Hlavní obsah

Odvolací a revizní komise kryla Hlaváče

PRAHA

Prvoligový rozhodčí Jaromír Hlaváč, potrestaný disciplinární komisí ČMFS dvouletým zákazem výkonu jakýchkoliv funkcí v rámci ČMFS a pokutou 50 tisíc korun, sice musel odložit píšťalku, ale dál vykonává funkci předsedy fotbalového svazu Jihočeského kraje, i když zákaz se vztahuje i na tuto funkci.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Mezi rozhodčími namočenými v korupční aféře figuruje také Josef Dvořáček.

Článek

Navíc Hlaváč, stejně jako další sudí Stanislav Hruška, Václav Zejda a Bohuslav Krátký, kteří byli potrestáni již v květnu v souvislosti s tzv. úplatkářskou aférou 1. FC Synot, nezaplatili pokutu 50 tisíc korun.

Trest jim byl prodloužen o další rok, takže nemohou vykonávat žádné funkce v rámci svazu prakticky až do poloviny roku 2007.

Pozdní reakce

Odvolací a revizní komise ČMFS sice tresty zmíněné čtveřici potvrdila, ale nevydala o tom včas náležitý písemný dokument. Ten byl podle informací Práva vyhotoven až v září, a to v podstatě až poté, co si jej vyžádaly orgány činné v trestním řízení. Hlaváč tak dál bez problémů šéfoval jihočeskému KFS, i když na tuto skutečnost, odporující rozhodnutí disciplinárky, upozornily některé jihočeské okresní svazy.

Proč odvolací a revizní komise ČMFS sama včas nezareagovala, neuměl nikdo z jejích členů vysvětlit. Výkonný výbor svazu jako nejvyšší orgán mezi valnými hromadami zareagoval také pozdě a teprve minulý měsíc začal připravovat směrnici, podle níž bude Hlaváčovi odňato například podpisové právo a nebude moci krajský svaz fakticky řídit.

Asi vydrží do jara

"Disciplinární komise neodvolala Hlaváče jako předsedu, ale zakázala mu výkon jeho funkce. Odvolat ho může jen valná hromada příslušného krajského svazu," řekl Právu šéf disciplinárky Alexander Károlyi.

Okresní svazy, českobudějovický a českokrumlovský, které na nesrovnalost poukazovaly a podle informací Práva chtěly iniciovat svolání mimořádné valné hromady, s návrhem neuspěly. Hlaváč tak bude předsedou, byť snad bez pravomocí, až do jara příštího roku.

Odvolací a revizní komise ČMFS si vůbec počíná při projednávání odvolání potrestaných v tzv. úplatkářských kauzách přinejmenším podivně. Osvobodila například rozhodčí Josefa Dvořáčka a Eduarda Cichého.

Dvořáček byl potrestán nepodmíněným zákazem činnosti na jeden rok a Slovák Cichý dokonce na dva roky. Dvořáček dostal navíc pokutu 50 000 korun. Odvolačka v jejich případě údajně neshledala důvod k takovým trestům a rozhodnutí disciplinárky zrušila, byť na oba státní zástupce podal obžalobu...

Šedivý dál píská

Rozhodčí Milan Šedivý, ač figuruje v žižkovské aféře, dál klidně řídí nejvyšší soutěž a byl schválen i na mezinárodní listinu rozhodčích. Na tuto ostudu už Právo, ale i jiné sdělovací prostředky několikrát poukázaly, ale nic se neděje.

V tomto případě se svazoví funkcionáři nahlas ohánějí presumpcí neviny, ale neuvědomují si, že účinkování tohoto sudího přinejmenším zpochybňuje jejich údajnou snahu očistit český fotbal. Podle důvěryhodných policejních zdrojů není vyloučeno, že i Šedivý by mohl být obviněn. Dosud probíhající kauzy by údajně měly být uzavřeny do konce října do té míry, aby se závěry vyšetřování mohla pracovat disciplinární komise.

Ředitel marketingové společnosti STES Jan Kinda už přiznal, že fotbal přišel v důsledku afér o částku kolem třiceti miliónů korun. Někteří partneři svazu i klubů zvažují, zda ve fotbale zůstat. Kluby nemají finančních prostředků nazbyt a příslušné svazové orgány otálejí se skoncováním nejkřiklavějších případů, k nimž patří hlavně Hlaváč, ale i Šedivý.

Jak a koho disciplinární komise potrestala
FUNKCIONÁŘI
Jaroslav Hastík, Ivo Valenta (oba 1. FC Synot)
Dva roky nepodmíněně zákaz výkonů všech funkcí v ČMFS a pokuty 100 tis. Kč
Igor Štefanko (1. FC Synot)
Dva roky nepodmíněně zákaz výkonů všech funkcí v ČMFS
Ivan Horník (Viktoria Žižkov)
Dva roky nepodmíněně zákaz výkonů všech funkcí v ČMFS a pokuta 100 tis. Kč Rozhodči
ROZHODČÍ
Jaromír Hlaváč, Stanislav Hruška, Bohuslav Krátký, Václav Zejda
Dva roky nepodmíněně zákaz výkonů všech funkcí v ČMFS a pokuty 50 tis. Kč Za nerespektování rozhodnutí DK ČMFS - nezaplacení pokuty 50 tis. Kč - trest zvýšen o jeden rok, celkově tedy tři roky nepodmíněně.
Pavel Poledník, Zbyněk Pustka, Karel Vidlák, Marcel Hábl, Igor Gulajev, Ladislav Míka, Ladislav Talpa
Dva roky nepodmíněně zákaz výkonů všech funkcí v ČMFS a pokuty 50 tis. Kč
Josef Dvořáček
Jeden rok nepodmíněně zákaz výkonů všech funkcí v ČMFS a pokuta 50 tis. Kč
Eduard Cichý
Dva roky nepodmíněně zákaz výkonů všech funkcí v ČMFS V případě Dvořáčka a Cichého Odvolací a revizní komise ČMFS skandálním rozhodnutím tresty zrušila. Státní zástupce však na oba podal obžalobu. kluby
KLUBY
1. FC Synot a Viktoria Žižkov
Potrestány odečtením 12 soutěžních bodů po skončení ligového ročníku 2004/2005 a pokutou 500 tis. Kč delegati
DELEGÁTI
Jiří Vlček, Adolf Růžička
Dva roky nepodmíněně zákaz výkonů všech funkcí v ČMFS a pokuty 50 tis. Kč nepotrest
NEPOTRESTANÍ
Otakar Draštík (delegát), Zdeněk Lukes a Petr Řehoř (rozhodčí)
Disciplinární komise ČMFS s nimi zastavila disciplinární řízení. V případě jejich pravomocného odsouzení soudem má DK právo zahájit s dotyčnými disciplinární řízení do 30 dnů od rozsudku.

Reklama