Hlavní obsah

Homola: Štěstí mám, ale kanonýr ze mne nebude

Mezi nejdůležitější trefy své kariéry řadí obránce Sparty Jiří Homola dvě branky, kterými rozhodl v sobotu o vítězství klubu z Letné v derby se Slavií. "Ty dva góly nám zajistily, že se nám bude v Praze dobře dýchat," říká čtyřiadvacetiletý zadák v rozhovoru pro Právo.

Článek

V lize už jste nastřílel podle oficiálních statistik třináct branek, kam byste zařadil ty dvě z derby? Určitě mezi ty nejdůležitější. Něco takového se mi ještě nepovedlo.

Jak jste viděl svoje trefy do sítě Slavie? Ten první jsem dal hlavou po centru Tomáše Juna po odvráceném rohu. Počkal jsem si v šestnáctce, zapomněli na mne. Nikdo mě nehlídal, měl jsem čas se i podívat, kde stojí gólman Černý. Ten druhý byl z dorážky po dalším rohu, prostě jsem to propálil. Nohou jsem moc gólů nedal, možná tři nebo čtyři a určitě to nebylo z větší vzdálenosti než z 10 metrů.

Byly podle vás důležitější nebo cennější dva góly Slavii nebo ten s Ferencvárosem, jímž jste Spartu poslal do Ligy mistrů? To se těžko srovnává, ale důležitější byl asi ten s Ferencvárosem. Na druhou stranu ty dva góly v derby se Slavií nám zajistily, že se nám bude v Praze dobře dýchat. Zápas se hrál v krásné atmosféře. Když se hlediště zaplní, hned se hraje jinak.

Na druhé straně jste se mohl postarat ještě o drama, když po vašem střetu s Pavlem Kukou odpískal sudí Jára penaltu. Byla? Asi byla. Soustředil jsem se na Pavla Kuku, míč jsem neviděl. Natáhl jsem mu do cesty ruku.

Po utkání tribuny vyvolávali vaše jméno, jaký to je pocit? Krásný pocit z vítězství a gólů je o to větší.

Šest gólů na podzim, pět v lize, jeden v předkole Ligy mistrů, zažil jste už takový úvod sezóny? V lize určitě ne, pokud si vzpomínám, hodně gólů jsem dával v divizi za Čelákovice, ale to je něco jiného.

Stáváte se střelcem. Aby se Pacanda, Jun i další kanonýři báli, že jim uzmete korunu krále střelců... To nehrozí, ale z gólů mám pochopitelně radost. Letos mi to tam padá, ale jsou v tom i dorážky a mám také pořádný kus štěstí. Kanonýr ze mne nebude, spíš bych řekl, že mám asi střelecky vybráno nebo spíš přebráno.

Bylo pro vás důležité, že nastoupil Poborský? Určitě moc, protože Karel je pro nás důležitý už tím, že nastoupí. Moc nám pomohl i proti Slavii.

Na Slavii máte náskok jedenácti bodů... To je paráda, ale ještě před sebou máme hodně těžkých zápasů. Musíme si dávat pozor na další mužstva v lize. Se Slavií jsme vlastně odstartovali náročnou sérii pěti utkání v řadě. V lize nás čekají v Ostravě Baník a pak na Letné Olomouc a k tomu lahůdky s Manchesterem United.

Za vítězství máte slíbeno u přítele v restauraci jídlo zdarma. Co si dáte jako první? Gulášek, ale až po Manchesteru. Moc kamaráda trápit nebudu.

Vy jste kdysi oblékal dres Slavie, jak na to vzpomínáte? Nijak, protože to bylo v dorostu jen na půl roku. Nikoho ze současných hráčů Slavie jsem tam nepotkal. Tenkrát za mne nechtěla Slavia dát 50 tisíc korun, tak jsem nepřestoupil. Jak teď vidím, bylo to tak lepší.

Reklama

Související témata: