Hlavní obsah

Budějovický Lengyel: Zkrotit Řepku bylo těžké, v tunelu padaly drsné výrazy

Čtyřgólový příděl si na cestu domů z Plzně přibalili v pondělním podvečeru fotbalisté Českých Budějovic. Kapitán Jihočechů Roman Lengyel bral fakt, že dvě inkasované branky byly i přes jasné porušení pravidel uznány, s nadhledem. „Porazili by nás stejně. Ale nezasloužili jsme si takový výprask,“ pronesl s pokrčením ramen Lengyel.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský útočník Marek Bakoš (vlevo) střílí. Vpravo přihlíží českobudějovický obránce Roman Lengyel.

Článek

Jaké je vaše hodnocení po zápase, v němž jste čtyřikrát inkasovali, ale sudí nesprávně uznali dva góly?

Vyznělo to špatně pro nás. Za výkon v prvním poločase jsme si nezasloužili takový výprask. Plzeň byla v začátku zastrašená, nebyla ve své kůži. Ty dva góly ji uklidnily. Byla lepší, držela balón, ale neměla žádnou šanci. Je pravda, že střela Daridy byla krásná. Rozhodl druhý gól. Kdyby jej sudí uznal hned... Každý může udělat chybu. Ale nejprve branku uzná, pak neuzná, zase uzná.

Druhý gól nazýváte rozhodujícím. Cítíte velkou trpkost?

Plzeň má dobrý tým. Zkušený, výborný. Porazili by nás i tak. Asi. Každý gól, který dostanete neprávem, bolí.

Zaskočilo vás, že sudí branku uznal? Situace se totiž zdála jednoznačná.

Z mého pohledu platit neměl. Byl jsem od všeho pět metrů. Viděl jsem vše jasně. Nepochopil jsem, co se děje. Plzeňáci řvali, že je gól. My řvali, že není. Přiběhl čtvrtý rozhodčí a najednou koukám, že hlavní ukazuje k naší brance, tudíž gól neplatí. Tak jsem řval na spoluhráče, ať nám kopnou z půlící čáry míč k bráně, že budeme rozehrávat. A za minutu jsme ho vraceli zpátky. Ještě jsem se s něčím takovým nesetkal.

Vysvětlil vám sudí Královec, co se odehrálo a proč své rozhodnutí změnil?

Odešel jsem s přesvědčením, že gól neplatí. A najednou koukám, že je branka zase uznaná. Už jsem se k rozhodčímu znovu nedostal. A řešit něco později a do sudího rýpat, nemělo smysl.

Někteří vaši spoluhráči, ale vše prožívali emotivněji. Došlo v tunelu cestou do šaten během přestávky k dohře celé situace?

Samozřejmě. Hlavně Tomáše Řepku jsme museli uklidňovat.

Podle svědectví některých zúčastněných už sudí Královec držel v ruce červenou kartu právě pro Řepku, ale nakonec jej zástupci obou stran přemluvili, aby vašeho spoluhráče nevylučoval.

To jsem neviděl (dlouze se usmívá...)

Padaly hodně ostré výrazy?

Mám je publikovat? Samozřejmě padaly! Cítili jsme křivdu. Velkou. Nevím, jestli se to smí, že se pouští opakované sporné situace na velkoplošné obrazovce. Celý stadión viděl, jak vše bylo. Mně nejvíce vadilo, jak rozhodčí dvakrát změní své rozhodnutí. Jestli gól uzná, ok. Ale tohle...

Bylo těžké Tomáše Řepku zkrotit?

Ano. Každý cítí křivdu jinak, Tomáš dost intenzivně. Ještě, že je v mužstvu jen jeden. Naštěstí takoví nejsou všichni spoluhráči. Kdyby hrál stejný zápas se Spartou, vypadala by dohra asi jinak.

Při třetím gólu, který padl po jasném ofsajdu, jste ani neprotestoval.

Viděl jsem, že se Petržela dívá na asistenta. Ani nechtěl běžet nebo hrát, což bylo patrné. Ale když zjistil, že praporek zůstal dole, poslal do vápna centr.

Reklama

Související témata: