Hlavní obsah

Nejsem hysterka, na sudí neřvu, tvrdí jejich šéfka Damková

Praha

Jedna z nejlepších světových sudích Dagmar Damková (37) odložila píšťalku poté, co byla jmenována do komise rozhodčích UEFA. Doma však mužům s píšťalkou a praporky velí. A nemá to s nimi jednoduché. Fotbaloví arbitři na jaře hodně chybují a komise v čele s Damkovou nešetří tresty v podobě omezení nominací. Někdy by si zasloužili pořádně vynadat... „Nejsem hysterka, na sudí neřvu, stejně by to nemělo smysl. Ale jako učitelka umím měnit intonaci hlasu, a to funguje, “ řekla v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Dagmar Damková v době, kdy se loučila se svou aktivní rozhodcovskou kariérou

Článek

Sudí, ať už hlavní nebo asistenti, chybují v každém kole. A nejde o drobná přehlédnutí, ale do očí bijící chyby, které v nejednom případě ovlivňují výsledky zápasů... „Proto jsem s výkony rozhodčích spokojená jen průměrně. To znamená, že s některými výkony rozhodčích jsem spokojená. Například derby pražských S odřídil Michal Paták výborně. Ale pořád je hodně utkání, kdy s výkony sudích spokojená nejsem,“ přiznala.

Přímo se nabízí otázka, jestli jí sudí nedojdou a sama nebude muset vyhnat pavouky z píšťalky a sundat kopačky z hřebíčku... „To snad ne (smích). Jasně se ale ukazuje to, co jsem říkala už loni na podzim. Musí dojít k jejich obměně. Už nyní delegujeme na zápasy nové sudí, kteří zatím rozhodovali ve druhé lize, a další máme připravené. Rozhodcovští mazáci si nemohou myslet, že mají první ligu pod penzí,“ pravila už vážně Damková.

„Hanba mužům“ prý neplatí

Někdy to vypadá, jako sudí chybovali šéfce navzdory... „To by si nepomohli,“ odmítla vzdor ve stylu českých pověstí a výroku: „Hanba mužům, kterým žena vládne.“ Damková vidí příčiny jinde... Spíš to je tím, že někteří sudí si myslí, že mohou rozhodovat finále Ligy mistrů a nezvládnou pořádně první ligu... Chybí sebereflexe a profesionálnější přístup. Rozhodčí si nemůže myslet, že stačí těch devadesát minut na hřišti. Příprava musí být nepřetržitá, celý týden. Fyzická i teoretická. To někteří podceňují, proto jich také hodně neuspělo při testech před startem ligového jara,“ nabídla svoji zkušenost se sudími.

Chyby se stávají, je to lidské. Některé pramení z čirého neumění a jiné třeba z momentálního špatného postavení. Stačí, když se před vámi mihne hráč a nevidíte dobře inkriminovanou situaci. To se stát může, ale stejné chyby se nesmějí opakovat,“ dodala.

Nejvíc Damkové vadí špatný systém spolupráce sudích. „Od podzimu rozhodčím neustále opakujeme, jak má jejich spolupráce při zápase vypadat. Měli jsme na toto téma přednášku, kterou skvěle připravil můj kolega z komise rozhodčích UEFA bývalý vynikající sudí David Elleray. Hodně zdůrazňoval, že asistent musí vystihnout správný okamžik, kdy hlavního upozornit. U nás se to často neděje. Když ale vidím, že naši asistenti nejsou schopni to vnímat a pochopit, tak je to s nimi pak těžké... Osobně z nich mám pocit, že se snaží zápas řídit sami a přetrumfnout hlavního rozhodčího,“ zlobila se první dáma českého fotbalu.

Největší zklamání: Královec

Kdykoliv jsme s Dagmar Damkovou hovořili o chybách rozhodčích, vždycky si posteskla, že Pavla Královce, který řídí i zápasy Ligy mistrů, má jen jednoho. Jenže právě on byl tragickým hrdinou pondělního zápasu v Plzni, kde domácí dali dva góly, které neměly platit. Přímo se tak nabízela otázka, jestli slovo bohužel nezmění na bohudík... Ne, to si neříkám, i když jeho výkon v Plzni mě hrozně moc zklamal a nepochopila jsem, proč k němu došlo. Mne u něho nejvíc zklamalo a mrzelo, že neuplatnil svoje bohaté zkušenosti a neprosadil sílu svojí osobnosti,“ přiznala.

„Že neviděl ruku Bakoše, to dokáži pochopit. I v televizním záznamu bylo těžké ten kontakt najít. Míč totiž vůbec nezměnil směr. Chybou bylo, že finální rozhodnutí přišlo od asistenta Radka Kociána a nikoliv od Královce. Za gól z ofsajdu nemohl, to je věc asistenta. Všichni tři byli potrestáni, Královec a Tacina na dva zápasy, Kocián na pět. Královec z toho byl zničený, věřím, že se mu něco takového už nikdy nestane. On je opravdu kvalitní rozhodčí a má perspektivu. Z mezinárodního hlediska tenhle výpadek nic neznamená, ale nesmí se opakovat,“ dodala Damková.

Blažej před zápasem pil

Dva rozhodčí už si na jaře v nejvyšší soutěži nezapískají. „Petr Blažej požil alkohol před utkáním Poháru České pošty Olomouce s Ostravou. Něco takového prostě není přípustné. Petr Mikel sice nic hrozného neprovedl, ale v každém zápase udělal nějakou chybu. Bylo jich už příliš, tak jsme v komisi rozhodli, že na jaře už nebude v nejvyšší soutěži nasazován. Dokud nebude vyřešen případ Tomáše Lakomého a jeho nestandardního výkonu v utkání dorostenecké ligy mezi Baníkem Ostrava a Slováckem, také nebude rozhodovat,“ vyjmenovala velké hříšníky mezi sudími.

Některé chyby rozhodčích vyvolávají mezi fanoušky spekulace, jestli nešlo o úmysl... „To je naše česká povaha. V zahraničí tohle nikoho nenapadne. To bychom mohli spekulovat o všem. Já mám svědomí čisté a je na sudích, zda ho mají čisté i oni. Do hlav jim nevidím. I tím omezováním delegací se jim snažím dávat jasně najevo, že buď budou rozhodovat fair play a kvalitně nebo nemají v lize co dělat. Alespoň za mne ne,“ zdůraznila.

Kluby na ni prý netlačí. „Snad dvakrát nebo třikrát mi někdo zavolal a postěžoval si, že se cítí poškozený. Dohodli jsme se, že pošle protest a budeme případ řešit. Jednou jsem udělala změnu asistenta, protože krátce před tím měl s klubem problém kvůli ofsajdu,“ vypočítala.

Damková rozhodovala finále ženského mistrovství Evropy, Ligy mistrů i olympiády v Pekingu. Je respektovanou členkou Komise rozhodčích UEFA. Mohla by se na zápasy v Česku chodit jen dívat a „dělat chytrou,“ jak se říká. Jenže to není pro ni... „Jen jednou jsem si posteskla, jestli mám tohle všechno zapotřebí. Ale to bylo chvilkové. Mě tahle práce baví,“ pravila.

Když přišla řeč, zda přivede do nejvyšší soutěže mužů novou Damkovou, jen si posteskla... „V dohledné době asi. Máme teď dvě sudí na mezinárodní listině, ale musí se ukázat. Pokud nepůjdou mimořádně nahoru, v horizontu pěti let v Gambrinus lize další žena rozhodovat nebude,“ konstatovala Dagmar Damková, dnes už legendární sudí.

Reklama