Hlavní obsah

Do Slavie jít nemůžu. Jsem sparťan, tvrdí Lavička

Sydney/Praha

Trenér Vítězslav Lavička koncem dubna končí svoji tříletou misi v FC Sydney. Chystá se domů, kde je o něj zájem. Slavii však odmítl. „Do Slavie jít nemůžu, jsem sparťan,“ vysvětlil.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Vítězslav Lavička

Článek

„Ale nabídky Slavie si velice vážím, je to jeden z nejslavnějších českých klubů s úžasnou historií. Pan ředitel Platil jednal velmi korektně. Moje argumenty pochopil. Dřív nebo později by tohle spojení nefungovalo. Fanoušci by mě asi nevnímali tak agresivně jako Františka Straku, ale kdyby se nedařilo, dali by mi najevo, že jsem sparťan a nechtějí mě," dodal.

Se Strakou vyhrávali tituly ve sparťanském dresu, osud je později svedl proti sobě jak v české nejvyšší soutěži, tak i v Austrálii... „Chápal jsem Frantu, že funkci ve Slavii složil. Měl to hrozně těžké. Fanoušci byli proti němu a vedení ho nepodrželo. To se pak těžko pracuje. Mockrát jsme o tom mluvili. I jeho příběh ve Slavii byl jedním z důvodů, proč jsem nabídku odmítl... Asi tím nejzávažnějším,“ přiznal Lavička.

K Plzni má vztah

V souvislosti s Lavičkou se spekuluje také o Viktorii Plzeň. „Opravdu to jsou jen spekulace. Mám v Sydney do konce dubna smlouvu, soustředím se na práci tady. Budoucnost budu řešit, až se vrátím. Na to je čas,“ nechtěl se pouštět do dalších spekulací.

Svůj vztah k Plzni ale nezapíral. „Narodil jsem se tam a fotbalově vyrostl. Hrál jsem za Plzeň do svých dvaceti let. Mám upřímnou radost, že se Viktorii tak daří. Zařadila se mezi přední české kluby a její výkony a výsledky nejsou náhodné. I když se jí v poslední době nepovedlo pár zápasů, na tom, že si zaslouží obdiv, to nic nemění. Pavel Vrba odvedl velký kus práce, známe se dobře. Ale úspěchy svědčí nejen o jeho kvalitách, ale všech, kteří ve Viktorce působí,“ rozhovořil se Lavička.

Bedlivě sleduje i Spartu, byť jeho trenérské působení na Letné bylo po titulu v Liberci jen epizodou. „Momentálně nehraje tak, jak by si všichni přáli, ale Hřebíkova terapie funguje. Dělal jsem mu asistenta v době úspěšného tažení Ligou mistrů, ale tenkrát jsme se také rozjížděli pomalu. Když chcete hráče naučit něco nového, chvíli to trvá,“ nabídl svůj pohled s tím, že díky internetu má o české lize dobrý přehled.

Úspěšná mise chce tečku v play-off

Před třemi roky přišel do FC Sydney a hned s ním vyhrál jak dlouhodobou část, tak i play-off a titul. Mužstvo se pak hodně změnilo a už na nejvyšší příčky nedosáhlo. „Hodnotím ty tři roky velmi pozitivně. Po titulu jsme následující rok hráli asijskou Ligu mistrů, protože Austrálie byla k největšímu kontinentu fotbalově přidělena. Získal jsem velice cenné životní i fotbalové zkušenosti. Opravdu jsem moc spokojený,“ říkal.

I když o jeho služby měl klub dál velký zájem, přesto odchází... „Život v Sydney je skvělý, ale poslední rok jsem tu bez rodiny, kterou v Česku váží povinnosti, dcery především studijní. Rodina za mnou jezdila, denně jsme ve spojení, ale ta samota je hrozná. Na to nejsem stavěný a takovou zkušenost už bych udělat nechtěl. Oželím krásy Austrálie a opravdu rád se vrátím domů. Už se moc těším. I proto jsem odmítl i další nabídky ze zahraničí,“ prozradil důvody svého návratu domů.

„Chtěl bych se ale loučit co nejlépe, tedy účastí v play-off, v něm pak dojít co nejdále. Do konce dlouhodobé části zbývají dvě kola a nám chybí na postupové místo jeden bod. Shodou okolností hrajeme se soupeři, kteří jsou těsně nad námi. O víkendu v Melbourne a pak doma s Newcastle Jets. Domů se těším, ale kdybych tu byl až do konce smlouvy, tedy do finále play-off, vydržel bych to,“ rozloučil se Vítězslav Lavička.

Reklama

Související témata: