Hlavní obsah

Rozhodčí zapletený v korupční aféře je na mezinárodní listině

PRAHA

Výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) ve čtvrtek schválil návrh komise rozhodčích na nominaci českých sudích na mezinárodní listinu FIFA pro rok 2005. Je v ní i Milan Šedivý, jehož jméno figuruje v korupční aféře. Stíhání Šedivého bylo na v září zrušeno, ale státní zástupce Petr Cibulka tehdy nevyloučil, že by mohlo být obnoveno.

Foto: internet

Ilustrační foto

Článek

Šedivý se tak vrátil mezi sudí, kteří jsou delegováni na zápasy první a druhé ligy. "Diskutovalo se o tom a nejen o jménu pana Šedivého. Je ctěna presumpce neviny. Pokud by se jeho pozice změnila a bylo obnoveno stíhání, okamžitě bude stažen z listiny rozhodčích pro první a druhou ligu a samozřejmě i z mezinárodní," řekl na čtvrteční tiskové konferenci předseda svazu Jan Obst.

"Není obviněný a není proti němu vedeno disciplinární řízení. UEFA je o případu informována. Pokud do toho spadne, bude okamžitě stažen. Ale jistí si nemůžeme být u nikoho."

Na dotaz, že podle kuloárních informací padalo v souvislosti se sestavováním mezinárodní listiny i jméno obviněného Josefa Dvořáčka, Obst odpověděl: "Jednalo se o celé řadě variant, podstatný je výstup. Jednání je neveřejné."

Dřívější valná hromada byla zamítnuta

Jako hlavní sudí byli vedle Šedivého zařazeni na mezinárodní listinu Jaroslav Jára, Michal Beneš, Radek Matějek, Pavel Královec, Tomáš Čuřín a nezkušený Libor Kovačík. Ten odpískal jediný ligový zápas. "Je to riziko, ale může to být dobré pro jeho vývoj. Byla to také otázka toho, jestli sedmé místo pro rozhodčího pustíme jinému svazu," řekl místopředseda svazu Pavel Mokrý.

Jako asistenti jsou na seznamu Miroslav Zlámal, Jiří Vodička, Patrik Filípek, Milan Tulinger, Vítězslav Holub, Zbyněk Wilczek, Jan Filgas, Ivo Chytil, Ivan Pokorný a Antonín Kordula.

Právě události kolem korupční aféry vedly některé členy výkonného výboru k návrhu na svolání volební valné hromady na dřívější termín. Tuto možnost dnes exekutiva zamítla, takže řádná valná hromada se uskuteční v červnu 2005. Z třinácti členů bylo pět pro dřívější termín, který byl navrhován po propuknutí úplatkářské aféry v první lize, jeden se zdržel hlasování a sedm bylo proti.

"Bylo to opřeno o určitou snahu uzavřít celou kauzu, aniž by výkonný výbor udělal nějakou přímou politickou nebo právní zodpovědnost za ty jednotlivé příběhy. Nebýt policejních odposlechů, tak by se nic nezjistilo," připojil Obst. "Dalším důvodem bylo, že se valné hromady konaly v zimních měsících a jednalo by se o návrat k předešlé praxi," dodal.

Hlaváč stále působí na kraji

Výkonný výbor dnes rovněž vyslechl informace předsedy disciplinární komise Alexandra Károlyiho k průběhu kauzy ovlivnění fotbalových utkání. Seznámil se také se zprávou předsedy Obsta o jeho jednání s Inspekcí ministerstva vnitra, která se týkala problematiky úniku informací v této kauze do médií.

Rovněž pověřil Obsta, aby zaslal upozornění Jihočeskému krajskému fotbalovému svazu kvůli porušování stanov ČMFS. Na postu předsedy tam totiž dál působí Jaromír Hlaváč, sudí potrestaný v korupční aféře zákazem vykonávání všech funkcí na dva roky.

Reklama