Hlavní obsah

Když prohrajeme se Spartou, jsme ze hry, míní Vrba

Kolem kouče plzeňské Viktorie Pavla Vrby (48) je v poslední době hodně živo. Se slzami v očích ukončil minulý čtvrtek nádhernou pouť pohárovou Evropou. V pondělí převzal podruhé cenu pro Trenéra roku, ve středu se objevila informace, že už je v podstatě dohodnutý na angažmá u slovenské reprezentace.

Foto: Petr Horník, Právo

Kouč Plzně Pavel Vrba převzal cenu pro Trenéra roku.

Článek

A před sebou má v sobotu klíčový ligový duel na Letné, který hodně napoví o šancích jeho týmu na obhajobu titulu... „Je toho opravdu hodně, alespoň se nenudím a nemám čas na smutek po vyřazení z Evropské ligy," říkal s nadhledem sobě vlastním.

První z jarních ligových šlágrů ale podle něj přímo o titulu nerozhodne. „Určitě ne, ale může hodně napovědět. Pro nás bude klíčový z pohledu obhajoby. Ztratili jsme dva body s Duklou, a pokud bychom na Letné prohráli, přijdeme prakticky o šanci na obhajobu. Rozhodlo by se už jen mezi Spartou a Libercem. Pro nás to znamená neprohrát a nejlépe vyhrát, abychom byli zpátky ve hře. Ztrácet na jaře budou i Sparta a Liberec, nikdo neudělá šňůru vítězství až do konce ligy. My musíme čekat na klopýtnutí soupeřů a sami bodovat. Na rozdíl od loňského jara nemáme situaci ve svých rukou," má spočítáno Vrba.

Ještě Slovákům nepodepsal

Zatímco šéf slovenského fotbalového svazu Ján Kováčik je přesvědčen, že už zbývá jen podepsat smlouvu, Vrba je stále opatrný a nechává si otevřená zadní vrátka. Jak pro setrvání v Plzni, kde mu smlouva končí příští rok, tak i pro jiné nabídky... „Tuto variantu nebudu komentovat," pravil mnohoznačně. „Uvidím, jestli některá nabídka bude natolik zajímavá, abych změnil plzeňský dres. Tato varianta je totiž také ve hře," dodal.

„Řekl jsem panu Kováčikovi svoje pravidla, jako je říkám všude, například, že si do nominací a trénování mluvit nenechám. V opačném případě bych angažmá nepřijal. Zvažuji všechny okolnosti. Vím, jaká je kvalita hráčů i los kvalifikace na mistrovství světa. Přístup slovenské strany je ale velmi vstřícný," naznačil, že na Kováčikově jistotě může něco být.

Když před lety přišel do Púchova jako trenérský zelenáč, byť získal coby Komňackého asistent titul s Baníkem, ozvali se někteří slovenští trenéři a dokonce byl nazván jogurtem... Nelíbilo se jim ani jeho angažování do role asistenta trenéra slovenské reprezentace Kociana. Lehké to nebude mít ani teď, byť ho zdobí tituly se Žilinou a Plzní i skvělá cesta evropskými poháry...

„Na něco takového jsem připravený. Nic horšího, než po příchodu do Púchova mě asi nečeká. Kritici buď zalezou, protože se bude dařit, nebo budou mít navrch. Ve slovenském fotbale jsem ale poznal spoustu perfektních a rovných lidí a mám tam hodně přátel," zdůraznil.

Skvělá angažmá v Žilině a Plzni

Vrba je považován za hlavního strůjce plzeňských úspěchů, což on skromně odmítá... „Myslím si, že to je hodně přeceňované. Nebýt lidí kolem, hlavně hráčů, vedení, kolegů v realizačním týmu, ale i podpory fanoušků, nikdy bychom toho úspěchu nedosáhli," tvrdí. Nikdy se prý netrápil tím, že si do týmu nebude vybírat drahé hvězdy, ale spíš hráče, kteří nemají takový věhlas. „Zůstávám za všech okolností realistou, takže pracuji v rámci možností, které mám k dispozici," konstatoval.

Vrba má zvláštní dar. Umí si vybrat nejen hráče, ale i angažmá. „Víte, když jsem byl dvakrát na dně, poprvé po neprodloužení smlouvy v Baníku Ostrava a pak po skončení mého prvního slovenského angažmá v Púchově, dostal jsem takové nabídky, které mne zaujaly. Angažmá v Žilině a Plzni si cením jako těch nejlepších, která jsem ve svojí trenérské kariéře prožil," přiznal.

„Byl mezi nimi sice rozdíl, ale obě jsem bral jako velkou výzvu. Žilina je ambiciózní klub, který jde vždy za titulem. Plzeň v době, kdy jsem tam přišel, hrála o záchranu, ale byli tu zajímaví hráči, o nichž jsem byl přesvědčen, že z nich mohu dostat mnohem víc. Nevěděl jsem o tehdejších plzeňských problémech. Vše se změnilo příchodem nového vlastníka a vítězstvím v domácím poháru a to pomohlo ke stabilizaci klubu a posílení kádru. A také jsem měl kus štěstí," zamýšlel se nahlas Pavel Vrba.

Na Bílkův post nemyslí

Spousta fanoušků by ho ráda viděla u české reprezentace. To však momentálně odmítá. „Český nároďák neřeším, protože postoupil na EURO a nebylo by dobré ani správné měnit trenéra, který ho tam dovedl. Samozřejmě česká reprezentace patří k nejvyšším trenérským metám i pro mne, ale to je teď spíš hudba budoucnosti, pokud mě někdo někdy vůbec osloví. Třeba se mi nebude v dalším nebo i tom stávajícím angažmá dařit a ti, kteří mne dnes posílají k reprezentaci, budou říkat, že tam má jít kdokoliv, jenom ne Vrba," pravil s nadsázkou.

Přiznal také, co ho momentálně trápí, i když to není tak říkajíc jeho věc... „Není mi lhostejné, že Baník Ostrava hraje o záchranu. Hrál jsem tam, trénoval, mám k němu logicky vztah. Věřím, že změnou majitele se pro Baník objevilo světélko na konci tunelu a zachrání se. V Ostravě byla vyhlášená líheň talentů, Baník má skvělé fanoušky. Já jsem tam u mládeže začínal a dovedu si představit, že u mládeže Baníku jednou skončím," řekl přesvědčivě.

Nejlepší český kouč současnosti může překonat historicky nejúspěšnějšího trenéra Karla Brücknera, který získal trofejí sedm... „O tom nepřemýšlím, Karel Brückner je jedním z největších trenérů v historii našeho fotbalu, obrovská osobnost... Ale já začal sbírat trofeje dřív, než on dostal svoji první," pravil s lišáckým úsměvem Vrba.

Reklama

Související témata: