Hlavní obsah

Štajner: Životní jaro? Když vyjde titul s Libercem i šampionát

Nebýt pátečního ligového nezdaru v Teplicích, musel by liberecký matador Jiří Štajner nad probíhající sezónou vrnět blahem. Mužstvo zpod Ještědu táhne v honbě za vedoucí Spartou. Jedenácti zásahy se přiblížil svému 15gólovému maximu z ročníku 2001/02, kdy slavil s Libercem titul, o němž sní i letos. Druhou sezónu po návratu z Hannoveru, kde strávil osm let i s hostováním ve Spartě, je hvězdou Severočechů i celé ligy.

Foto: ČTK/AP

Jiří Štajner ve vzduchu při utkání v Irsku

Článek

Cítíte, že vaše forma je ve srovnání s prvním ročníkem po příchodu z Německa lepší?

Myslím, že je všechno spojené s tím, jak se nám v Liberci daří. Minulou sezónu jsem dával góly já, Honza Nezmar a než odešel, tak Kerič. Ale teď dává góly každý. Máme nebezpečné stopery, daří se Lukáši Váchovi. Celý Liberec hraje dobře, proto vyčnívají jednotlivci.

Přitom ve srovnání s předešlým ročníkem se mužstvo Slovanu nijak dramaticky nezměnilo.

Ale máme odlišný projev. Míň míče kopeme, hrajeme víc fotbal. Po zemi. Nemusím honit balón, který mi lítá kolem hlavy.

Jste jedním z mála fotbalistů, kteří zvládli specifika návratu z prestižní zahraniční soutěže do české ligy a přitom dál září. Čím to je?

Když jsem se po osmi letech v Německu vracel do Liberce, byl jsem připravený! Zní to jednoduše, že? Už jsem prožil stejný krok, když jsem šel v zimě 2004 z Hannoveru hostovat do Sparty. A tehdejších šest měsíců se nepovedlo. Nicméně před rokem a půl jsem měl alespoň všechno vyzkoušené. Byl jsem starší. Neměl jsem strach. Absolutně ne.

Spousta legionářů přiznala, že návrat do Česka byl chybou a měli buď pokračovat v zahraničí, nebo raději kariéru ukončit. Proč se vám comeback v Liberci podařil?

Šel jsem domů. Do známého prostředí. Znal jsem kluky v kabině. Byl jsem pryč osm let, ale vlastně se ve Slovanu nic nezměnilo... (směje se) A věděl jsem, že na ligu mám. Strašně jsem se těšil. Ale je pravda, že mi všichni říkali: Neblázni, nevracej se! Přemlouvali mě, ať zůstanu v Německu. Často je krok zpátky vynucený. Už o vás venku nestojí. Málokdo se vrací, že chce domů. Výjimkou byl Marek Jankulovski, ale jinak nevím o nikom. Mně ještě běžela smlouva v Hannoveru. Mohl jsem zůstat. Jenže jsem měl vnitřní pocit, že už nebudu v základu. A nechtěl jsem se třeba kvůli dvěma rokům stěhovat jinam v Německu.

Změnila se česká liga za necelé dva roky od vašeho příchodu z Hannoveru?

Hraje se lepší fotbal než před osmnácti měsíci. Kvalita jde nahoru. Ekonomická krize je na naší soutěži paradoxně znát pozitivně. Hraje se lepší fotbal. Už neplatí, že každý, kdo zahraje tři zápasy, přestupuje do zahraničí. Liga sice není kvalitnější, než když jsem do Německa šel, ale pomalu se zvedá.

Jak vůbec vnímáte neustálou chválu, která se k vám snáší ze všech stran, a fakt, že vládnete mnoha statistikám?

Hezký, no. Ale nic si za to nekoupím. Nepřišel jsem do Liberce dožít, ale abych si zahrál evropské poháry. A ještě něco vyhrál. Ten cíl musíme splnit...

Nyní jsou ve srovnání s minulou sezónou šance velké, že?

Loni jsme to zkazili hned na začátku. V poháru jsme vypadli ve třetím kole, nedařilo se nám ani v lize. Teď máme obě soutěže dobře rozehrané.

Představuje pro vás ligový triumf větší motivaci než pohárový?

Vůbec ne! Pro mě není v soutěžích rozdíl. A pokud vím, přístup trenéra je stejný. Budeme se snažit vyhrát oboje, když máme šanci.

Liberci vládne podnikatel Ludvík Karl, který se médiím vyhýbá. Změnil se během vašeho angažmá v Německu i jeho pohled?

Než jsem odešel, vídal jsem ho jen po zápasech. Před návratem jsme se párkrát potkali, něco jsme si řekli. Příležitostně si promluvíme, ale komunikuje hlavně se spoluhráčem Honzou Nezmarem. I když vlastně po podzimu přišel na rozlučku a ptal se, jestli fakt chceme hrát evropské poháry nebo co jako zamýšlíme... (směje se) Tak jsme mu říkali, že ano. A on na to: Dobře, já teda nikoho neprodám. A fakt nikoho nepustil. A když jsme byli na soustředění na Kypru, prodloužil nám pobyt o čtyři dny. Myslím, že cítí šanci stejně jako my.

Pro vás se rýsuje příležitost vyšperkovat sezónu startem na mistrovství Evropy.

Do šampionátu je daleko. Za tři měsíce může být všechno jinak. S Libercem teď budeme pod tlakem. Když jsme před deseti lety útočili na titul, vyhrávali jsme. Ale když jsme museli, zasekli jsme se. Nevím, jestli jsme tehdy byli silnější. Ale určitě zkušenější.

V národním dresu jste minulý týden odehrál s jistotou zápas v Irsku. Trenér Bílek už dříve říkal, že vás zkoušet nepotřebuje. Mrzelo by hodně, kdybyste na mistrovství Evropy chyběl?

Kdyby nám vydržela forma s Libercem, hrál bych pravidelně a měl nynější formu, tak určitě.

Vnímáte situaci, že případný titul s Libercem by vám nominaci zajistil?

Myslím, že naděje na mistrovství je větší než na titul. Každopádně kdyby vyšlo obojí, šlo by o moje životní jaro.

Reklama

Související témata: