Hlavní obsah

Sparta chce v derby nasadit Poborského

Fotbalisté pražské Sparty si mohou před velkým derby se Slavií zhluboka oddechnout. Ve 260. pokračování soubojů s odvěkým rivalem se pravděpodobně budou moci spolehnout i na kapitána Karla Poborského, který si před necelými třemi týdny poranil lýtkový sval a zmeškal kvůli tomu ligový zápas ve Zlíně i zápasy světové kvalifikace proti Rumunsku a v Arménii.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Karel Poborský zřejmě nastoupí v derby.

Článek

Ale v sobotním derby by Poborský chybět neměl. "Ve čtvrtek jsem trénoval na sto procent. Sice jsem ještě nekopl do míče, ale doufám, že v sobotu nastoupím. Mělo by to být v pořádku," řekl dnes odpoledne novinářům Poborský chvíli předtím, než se spoluhráči zamířil na předzápasový trénink. "Snad bude všechno držet tak, jak má," doufal kouč František Straka.

Sparťanský tábor si před bitvou s odvěkým rivalem užívá skvělého rozjezdu do sezóny. Letenští jsou po osmi odehraných zápasech na čele ligy a na sedmou Slavii nastřádali už osmibodový náskok; roli favorita vzájemného klání ale důrazně odmítají.

Slavia čeká na výhru pět let

I přesto, že se Slavií prohráli naposledy před pěti lety v listopadu. A v posledních čtyřech zápasech navíc slávistům nedovolili ani jednou skórovat; 'sešívaní' proti Spartě marně hledají přesnou mušku už dlouhých 364 minut. Před zápasem se ale prý všechny vzpomínky mažou.

"Derby je jenom jedno, hraje se dvakrát do roka a má velmi specifický náboj. Pamatuju zápasy, kdy byla Sparta níž než Slavia a vítězila. A naopak. Hráči se na to umí neskutečně vyhecovat," vysvětloval Straka, který jako hráč Sparty v derby debutoval v roce 1979. Recept na úspěch podle Straky? "V derby vítězí ten, kdo udrží chladnější hlavu. Ten zápas nikdy nemá favorita," poznamenal někdejší obránce, který povede Spartu v sobotu do zápasu se Slavií poprvé jako trenér.

Straka chce prodloužit neporazitelnost

A rád by prodloužil i sérii patnácti ligových zápasů, v nichž s týmem ještě nepoznal hořkost porážky. Na domácí půdě sparťané neprohráli už 26 utkání za sebou. Navíc by si proti Slavii rádi zvedli sebevědomí před náročným programem příštích dní: v úterý totiž přivítají v Lize mistrů Manchester, pak zajíždějí do Ostravy, hostí Olomouc a vzápětí se představí znovu v souboji s Manchesterem na Old Trafford.

Reklama

Související témata: