Hlavní obsah

Slovenská reprezentace má smůlu - Plzeň trenéra Vrbu k Dunaji neuvolní

Slovenská fotbalová reprezentace má smůlu - mistrovská Plzeň rozhodla, že trenéra Pavla Vrbu k Dunaji neuvolní. Přitom ještě v minulém týdnu vypadalo všechno slibně. Trenér Viktorie se sešel s představiteli slovenského fotbalu i klíčovými hráči národního týmu Hamšíkem a Škrtelem, dokonce i na nabízené podmínky kývnul. Po pondělním sezení plzeňského vedení mu nezbylo než prohlásit: „Rozhodnutí našeho klubového vedení plně respektuji."

Foto: Reuters

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba volání Slováků nakonec nevyslyší.

Článek

Už po sobotní plzeňské výhře na Spartě se spekulovalo, zda trenér Vrba svou jarní misi ve Viktorii dokončí. Vedení slovenského fotbalu se totiž netajilo tím, že by chtělo, aby na lavičku národního týmu usedl už v květnové přípravě proti Polsku. A všechno k tomu skutečně směrovalo, protože trenér českého mistra se minulé úterý domluvil s představiteli tamního svazu a i od reprezentačních opor Hamšíka a Škrtela před odletem k přípravnému zápasu v Turecku slyšel, jak by byly rády, kdyby je  v kvalifikaci o postup na světový šampionát 2012 do Brazílie vedl.

Slovenský šéf Kovačík v dohodu věřil

Slováci dokonce akceptovali Vrbovu podmínku, že mu nikdo do sportovního úseku nebude mluvit, natož pak zasahovat, i finanční podmínky pro Vrbu byly slušné. Šéf slovenského fotbalu Jan Kovačík byl přesvědčen, že i k dohodě s Plzní dojde, neboť s majitelem Viktorie Tomášem Paclíkem ho pojí přátelské vztahy.

V pondělí však angažování dvojnásobného českého trenéra roku Pavla Vrby padlo.  „Po zvážení všech aspektů jsme se rozhodli neuvolnit Pavla Vrbu pro slovenský národní tým. Trenér tak dodrží platný kontrakt s Viktorií Plzeň," shrnul závěry schůzky plzeňského vedení generální manažer viktoriánů Adolf Šádek.

Plzeň řekla ne, Vrba verdikt akceptoval

„Naše rozhodnutí jsme samozřejmě následně konzultovali s trenérem, oznámili jsme mu také důvody, které nás k tomuto závěru vedly. Tím zásadním je snaha o zachování nastaveného směru ve sportovním vedení. Zároveň tak vysíláme jasný signál partnerům a fanouškům klubu, že chceme nadále pokračovat cestou kvality a sportovních úspěchů," doplnil Šádek.

Jeho slova přišla ve chvíli, kdy se čekalo, že vedení Plzně vynesení ortelu odloží, neboť majitel Viktorie Paclík je momentálně v zahraničí, odkud se vrátí až příští týden. Dalo se však čekat, že Západočechům nebude Vrbův odchod po chuti a že s ním nebudou souhlasit. Nejenže s Viktorií získal titul, ale postoupil s ní i do Champions League, kde vydělal klub přes dvě stě milionů korun, Vrbovou zásluhou se zviditelnila spousta hráčů, takže třeba Jiráček odešel do Wolfsburgu a hned šest si jich našlo cestu do reprezentace. A že v panující fotbalové euforii vyrostl v Plzni nový fotbalový svatostánek, to jsou rovněž plusové body pro trenéra.

„Rozhodnutí vedení klubu plně respektuji. Nyní se soustředím pouze na středeční zápas s Mladou Boleslaví a následně na důležité zápasy v rámci Gambrinus ligy," nezbylo než konstatovat trenérovi Vrbovi, který má v Plzni smlouvu až do léta roku 2013.

Slováci se vyjádří v úterý

Vedení slovenského fotbalu zatím nemíní plzeňské rozhodnutí glosovat, natož aby mluvilo o dalších krocích, jež podnikne. Vyjádří se zřejmě až v úterý, kdy v Bratislavě zasedá svazové vedení.

U Dunaje se spekuluje, že se pokusí verdikt Plzně ještě zvrátit, ale přitom začne jednat s dalšími potencionálními adepty. Jedním z nich je exsparťanský šéf a někdejší trenér české reprezentace Jozef Chovanec, dalším pak jeho bývalý letenský spoluhráč a nyní trenér ligové Senice Stanislav Griga.

Reklama

Související témata: