Hlavní obsah

Korupce v dalších klubech má být vyšetřena do konce roku

Jakub TroníčekPrávo

Už na přelomu roku by mohly k soudu zamířit případy korupce týkající se fotbalových mužstev Viktorie Žižkov, Opavy a Vítkovic. Policie chce totiž do konce prosince vyšetřování těchto případů, ve kterých už bylo zahájeno trestní stíhání, definitivně ukončit.

Foto: internet

Úplatkářská kauza v klubech Viktorie Žižkov, Opavy a Vítkovic by se mohla před soudem objevit už na konci roku.

Článek

"Předpokládáme, že se to bude týkat většiny případů," informovala Jana Moravcová, tisková mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, který na rozkrývání celé úplatkářské aféry pracuje. "V současné době platí lhůta pro ukončení vyšetřování do začátku prosince," potvrdil státní zástupce pro Prahu 3 Petr Cibulka, který dozoruje případ Vikorie Žižkov.

V něm je z uplácení nebo z přijímání úplatku obviněno dvanáct rozhodčích a funkcionářů, včetně žižkovského manažera Ivana Horníka, v souvislosti s kluby z Opavy a Vítkovic jsou stíháni čtyři lidé. "Žižkovská kauza je natolik rozsáhlá, že je možné, že se vyšetřování v tomto případě ještě o něco protáhne," uvedla Moravcová.

Nechtějí nic uspěchat

V současné době podle ní probíhají výslechy všech zúčastněných. "Je potřeba vyslechnout spoustu lidí, aktérů korupční aféry je hodně," vysvětlila Moravcová, proč se vyšetřování táhne tak dlouho. "Byla by škoda celou věc uspěchat," podotkla mluvčí.

Zároveň potvrdila, že kromě Žižkova, Opavy a Vítkovic se policie zabývá korupcí také u klubů Liberce, Jablonce, Sparty, Teplic, druholigového Mostu a třetiligového HFK Olomouc. "V těchto případech však nemůžeme odhadnout, jak dlouho bude prověřování trvat a zda někoho v této souvislosti obviníme," uvedla Moravcová.

Nejdál zatím postoupila úplatkářská aféra kolem klubu FC Synot, ve které už státní zástupce obžaloval z uplácení a přijímání úplatku tři klubové funkcionáře a sedm rozhodčích. U soudu, který by měl začít do konce roku, jim za to hrozí až dva roky vězení.

Reklama

Související témata: