Hlavní obsah

Pacanda a Zbončák k derby: Bude to svátek, chceme ho ozdobit výhrou

Bývalí spoluhráči z Brna Milan Pacanda a Martin Zbončák se v sobotním derby Sparta - Slavia postaví každý na jinou stranu hřiště. Pacanda na stranu domácích, Zbončák na stranu hostí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Milan Pacanda

Článek

Vzpomenete si, kdy jste spolu nastoupili naposledy za jeden tým?

Pacanda: To už je hrozně dávno, než šel Martin do Liberce v roce 2001. Jaký to byl zápas, si vůbec nevybavuji.

Prohráli jste s Opavou 1:2 a bylo to 15. kolo ročníku 2001/2002...

Zbončák: Archiv si nevedu a prohrané zápasy si zvlášť těžko pamatuju.

Jak byste svého bývalého spoluhráče z Brna charakterizoval?

Pacanda: Martina mám v paměti jako výborného levého krajního záložníka, i když vím, že nastupoval i na jiných místech v sestavě a když byl ve Spartě, hrál také levého obránce. Pro mne je ale typickým středopolařem, který si hlídá lajnu, využívá svoji rychlosti a podniká nebezpečné výpady k šestnáctce soupeře, které zakončuje buď výbornými centry nebo i sám střílí. V Brně často nahrával na góly, v jedné sezóně mi přihrál na šest branek.

Zbončák: Je hrozně silný v soubojích jeden na jednoho, ty jeho přešlapovačky jsou úžasné. Je rychlý, jeden z nejlepších útočníků doma. Pochvala od něj těší. Na pár gólů jsem mu opravdu přihrál. Hrálo se s ním dobře. Má výborný pohyb. Navíc zmoudřel po všech těch problémech, které měl. Má talent od pánaboha. Ve Spartě měl být už dávno.

Dal jste sobotnímu soupeři někdy gól, nebo se vám vybavuje něco jiného ze vzájemných bitev?

Pacanda: Naposledy jsem se trefil v jarním utkání v Brně, které skončilo 2:2. Vedli jsme sice už 2:0, ale Slavia dokázala nejen snížit, ale v poslední minutě i vyrovnat. Tehdy nás ztráta dvou bodů hodně mrzela.

Zbončák: Gól jsem Spartě zatím nedal. Spíše se mi vybavuje zápas za ni proti Slavii. Po kontaktu s Karlem Pitákem jsem šel ven. Zdálo se mi to přísné. Pár lidí mi tu situaci teď připomnělo, ale s Karlem jsem to teď nerozebíral. Gól bych snad mohl dát tentokrát, ale je vlastně jedno, komu se to povede. Jen když náskok Sparty snížíme. Jedeme bodovat, nic jiného nám nezbývá. Prohra by znamenala už jedenáctibodovou ztrátu a to by nám fanoušci asi neodpustili.

Vnímáte v kabině, že derby má jiný náboj, než ostatní ligová utkání?

Pacanda: Určitě, a moc se na zápas těším. Derby je po všech stránkách nejsledovanějším domácím ligovým zápasem. Co může být víc. Vnímal jsem to, i když jsem hrál v Brně a přál si takovou atmosféru zažít. Teď tu možnost mám. Ještě tak zvítězit. V kabině už se na Slavii správně hecujeme.

Zbončák: Samozřejmě, víc se o tomhle zápase mluví. Je to svátek. Co vlastně může být v lize víc? Možná vypíšu pro spoluhráče prémii za úspěch. Když se hraje proti bývalému klubu, dělává se to. Ale ne snad proto, že bych se se Spartou rozešel ve zlém, i když ten poslední půl rok v ní nebyl optimální a tehdejší nabídku Dynama Moskva jsem přivítal. Nejsem zavilý nepřítel Letné. Ale zavile půjdeme za výhrou. První místo v lize? Pořád tomu věřím, kádr posílil, tak proč ne.

V čem jsou přednosti vašeho současného týmu?

Pacanda: Už letmý pohled na tabulku jasně říká, že jsme lepší. Sparta má určitě v každé řadě vyšší kvalitu než Slavia. Zápas chceme jednoznačně vyhrát a upevnit si vedení v tabulce.

Zbončák: Jsem tu krátce, na to abych to hodnotil. Máme ale myslím dobrou zálohu i obranu. Nejde nám to v koncovce. Dali jsme jen devět gólů. Je to otázka sebevědomí.

Na co si budete muset dát největší pozor u soupeře?

Pacanda: Slavia má kvalitní středovou řadu, v té je asi její největší síla, a nejen díky příchodu Martina Zbončáka. Ta naše je ale lepší a převálcuje ji. Na Letné ji vyniknout nenecháme.

Zbončák: Nevím, jestli bude hrát Karel Poborský. Pokud ano, tak na něj a samozřejmě na dvojici Jun-Pacanda v útoku. Musíme je pohlídat. Jak? To se neprozrazuje. Připravíme se dobře.

Tipnete si, jak se to v derby v sobotu seběhne?

Pacanda: Vyhrajeme 3:0 a je úplně jedno, kdo vstřelí naše góly.

Zbončák: Radši ne. Věřím ale, že neprohrajeme. Nejen z videa ale známe sílu Sparty. Těžko se můžeme něčím překvapit. Rozhodující může být, kdo dá první gól.

Reklama

Související témata: