Hlavní obsah

Před zápasem vyhrožoval, že Plzeň o body obere. Nakonec ji olomoucký kouč Uličný potupil a znectil

Plzeň

Hodinu před zápasem se před tribunou fotografoval s legendami plzeňského fotbalu Sloupem, Formanem a spol. a přitom vyhrožoval: „Přijel jsem si pro body.“ Jasně, že ho nebrali vážně, jenže olomoucký kouč Petr Uličný při návratu do města, kde sám pět let hrával a pak i dva roky trénoval, slib naplnil. Mistrovskou Plzeň dokonale potupil a čtyřgólovou výhrou ji znectil.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký kouč Petr Uličný při návratu do Plzně jenom zářil. Aby ne, když jeho tým obhájce titulu doslova znectil.

Článek
Fotogalerie

Musíte se vznášet doslova v sedmém nebi. Takhle vyškolit Plzeň a navíc na jejím domácím hřišti, to už se v lize čtyři roky nikomu nepovedlo. Naposledy v březnu 2008 Ostravě, jenže kde je od té doby Ostrava a kde Plzeň...

Však je to moc krásné! Vyhrát nad nejlepším mužstvem české ligy, to má obrovskou váhu a nám to v tažení za záchranou hrozně moc pomůže. Vždyť pro celý náš fotbal je mnohem důležitější, aby Sigma zůstala v lize, než aby Plzeň získala další mistrovský titul.

To říkáte přesto, že vás v Plzni dodnes vzývají jako trenéra i hráče?

Ale ano, i když samozřejmě Plzni její úspěchy moc přeju. Vždyť já tady prožil krásná fotbalová léta, narodil se mi tady ve čtyřiasedmdesátém syn, takže pokaždé, když do Plzně přijedu, jsem naměkko. Jenže teď jsem v Olomouci šéftrenérem, kterému musí jít o to, aby na Hané nejvyšší soutěž zachránil, protože Sigma do ligy patří.

Po výhře v Plzni máte k záchraně o pořádný kus blíž. Před zápasem jste sice sliboval, že si body odvezete, ale zřejmě jste sám nečekal, že domácí tým tak znectíte...

Ve vší skromnosti a pokoře jsme chtěli bodovat, neboť v naší situaci by byla i remíza úspěchem. Ale kdybych myslel na výhru  - a čtyřgólovou k tomu - musel bych sám sebe považovat za blázna.

Jenže váš tým nakonec nemusel zůstat jen u čtyř branek. Nebýt několika výborných zákroků plzeňského gólmana Pavlíka, mohli domácí odejít s ještě větším debaklem!

Ale to už by bylo moc. Už čtyřbranková výhra pro ně byla krutá, protože Plzeň předvádí u nás skutečně nejlepší fotbal.

Předvádí, ale vy jste jí ho dokonale znechutili...

Ovšem až po přestávce, protože první půle z naší strany dobrá nebyla. Chtěli jsme bránit a podnikat rychlé protiútoky, jenže jsme se omezovali jen na bránění.

Ale bránění perfektní, neboť jste si Plzeň dokonale přečetl a svému mužstvu naordinoval nesmírně účinnou taktiku.

Věděli jsme, že Plzeň všechna ostatní mužstva v české lize převyšuje, takže jsme zatáhli obranný blok k naší bráně, forčekovali protihráče, eliminovali Horvátha s Petrželou a pohlídali si kraje hřiště, Pilaře pak zejména. To bylo celé tajemství naší taktiky.

Tajemstvím, které si ale zřejmě necháte pro sebe, zůstanou parádní branky, které jste v Plzni stříleli.

Žádné tajemství. Jen jsme dotáhli do konce brejkové situace, které nám po přestávce vycházely. Zúročili jsme je skutečně perfektně a krásnými góly k tomu. A to ještě mohl hlavičkující Ordoš přidat minimálně ještě pátou branku.

Prostě dokonalá lekce, kterou od vás obhájce titulu dostal!

Za kvalitní výkon, takticky vedenou hru se všemi atributy, jež k ní patří - tedy perfektně zvládnutou obrannou fází, rychlým přechodem do útoku, zakončením i třeba potřebnou agresivitou - jsme si ale přece vítězství zasloužili. Proto jsem tak šťastný.

Na jaře jste v lize ještě neprohráli, takže olomoucká sázka na dvaašedesátiletého Uličného vychází dokonale.

To není jen o Uličném, protože jako šéftrenér mám pod sebou dva výborné trenéry Muchu a Kotůlka, kteří toho v minulosti ať již jako hráči, nebo trenéři pro fotbalovou Olomouc už hodně udělali a dokázali. Jen týmový výkon, na němž se musí podílet i hráči, nás může dovést k záchraně, která je naším hlavním cílem.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: