Hlavní obsah

Trenér Bohemians Weber: Kamarádi mi říkali, že strkám hlavu do oprátky

Jozef Weber začíná první velkou trenérskou štaci. Bývalý záložník, který v lize odehrál přes 400 zápasů, dal sbohem klidné práci asistenta v Jablonci a chytil laso z Bohemians, kde se stal hlavním koučem. Doufá, že to bude mise úspěšná a klub zachrání v nejvyšší soutěži.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Nový trenér Bohemians Jozef Weber.

Článek

Pod vaším vedením získal tým ze dvou zápasů bod. Není to méně, než jste čekal?

Z mužstva nemám až tak špatný dojem. Na Slovácku jsme předvedli solidní výkon, ale dostali jsme hloupé góly. I proti Hradci byla druhá půle celkem slušná, jenže těžko jsme mohli pomýšlet na víc, když jsme hráli v deseti. Kluci jsou pracovití, s tím není problém, ale čekám daleko víc nadstavby a fotbalovosti.

Tak proč jeden z mála kreativních hráčů ve vašem týmu, Kaufman, sedí jen na lavičce?

Kvůli zranění nehrál skoro rok a půl fotbal. Na Slovácku jsem ho tam dal a po dvaceti minutách mu docházely síly. Musel jsem ho střídat. Celý zápas nevydrží, chce to pozvolna.

Mezi náhradníky figuruje i Hartig, přitom je to jeden z nejzkušenějších hráčů, které máte.

Lukáš je důležitý v kabině. Taky měl zdravotní problémy, ale dostává se do formy. Kdyby proti Hradci nebyl vyloučený Nešpor, určitě by dostal šanci.

Nebojíte se, že s výkony, jaké tým momentálně předvádí, sestoupíte?

Není to jednoduché. Kdyby se udělala tabulka z posledních deseti zápasů, jsme poslední. Na začátku podzimu se povedla nějaká šňůra a od té doby se Bohemka trápí. Musíme se zvednout a začít vyhrávat.

Proč jste šel do rizika v Bohemians a nedělal jste v klidu asistenta v Jablonci?

Je to zase krok výš v mé trenérské kariéře. Bohemka má velkou tradici. Kdyby mě oslovil jiný klub v podobné situaci, asi bych hodně váhal. Ale nepřijmout tuhle nabídku, to by byla zbabělost.

Nezrazoval vás někdo od tohoto angažmá?

Většina kamarádů i známých z fotbalového prostředí mi říkala, že strkám hlavu do oprátky. Ale já se nebojím. Je to veliká výzva.

Zaskočilo vás něco?

Některé věci ano. Ale mám zásadu, že interní záležitosti netahám z kabiny. Jak jsem zjistil, kluci tu nebyli zvyklí na řadu věcí. To budou muset změnit.

Nemůže být problémem i poměrně úzký a nepříliš kvalitní kádr?

Sice někdy nemám moc kam sáhnout, ale když jsem do Bohemky šel, tým jsme probírali a já dobře věděl, jaká je situace. Za to se rozhodně nechci schovávat. Do léta má každý šanci ukázat, že má na to v Bohemce hrát.

Reklama