Hlavní obsah

Hašek je před derby v klidu. Z míry ho nevyvádí slávistické popichování, ani soupeřovy sázky

Praha

Slávistické popichování ho z míry nevyvádí. A všelijaké hlášky zaznívající před sobotním pražským derby z konkurenčního Edenu tuplem ne. Natož aby snad pociťoval potřebu vypisovat nějakou sázku, jen aby své svěřence motivoval a ti Slavii porazili. „Pokud by bylo zapotřebí pro úspěch v derby něco v rozpoložení hráčů odlehčovat, znamenalo by to, že mužstvo je přetížené. A tak tomu není. Nemyslím, že by hráči byli nějak svázaní nebo naopak přemotivovaní,“ zůstává před sobotním ligovým derby v naprostém klidu sparťanský trenér Martin Hašek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Hašek, první kouč fotbalové Sparty

Článek

Po léta se tvrdí, že derby nemá favorita, letos je však situace jiná. Vaše Sparta favoritem je. A velikým! Neznervózňuje vás tato konstelace?

Samozřejmě že si uvědomujeme, že zatímco my jsme v tabulce první, Slavia o nejvyšší příčky nehraje, ale nějaký problém pro nás role favorita nepředstavuje. Nesrovnáváme se ani se Slavií, ani s Libercem, Plzní či Jabloncem, zaměřujeme se jen sami na sebe, takže ani derby a role favorita nemá na naši přípravu a způsob hry dopad.

Soupeř vás ale před sobotním kláním alespoň verbálně popichuje. Dokonce tvrdí, že se rozstřílí právě proti vám. Ani to vás nevytáčí?

Starám se o své mužstvo, které se snažím připravit, jak nejlépe umím. Vycházíme z každého odehraného utkání, z něhož se snažíme poučit, abychom v příštím podali ještě lepší výkon.

Takže v sobotu zahrajete v Edenu ještě lépe, než ve středečním pohárovém duelu v Mladé Boleslavi?

Jaro jsme začali špatným střetnutím v Hradci Králové, ale od té doby jsou naše výkony v každém zápase lepší, než v tom předchozím. V Mladé Boleslavi jsme skutečně zahráli lépe, než v lize proti Baníku, přesto jsme viděli ve výkonu mužstva spoustu rezerv a velký prostor, abychom se dál zlepšovali.

Jaký je tedy váš herní ideál?

Vytvářet si spoustu šancí, z nichž budeme dávat spoustu gólů a soupeři naopak nedovolit ani náznak šance.

Naplnit první z vašich ideálů bude ovšem dost obtížné. Pravda sice je, že Slavia na jaře góly nedává, současně ale platí, že jich ani moc nedostává. Ve čtyřech zápasech hrála bez inkasované branky, takže její defenziva se zlepšuje...

My se připravujeme tak, abychom naplnili principy, jež chceme v naší hře naplňovat a abychom zvítězili bez ohledu na výsledky Slavie.

Hodně by vám mohl pomoci Kweuke, který dal v posledních třech ligových zápasech pokaždé gól. Budete na jeho trefy hodně spoléhat?

Budeme se spoléhat na to, že se gólově prosadíme a dáme víc branek než soupeř. A je jedno, zda je dá Kweuke, Přikryl nebo Jarošík hlavou ze třiceti metrů...

V novém Edenu se vašemu mužstvu zatím vždy dařilo, ještě nikdy tam neprohrálo. Spoléháte i na tuto bilanci? Bude pro vás představovat psychikou výhodu?

To nedokážu posoudit. A už teprve si nemyslím, že by statistika měla nějaký dopad na kvalitu a úroveň naší hry. Zvláště, když moc hráčů z mančaftu, který v minulých duelech v Edenu uspěl, už v našem kádru nezůstalo.

Mladý slávistický trenér Martin Poustka prohlásil, že nachystá nějakou kulišárnu, jen aby vás překvapil. Odpovíte mu stejně?

Nevylučuji, že něco oprášíme, že přijdeme třeba se standardní situací, kterou soupeř ještě neviděl a jež se dá nacvičit relativně rychle. Moc času na to, abychom ho překvapili, však není.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: