Hlavní obsah

Podezřelým z fotbalové korupce hrozí i vězení

Následujících čtrnáct dní rozhodne o dalším osudu lidí namočených v korupci kolem fotbalového Synotu. Policie ve čtvrtek předala státnímu zastupitelství v Kroměříži návrh na obžalobu deseti lidí, kteří se podle výsledků vyšetřování na korupci podíleli. Nyní záleží na státním zástupci Pavlu Pukovcovi, zda s návrhy půjde k soudu. Aféra se tím posunula do nové fáze.

Foto: Sport.cz

Korupční aféra ve fotbalové lize se vyostřuje.

Článek

Tři bývalí funkcionáři klubu z Uherského Hradiště a sedm rozhodčích už za pokusy o ovlivňování výsledků v lize dostali tresty od disciplinární komise fotbalového svazu v podobě zastavení činnosti a až stotisícových pokut. Teď však obviněným hrozí i vězení: klubovým funkcionářům až jeden rok, rozhodčím dokonce dva roky za mřížemi.

V případu Synotu, jímž na konci dubna úplatkářský skandál odstartoval, pokročilo vyšetřování nejdál. Z policejních odposlechů však vyplývá, že korupce prorostla téměř celým fotbalem a že má rysy organizovaného zločinu.

Vyšetřování je vedeno v jedenácti klubech první a druhé ligy. Trestně stíháno je v současné době šest klubových funkcionářů, šestnáct rozhodčích a tři delegáti ČMFS, kteří měli dohlížet na regulérnost zápasů.

Vedle Synotu, který teď hraje první ligu pod novým názvem 1. FC Slovácko, se zatím objevilo nejvíc důkazů proti Viktorii Žižkov. Oba kluby už také byly fotbalovým svazem potrestány odpočtem dvanácti bodů. Policie a státní zástupci teď vyhodnocují telefonní odposlechy týkající se Sparty, Liberce, Jablonce, Teplic, Mostu a HFK Olomouc.

Reklama