Hlavní obsah

Vaclík musel lípnout Brabcovi pohlavek, aby ho probral ze sparťanského snění

Praha

Zářili jako sluníčka. A netajili, že pořád nemohou uvěřit tomu, že ve sparťanském dresu k ligové premiéře skutečně nastoupili. A na Žižkově k tomu. „Čekám, až se vzbudím. Třikrát jsem se štípnul a pořád nic,“ vykládal mladý sparťanský stoper Jakub Brabec, jenž ještě loni nosil kapitánskou pásku české reprezentační devatenáctky a ve Viktorce kopával. „Opravdu snový začátek. Už tím, že jsem vychytal nulu,“ přidával se Tomáš Vaclík, kterého Sparta koupila v zimě právě na Žižkově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Exžižkovský gólman Tomáš Vaclík si kuriózně odbyl premiéru ve sparťanském dresu proti Žižkovu.

Článek

Tušili, že po dvou prohrách po sobě dojde v sestavě jejich týmu k menšímu zemětřesení. Sparta ztratila šest bodů a trenéři museli konat, takže oba mladíci vycítili svou šanci.

Brabcovy žižkovské premiéry

"Už od úterý trenéři naznačovali, že bych mohl nastoupit. I pár individuálních pohovorů s panem Hřebík, Haškem a Jílkem jsem měl. Ale nic speciálního, jen v rámci tréninku," přiznával po pátečním malém pražském derby pod žižkovskou televizní věží Jakub Brabec, že tušení o místu v základní sestavě měl. A nezklamalo ho, protože ke druhému ligovému zápasu v životě skutečně nastoupil. Ten první si kuriózně odbýval v dresu žižkovské Viktorie, kam ještě jako dorostenec přišel právě ze Sparty, aby se loni v létě na Letnou zase vrátil.

„Hrát po boku Jarošíka, to je hotová fantazie, protože jde o fotbalistu neskutečných kvalit," liboval si devatenáctiletý Brabec po vydařené premiéře ve sparťanské obraně. „Po porážce s Plzní jsme se defenzívě celý týden věnovali a proti Žižkovu už byla naše obranná hra skutečně lepší. Doufám, že v dalších utkáních půjdeme nahoru."

Zběha Vaclíka vítal potlesk

Také žižkovský brankářský zběh Tomáš Vaclík si proti svému bývalému klubu sparťanskou ligovou premiéru odbýval. A rovněž vydařenou, protože čisté konto udržel a mužstvu k výhře svým výkonem dopomohl.

„V poslední minutě první půle chytil jasný gól. Pro nás obrovská smůla, protože pro Spartu by bylo šokem, kdyby odcházela do šaten za stavu 1:1," kvitoval Vaclíkův výkon a zároveň litoval své sveřence trenér domácí Viktorky Roman Nádvorník. „Viděl jsem, že si Láďa Bálek nabíhá na balón a čekal jsem, že by ho mohl tečovat. Byl to však spíše reflexivní zákrok. Ale těsně před přestávkou důležitý, protože by bylo hloupé dostat gól z jediné střely mířící na bránu," popisoval inkriminovaný moment Vaclík, jenž dostal mezi sparťanskými tyčemi přednost před chybujícím Švengrem.

„Já bych tam šel už dřív, ale trenéři nechali mou sparťanskou premiéru až na Žižkov," vypadlo z něho, že si věřil od začátku jara, ale na svou šanci a první sparťanskou nulu si musel počkat. Shodou okolností stejně jako Brabec také na hřiště pod televizní věží, kde ještě na podzim chytával a kde ho fanoušci přivítali potleskem.

„Měl jsem s nimi moc dobrý vztah, takže jsem se na Žižkov těšil a oni se těšili na mě. Fanoušci v kotli mě dokonce přemlouvali, abych pustil nějaký gól, až bude zápas rozhodnutý, a oni si mohli také zakřičet," prozrazoval, že si stačil se skalními žižkovskými příznivci i popovídat.

Hašek měl pro oba jen slova chvály

Radost jim ale neudělal, protože čisté konto udržel a od sparťanského trenéra Martina Haška si vysloužil slova chvály. „Vyzařovalo z něho sebevědomí a klid, měl několik dobrých zákroků a jeho jistota se přenesla na celou obrannou čtveřici," kvitoval letenský kouč Vaclíkův výkon, aby podobně chválil i Jakuba Brabce.

„Sparťanská ligová premiéra mu vyšla náramně. Vyhrával většinu soubojů, měl dobrou rozehrávku, v devatenácti si počínal velice sebevědomě. Potvrdil dobrou formu z přípravy i správnost našeho rozhodnutí zařadit ho do sestavy," liboval si Hašek nad další korekturou, kterou v sestavě mužstva udělal.

"Minulý týden jsme byli s Kubou na večeři a já pak u něho přespával. Říkali jsme si, jaká by to byla paráda, kdybychom nastoupili společně k prvnímu zápasu za Spartu a ono se nám to skutečně povedlo.  A náramně," prozrazoval Tomáš Vaclík a poblíž stojícímu Jakubovi Brabcovi vylípnul kamarádský pohlavek.

"To aby ses ze snění probral,"  vysvětloval.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: