Hlavní obsah

Potrestaný delegát Růžička odmítá vinu

Bývalý delegát ČMFS Adolf Růžička odmítá, že by se dopustil porušení řádů, za něž byl disciplinární komisí potrestán dvouletým zákazem činnosti a pokutou 50 tisíc korun. Na zasedání disciplinárky, na němž byl minulý čtvrtek vynesen trest, se omluvil. V úterý ovšem svolal v Brně tiskovou konferenci a za přítomnosti právníka se snažil novináře přesvědčit o své nevině.

Článek

Komise dospěla k závěru, že v telefonátu s tehdejším sportovním ředitelem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem projevil souhlas s přijetím úplatku 40 tisíc korun za to, že z pozice delegáta ovlivní výsledek zápasu s Baníkem Ostrava.

Růžička připouští, že s Horníkem komunikoval a vyslechl i přání žižkovského funkcionáře, aby Jiří Němec nedostal čtvrtou žlutou kartu. "Odvětil jsem mu ale, že nejsem schopen situaci ovlivnit a jsem přesvědčen, že ani z mé strany, ani ze strany rozhodčího Beneše nedošlo k ovlivnění zápasu. Vím, že jsem v tomto směru udělal chybu, žádný úplatek jsem si ale nevzal," řekl Růžička a dodal, že trest považuje za neadekvátní.

Předseda disciplinární komise Alexander Károlyi však ČTK řekl, že Růžičkovo provinění bylo z přepisů odposlechů jasně prokázáno. "Dokonce jsme jeho případ odročili, abychom prověřili všechny podrobnosti," řekl předseda komise.

Bývalý delegát namítá, že mu disciplinárka nedala nahlédnout do záznamů odposlechů. "Bylo tam jen šest sestřižených vět," řekl novinářům. "Byl seznámen s celým zněním. Podstatné části odposlechů jsou také uvedeny v usnesení policie a státního zástupce a navíc jako obviněný má přece možnost nahlížet do vyšetřovacího spisu," podivil se Růžičkově námitce Károlyi.

Řešení? Nový výkonný výbor

Růžička býval ligovým rozhodčím, ale v roce 1997 byl z listiny vyřazen z výkonnostních důvodů. Později pracoval v komisi rozhodčích a stal se delegátem. Dnes řekl, že se v této funkci dostal do podobné situace jako se žižkovským ředitelem ještě jednou, ale odmítl někoho jmenovat.

Zato novinářům nabídl své řešení korupční aféry: okamžitě přerušit ligu, svolat valnou hromadu a zvolit nový výkonný výbor. "Celá záležitost by měla být řešena vyšetřovacími orgány a nikoliv funkcionáři svazu, kteří objektivně nejsou schopni posoudit vinu," řekl Růžička.

On sám prý už ve fotbale působit nechce a nemíní se ani odvolat. "Není to teoreticky ani možné, když mi pan Károlyi odmítl podat materiály o odposlechu. Tím se nemůže ani sejít odvolací komise," dodal jeden z devíti potrestaných aktérů žižkovské korupční aféry.

I v tom mu šéf disciplinárky oponuje. "To samozřejmě není pravda. Pan Růžička má jako každý možnost odvolat se a my odvolací komisi poskytneme veškeré potřebné materiály," řekl Károlyi.

Reklama