alexander Károlyi.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Za uplácení ve prospěch fotbalistů Žižkova padl další trest

Článek

Růžička se podle Károlyiho dopustil porušení fotbalových řádů tím, že se domlouval se žižkovským ředitelem Ivanem Horníkem na přijetí úplatku před zápasem Ostrava - Žižkov. "Za to, že pohlídá rozhodčího Beneše, mu pan Horník slíbil 40 000 korun v případě žižkovské výhry a poloviční sumu za remízu. Za souhlas s přijetím úplatku se pokládá i mlčení, ale pan Růžička v tomto případě nemlčel," vysvětlil Károlyi, co vyšlo najevo při policejním odposlechu.

Růžička se před komisi dostavil už před patnácti dny, stejně jako další obvinění, kteří se nechali do žižkovské kauzy zatáhnout. Na rozdíl od nich však byl jeho případ odročen, protože komise si zjišťovala od policie další podrobnosti. Dnes už Růžička na Strahov nedorazil, z jednání se omluvil.

Případ asistenta Míky odložen

Před komisí zato dnes stanul asistent Ladislav Míka, který měl vyslechnout nabídku k přijetí úplatku. Jeho případ byl zatím odročen na neurčito, protože Míka si podal doplňující stížnost na postup policie při vyšetřování a Károlyi teď bude čekat, jak se celá záležitost vyvine. "To by ale nemusela být dlouhodobá záležitost," vysvětlil svazový funkcionář.

Míka z jednání odcházel s dobrým pocitem, protože se necítí vinen. "Já jsem se stejným způsobem vyjádřil i před komisí a věřím, že disciplinární řízení bude nakonec ukončeno. Cítím se naprosto nevinen," prohlásil Míka, když odcházel od strahovského 'fotbalového soudu'.

Už devět potrestaných

Růžička už je devátým potrestaným, který se dopustil podle fotbalových orgánů korupčního jednání v souvislosti se zápasy Viktorie Žižkov v loňském ligovém ročníku. Vedle nyní druholigového klubu, kterému bude po skončení soutěže odečteno dvanáct bodů, si dvouletý zákaz činnosti vyslechli již dříve žižkovský ředitel Ivan Horník, hlavní rozhodčí Pavel Poledník a Karel Vidlák, asistenti Igor Gulajev, Marcel Hábl, Zbyněk Pustka, Ladislav Talpa a delegát Jiří Vlček.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články