Hlavní obsah

Další potrestaný sudí v kauze Viktorie Žižkov

PRAHA

Další trest vznesla ve čtvrtek disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) v prvoligové korupční aféře. Sudí Ladislav Míka si dva roky nezapíská, navíc musí zaplatit padesátitisícovou pokutu. Celkem v kauze padlo už sedmnáct trestů - jedenáct z nich vyfasovali rozhodčí, dva delegáti a čtyři kluboví funkcionáři.

Foto: internet

Další fotbalový sudí vyslechl trest od disciplinární komise.

Článek

Míka byl jako desátý potrestán v kauze Viktorie Žižkov. Podle šéfa disciplinárky Alexandera Károlyiho se provinil tím, že se domlouval se žižkovským ředitelem Ivanem Horníkem na přijetí úplatku před zápasem Žižkova se Zlínem.

"Pan Míka se obhajoval tím, že při rozhovoru s panem Horníkem, který mu slíbil 30 tisíc za ovlivnění utkání, nebral jeho slova vážně, že mu v telefonu příliš nerozuměl, protože se pohyboval v hlučnějším prostředí," popsal jednání Károlyi.

S Horníkem komunikoval

Míkův případ byl z jednání disciplinární komise 30. září odročen, protože obviněný sudí podal doplňující stížnost na postup policie při vyšetřování.

"Diskutoval s panem Horníkem o situaci, v které se klub nacházel, a v kontextu slov pana Horníka, že potřebují pomoc, neodmítl. Telefonovali spolu dvakrát, hovor neukončil a neprezentoval ani odlišný názor. Proto byl obviněn policií a jeho stížnost státní zástupce odmítl," pokračoval Károlyi.

Podle něj i disciplinární řízení prokázalo, že Míka na toto téma s Horníkem komunikoval. "Ptal se ho i na to, jaké má vztahy s hlavním rozhodčím Pavlem Poledníkem, který utkání rozhodoval, protože se s ním osobně neznal," vysvětlil šéf disciplinárky.

Míka byl zklamán

Zatímco z minulého jednání Míka odcházel s dobrým pocitem, dnes byl zklamán. "Věřím, že disciplinární řízení bude nakonec ukončeno. Cítím se naprosto nevinen," prohlásil Míka před čtrnácti dny. "Jsem velmi zklamaný. Od začátku jsem dneska cítil, že to špatně dopadne. Odvolám se. Pokud najdu na pokutu finanční prostředky, tak ji asi zaplatím. Budu to asi muset řešit půjčkou," hlesl při dnešním odchodu od strahovského 'fotbalového soudu'.

Vedle nyní druholigového klubu, kterému bude po skončení soutěže odečteno dvanáct bodů, si dvouletý zákaz činnosti vyslechli již dříve žižkovský ředitel Ivan Horník, hlavní rozhodčí Pavel Poledník a Karel Vidlák, asistenti Igor Gulajev, Marcel Hábl, Zbyněk Pustka a Ladislav Talpa a delegáti Jiří Vlček s Adolfem Růžičkou.

Odvolání se bude řešit 26. října

Kromě Horníka a klubu se všichni odvolali k Odvolací a revizní komisi ČMFS, která by měla případ řešit 26. října. Zabývat se bude i případem sudího Václava Zejdy, který nezaplatil v daném termínu padesátitisícovou pokutu a disciplinární komise mu zvýšila trest zákazu činnosti ze dvou na tři roky. Zejda se odvolal s tím, že tolik peněz nemá.

Zastaveno bylo disciplinární řízení v kauze Žižkov u asistenta Zdeňka Lukese a delegáta Otakara Draštíka, případ sudího Vladimíra Pastyříka komise odročila. U předsedy komise delegátů ČMFS Ladislava Dofka a rozhodčích Evžena Amlera, Milana Šedivého a Miroslava Liby policie zrušila stíhání a disciplinární řízení nebylo zahájeno.

V druhé kauze Synotu už byla podána žaloba u kroměřížského okresního soudu na všech deset obviněných. Z podezření ze spáchání trestného činu podplácení se budou zpovídat funkcionáři Synotu Ivo Valenta, Jaroslav Hastík a Igor Štefanko. Rozhodčí Václav Zejda, Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Josef Dvořáček, Bohuslav Krátký, Petr Řehoř a Slovák Eduard Cichý jsou obžalováni z přijímání úplatku.

Reklama

Související témata: