Hlavní obsah

Liberec vypráskal mistra na Bazalech

Více než osm tisíc diváků zažilo na ostravských Bazalech v dohrávce 9. kola první ligy šok. Jejich opěvovaný 'Baníček' v souboji s Libercem totálně vyhořel a podlehl 0:4. Mistrovský celek je po debaklu, který ukončil jeho sedmizápasovou sérii neporazitelnosti, pátý, Severočeši se zásluhou tří bodů posunuli před Teplice na třetí místo.

Článek

Než se Baník adaptoval na bleskový přechod Liberce do útoku, mohlo být po utkání. Hosté zaskočili soupeře nečekanou ofenzívou, která jim už po čtyřech minutách vynesla vedení - Kiselův roh putoval po Hodúrově hlavičce od břevna k nekrytému Valachovičovi, který míč vrátil za Raškova záda.

Pro Ostravu byl začátek deseti minutami hrůzy. Přechodová fáze Severočechů a kolmé pasy za obranu byly pro domácí neřešitelný rébus. Po Pospěchově hrubce v rozehrávce a dalším rozboru soupeřovy defenzívy měl druhý gól na kopačce Slepička, ale po Papouškově akci svou střelu opřel do pravé tyče.

Pak ale statickou hru Baníku rozběhal agilní Matušovič a mistr zvedl hlavu. Látalův centr umístil Papadopulos z hranice malého vápna jen do břevna a ostravský kapitán vzápětí sám z podobné pozice volejem přestřelil.

Liberec omezil počáteční aktivitu na soupeřově polovině hřiště, nepatrně se stáhl a vývoj duelu začali diktovat Ostravané. Ve 26. minutě vymyslel Matušovič další gólovou příležitost pro Papadopulose, ale ten neměl svůj den a hlavou zblízka trestuhodně minul.

Tresty za živelný útok

Bezzubý nápor obhájců titulu vyšuměl s přestávkou. Hned po ní sice Lička hlavou napnul horní síť, ale skvěle organizovaný Liberec zkonsolidoval obranu a vyčkal na rozhodující úder. Zlomový gól měl dvakrát na hlavě Slepička, trefu jistoty ale vsítil znovu po Kiselově rohu a Pospíšilově zblokované ráně Lukáš.

Hra Ostravy se poté totálně zbortila. Domácí začali živelně útočit a díry v jejich obraně fotbalovější soupeř bez milosti trestal. Slepička s pomocí teče obránce přeloboval z 16 metrů Rašku potřetí a kalich hořkostí dopili Slezané po vlastním gólu stopera Besty, který do vlastní sítě usměrnil Hodúrův centr.

"Soupeř nás přehrál v jednoduchosti, přímočarosti a udělil nám tvrdou lekci z produktivity," poznamenal trenér Baníku František Komňacký. "Byl to nejlepší poločas, jaký tým pod mým vedením odehrál," pochvaloval si trenér Liberce Griga.

Baník Ostrava - Slovan Liberec 0:4
Poločas: 0:1. Branky: 4. Valachovič, 70. Lukáš, 78. Slepička, 86. vlastní Besta. Rozhodčí: Královec - Filípek, Pokorný. ŽK: Látal - Šinglár. Diváci: 8542.
Ostrava: Raška - Pospěch, Besta, Dvorník, Drozd (79. Žůrek) - Látal, Bystroň, Lička, Čížek - Matušovič, Papadopulos (70. Lukeš). Trenér: Komňacký.
Liberec: Hauzr - Šinglár, Valachovič, Lukáš, Hamouz - Kisel, Polák, Hodúr (90. Pudil), Papoušek - Slepička (90. Zápotočný), Pospíšil (87. Došek). Trenér: Griga.

Reklama

Související témata: