Hlavní obsah

Do hráčů chci dostat svého vítězného ducha, přeje si Látal

Ostrava

Napumpovat do hráčů vítězného ducha, to je motto fotbalového kouče Radoslava Látala, který v pondělí v Ostravě vystřídal odvolaného Pavla Maluru. Baník je před závěrečnými osmi koly nejvyšší soutěže na sestupovém patnáctém místě, odkud ho má vytáhnout energický trenér z druholigového Sokolova.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Nový trenér FC Baníku Ostrava Radoslav Látal.

Článek

"Rodilo se to už po Slovácku, tam přišel první kontakt. Já jsem v neděli oznámil v Sokolově, že jsem dostal nabídku z Ostravy a ostatní šlo mimo mě," popsal dnes novinářům okolnosti svého příchodu na Bazaly dvaačtyřicetiletý Látal. Druholigový tým svolil, Baník však za Látala na západ Čech musel poslat nespecifikovanou finanční kompenzaci.

Vicemistr Evropy z roku 1996, jenž ve své aktivní kariéře proslul na hřišti impulsivním chováním, kterým uměl strhnout spoluhráče, není jiný ani v trenérské roli. Povahu bouřliváka v sobě nezapře.

"Já nerad prohrávám. Porážky těžko kousám a tohleto chci dostat i do mančaftu, toho vítězného ducha. Někdy mě i vyhodí z lavičky, jsem hodně emotivní a hráči to poznají," usmál se kouč, který míří na své premiérové prvoligové angažmá. Doposud vedl třetiligový Frýdek-Místek, o patro výše pak Opavu a Sokolov.

Na Látalovu energii slezský klub sází především. Přestože pod odvolaným koučem Pavel Malurou Baník nepraktikoval vůbec špatný fotbal, nepřicházely body. "Bohužel boj o záchranu a fotbal jako takový není o kráse. Důležité jsou body. My je prostě musíme udělat. Já mám v hlavě určitý počet, který by na záchranu měl stačit, ale číslo si nechám pro sebe," řekl Látal.

První zápas proti osudové Sigmě

Olomoucký odchovanec v ostravské premiéře narazí opět na Sigmu, která ho provází celý fotbalový život. Kdysi se z ní vydal na úspěšně angažmá do bundesligového Schalke, po návratu se s ní ve zlém rozešel a přestoupil do Ostravy, aby s ním pak na olomouckém trávníku dosáhl na mistrovský titul. O rok později navíc na Andrově stadionu s Baníkem slavil i triumf v Českém poháru.

"Na tohle se opravdu nedá zapomenout. Prožil jsem tam krásné věci a je to určitě pikantnější, že zase začínám proti Olomouci. Ale proti mužstvu jako takovému osobně nic nemám. Situace mezi námi už není taková napjatá jako dříve, ale Olomoučák určitě nejsem. Více jsem na dálku vždycky sledoval Baník. V Olomouci jsem na fotbale snad ještě nebyl," řekl Látal.

I když o situaci Baníku mluví jako o kritické, reálná šance na záchranu pořád existuje. Podle Látala jsou ohroženy i další týmy jako Bohemians 1905 nebo České Budějovice.

"Zrovna když jsem včera jel ze Sokolova do Ostravy, volal a gratuloval mi trenér Bohemky Jožka Weber a říkal, že tam zahučí nejspíše jeden z nás. Ale jsou tam i Budějovice. Naopak myslím, že Olomouc má tým natolik kvalitní, že ta se zachrání," mínil Látal. "Je mi jedno, na čí úkor se Baník zachrání. Podstatné je, abychom udělali body. Pokud ne, nikdo další nás zajímat nemusí a spadneme," dodal Látal.

Reklama

Související témata: