Hlavní obsah

Sám to nezabalím, dušuje se kouč Jablonce Komňacký

Praha

Z Jablonce udělal šedesátiletý kouč František Komňacký jeden z nejlépe střílejících prvoligových týmů, na jehož hru bylo radost se dívat. Už v závěru podzimu ale jako by mu začal docházet dech. „Neporazili jsme nikoho z celků v tabulce nad námi," konstatoval trenér po domácí prohře se Spartou. Na jaře se jablonecký zmar ještě prohloubil a krize vyvrcholila na Žižkově, kde v neděli prohrál 2:4. A Komňacký připustil změnu trenéra...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Jablonce František Komňacký

Článek

„Sám to v žádném případě nezabalím. Tu úvahu o výměně trenéra jsem myslel tak, že mužstvo potřebuje impulz a změna kouče by mohla být jednou z variant. Vzdávat se nemám v povaze, pořád máme o co hrát. Nebojujeme sice o titul ani o záchranu, ale stále jsme ve hře o pohárovou Evropu, i když do ní spíš povede cesta přes domácí pohár než ligu," dodal.

Pelta rozdal pokuty

Po žižkovské ostudě byl hodně naštvaný i majitel klubu a šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. K v Čechách tradiční výměně trenéra ale nesáhl, alespoň zatím. Naopak do hráčské kabiny vyslal jasný signál, že jarní výpadky budou něco stát... „Po zápase na Žižkově jsme spolu mluvili hodně dlouho. Probírali jsme, co je třeba udělat dál, jak mužstvo výkonnostně zvednout. O mém okamžitém odchodu, ale ani o případné prodloužení či ukončení smlouvy po sezóně nepadlo ani slovo," odmítl „mytí" vlastní hlavy Komňacký.

O pokutách ale nechtěl konkrétně hovořit, jen naznačil... „Už před zápasem se Žižkovem se o něčem takovém hovořilo. Podmíněno to bylo výhrou na Viktorce. K něčemu tudíž došlo, ale je vnitřní záležitostí klubu, k čemu a v jaké výši. Je to krajní řešení, k jakému se v Jablonci sahá velmi zřídka."

Přístup hráčů je laxní

Vedení FK Baumit Jablonec si uvědomuje, že přístup hráčů není stoprocentní a mužstvo se nachází v krizi. „Přístup skutečně není takový, jaký od nich očekáváme. Ale ta krize není nijak katastrofální. Rozhodně nesmíme panikařit a dělat unáhlená rozhodnutí, jako změnu tréninků nebo veletočem v sestavě. Potřebujeme mužstvo zvednout především psychicky. Věřím, že to zvládneme," slíbil Komňacký.

A hned nabídl recept... „Když se nám nedaří herně, musíme zápasy ubojovat, hrát agresivněji, s větším nasazením. A pokud dostaneme čtyři góly, musíme jich dát pět. Ve čtvrtek nás čeká pohárová odveta doma s Českými Budějovicemi. Tudy vede cesta do Evropy a my se jí nevzdáváme. Doma jsme hodně silní a věřím, že nejen postoupíme, ale mužstvo se nastartuje znovu ke kvalitním výkonům, které jsou v jeho silách. Tím nechci rozhodně říct, že bychom naopak vypouštěli ligu. Šance na třetí příčku v tabulce pořád žije," konstatoval zkušený kouč, který je asistentem Michala Bílka u reprezentace a na kontě má český i slovenský titul.

Lafatovi chybí centry

Komňackému není lhostejné, že tým není produktivní a dostává hodně gólů. „Naší filozofií v Jablonci je hrát ofenzivní, pohledný fotbal, střílet góly a bavit tím diváky. Jestliže jsme jich v šesti jarních zápasech dali sedm, je to pro nás málo. Dvakrát jsme remízovali venku, jednou vyhráli. Doma jsme ale také remízovali a prohráli. My musíme vyhrávat, hlavně doma," vypočítal.

„Na jaře je ale hodně prostupná naše obrana, dostáváme laciné góly. Je to zapříčiněno i tím, že se nám zranil stoper Beneš, který byl na tomto postu v mužstvu nejlepší. Chybí i levý obránce Novák. Na Žižkově nás nepodržel ani gólman Špit, takže dva góly, které tam jiným týmům stačily k vítězství, byly málo a navíc jsme čtyři dostali," hledal příčiny inkasovaných branek.

A našel i vysvětlení, proč se zadrhl jablonecký gólostroj. „Nehrají nám dobře krajní záložníci Kovařík, Vošahlík a Kopic. Chybí jejich průniky po stranách a přesné centry, z nichž jsme hodně těžili. Když už odcentrují, tak nepřesně. |Tím trpí i kanonýr David Lafata. Když dostane míč ze středu zálohy, kdy je otočený zády k brance nebo ho hlídají dva urostlí stopeři, těžko se prosadí. On potřebuje míče ze stran, od brankové čáry, aby mohl uplatnit svůj instinkt na výběr místa i zakončení. Až je zase bude dostávat, potvrdí, že mu prach ještě nevyschl," zdůraznil František Komňacký.

Reklama

Související témata: