Hlavní obsah

Kouč Baníku se po dalším výprasku hodně zlobil

OSTRAVA

Tohle ostravské Bazaly dlouho nezažily. Na ostudné debakly si fanoušci v podání Baníku zvykali v zápasech evropských pohárů na hřištích soupeřů, ale teď jim čtyřgólový výprask úřadujícího šampióna předvedli i fotbalisté Liberce v jejich výsostném chrámu. A žádné omluvy neobstojí.

Foto: archiv

"Hráči by neměli takto hazardovat se jménem Baníku," durdil se kouč František Komňacký.

Článek

Baník vypadal, jako by ani neměl taktickou poradu. První dva útoky Liberce znamenaly gól a Slepičkou nastřelenou tyč. Zato Ostravané se do šancí probíjeli jen těžkopádně a vůbec si nevěděli rady s konstruktivní obranou Slovanu. Severočeši si na trávníku dělali, co si zamanuli.

"Začali jsme hrozně, ale pak jsme se zvedli. Měli jsme šance, jenže nás zlomil druhý gól," poznamenal obránce Baníku Pavel Besta.

A trenér Ostravanů František Komňacký se proto na mužstvo hodně zlobil. "To už se nám nestalo poprvé, letmo vzpomenu třeba zápas Ligy mistrů v Leverkusenu. Po druhé inkasované brance tým přestal hrát, přitom by si hráči neměli dovolit takto hazardovat se jménem Baníku," zvýšil hlas trenér mistra, který už jenom vzpomíná na loňskou formu.

Kouč krčil rameny

Marně se ostravští fanoušci, kteří svůj tým ani v kritické chvíli neopustili a klubová hymna dokonce i hráče vyprovázela po konci zápasu do kabin, dožadovali ve druhém poločase střídání.

"Co mám udělat, když Lukeš se cítil tak na dvanáct minut a o Žůrkovi se ví, že do plných neumí," pokrčil alibisticky rameny Komňacký. Přitom před sezónou si pochvaloval, jak se mu kádr rozšířil. Že by Baník neměl kam sáhnout ani v mládežnických kategoriích?

To Liberec ukazoval, že má teď na rozdávání nejen sebevědomí, ale i fotbalovou kvalitu. "Bylo to hodně o štěstí. I Baník měl v prvním poločase tři vyložené šance, narozdíl od nás je však neproměnil. Když pak otevřeli domácí obranu, začalo nám to padat," usmíval se spokojený útočník Slovanu Miroslav Slepička, který zařídil třetí gól Severočechů.

Baník selhal při standardkách

Hostům bezvadně fungovala záložní řada. Doplňovala útočníky na hrotu, zároveň však i neúnavně vypomáhala v defenzívě. Liberec působil celistvěji, jeho hra nepostrádala řád a organizaci.

"Přitom jsme zase nepředvedli nic neobvyklého. Je sice pravda, že se nám dařila kombinace, ale hlavně jsme hráli jako jeden tým, což se nám vyplácelo už také v minulých zápasech," řekl nejlepší muž na trávníku, slovenský středopolař Ivan Hodúr.

O vítězi utkání rozhodl druhý gól kapitána Slovanu Petra Lukáše, který stejně jako při první trefě Valachoviče využil selhání ostravské obrany při standardní situaci a následné dorážce. "Jsem rád, že jsem před brankou zůstal až do dohrání akce," vykládal autor asi klíčové branky zápasu. "Ani úvodní gól nezměnil naši taktiku. Chtěli jsme hrát aktivně a cítili jsme, že se nám daří v defenzívě. Po pauze jsme toho Baníku moc nedovolili," řekl.

Baník doplatil na selhání při dvou standardních situacích. "Už s tím musíme něco udělat," potvrdil obránce Besta a dodal, že Ostravané sázejí na poziční bránění. "Něco ale není v pořádku, když dvakrát doráží hráč míč do prázdné brány. Poučit se z toho ovšem musíme rychle, vždyť už v sobotu nás čeká rozjetá Sparta," povzdechl si ostravský obránce.

Reklama

Související témata: