Hlavní obsah

Zápotočný i Pilař po trestu oněměli

Karel FeltPrávo
Aktualizováno

Na disciplinárku přišli sparťan Tomáš Zápotočný i plzeňský Václav Pilař ve čtvrtek odpoledne s úsměvem na rtech. Sparťanský stoper vystoupil ze svého audi jen v přiléhavém tričku s krátkým rukávem... „Ono mi nahoře bude horko, tam se zahřeju,“ pravil žertem cestou na schody, vedoucí do strahovského sídla FAČR. To tichý „votrok“ v plzeňských služných se choulil do zimní bundy, usmíval se, ale nad otázkou, co očekává za verdikt za svoje simulování, jen krčil rameny. Po jeho vyslechnutí oba prošli kolem zástupců médií jako opaření a zcela němí... Při tom mluvit jim disciplinárka nezakázala...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Pilař na tréninku fotbalistů Plzně

Článek

Jako první šel před komisi Zápotočný, který v duelu s Plzní kopem kung-fu poslal k zemi Daniela Koláře. „Zápotočný za dobu, kdy se v zimě 2011 vrátil z ciziny, dostal pouze pět žlutých karet. Není to recidivista. Ani nevěděl, kde tady disciplinárka zasedá a snad už to nebude potřebovat," říkal tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

„Tomáš se také Kolářovi hned po zápase omluvil. Komisi sdělil, že se v žádném případě nejednalo o úmysl protihráče zranit, ale spíš šlo o jeho nešikovnost. Chybět nám bude v lize proti Ostravě a v poháru v Mladé Boleslavi, ale na derby bude k dispozici. Trest respektujeme," dodal.

„Zápotočný měl být vyloučen už v zápase za surovou hru. Shodli se na tom komise rozhodčích i disciplinární a delegát utkání. Minimálně měla následovat žlutá karta, která by byla jeho druhá v utkání. Trest na spodní hranici dostal vzhledem ke své dosavadní bezúhonnosti," vysvětlil verdikt disciplinárky její tiskový mluvčí Jaroslav Kolář.

Třicet tisíc za simulování

Pilař trochu pobledl, když byl předvolán. Skoro to vypadalo, že ho bude muset generální sekretář Viktorie Adolf Šádek podpírat. „Proces" s plzeňským „Messim" byl ale kratší. Jeho konto však zchudne o třicet tisíc korun, protože nasimuloval faul v šestnáctce Sparty poté, co ho křižoval ve skluzu Jiří Jarošík. Nařízenou penaltu ale Horváth neproměnil.

Také reprezentant neřekl po jednání ani slovo... „Vašek je ze situace nervózní a nerad se k takovým věcem vyjadřuje, dejme mu tedy klid," omluvil hráče generální manažer Viktorie Adolf Šádek. „Výši trestu respektujeme. Nechci se vyjadřovat, zda byl trest správný nebo ne, komise vzala v úvahu i fakt, že Jarošík zasahoval poněkud nešťastně. Vyjadřovat se nebudu ani k dalším okolnostem," dodal.

Pilař nebyl první hráč, který před komisi předstoupil kvůli simulování. Loni dostal pokutu ve stejné výši jablonecký David Lafata. „Komise došla k závěru, že v případě Pilaře šlo o simulování. Podobné projevy hráčů hodlá také trestat. Kvůli podezření ze simulování je na příští zasedání předvolán Ladislav Volešák ze Slovácka, u něhož je podezření, že nasimuloval penaltu v utkání s Bohemians 1905," zdůraznil Kolář.

Reklama