Hlavní obsah

Uličný doufá, že svou fotbalovou rodinu Sigmu zachrání

Nedávno oslavil 62. narozeniny a patří k nejzkušenějším fotbalovým trenérům u nás. Petr Uličný má v lize na kontě 409 odkoučovaných zápasů a doufá, že klub zachrání mezi elitou. „Nedovedu si jako Olomoučák představit, že bych tady chodil na pivo a lidi by mi říkali, že jsem byl u toho, když Sigma spadla,“ uvedl muž přezdívaný Džon.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký kouč Petr Uličný

Článek

Oddychl jste si, když jste teď v lize porazili Slavii?

Byly to strašlivé nervy. Sice jsme vedli, ale zvonily naše tyčky a hrozil průser. Byl jsem na infarkt. Fotbalový bůh občas pomůže a tentokrát asi usoudil, že potřebujeme body více než soupeř, i když byl fotbalovější.

Vypětí je větší, než kdybyste hráli ve středu tabulky.

Záchrana je běh na dlouhou trať a tím je dáno vše. Navíc pro mě osobně je tohle půlroční angažmá životně důležité a nesmírně emotivní. Poslouchat pak řeči jako „Džone, ty jsi to podělal", to bych opravdu nerad.

Kolik bude podle vás potřeba bodů k záchraně?

Na jaře jsme ze sedmi zápasů získali 13 bodů. Když to zopakujeme i v těch dalších sedmi, co zbývají, budeme vysmátí.

Na čí úkor?

O tom nebudu spekulovat.

Nemrzí vás trochu, že jste se s klubovým vedením dohodl jen na půl roku?

Vůbec, kdepak! Jasně to bylo předem dáno. Mám 62 roků a myslím, že perspektivní a koncepční práce už není pro Džona Uličného, pro starší trenéry. Ti jsou unavení, opotřebovaní. Věřte, že o tom něco vím. Kolegové v podobném věku na mě budou naštvaní, ale je to tak. Prostor musí dostat mladí, co mají plno sil. V klubu bych ale rád i po sezóně v nějaké pozici zůstal. Je pro mě rodinou, v níž jsem prožil řadu krásných let a do které patřím. Uvidíme, co vedení.

Případnou nabídku třeba odjinud byste ale asi zvažoval?

To se musí. Problém je v tom, že já už potřebuju být doma a to znamená tady v Olomouci. Maximálně bych mohl dojíždět někam blízko, jako například kdysi do Brna. Ale pro mě je teď důležité, jen abychom se zachránili. Když se to podaří, budu šťastný a odejdu s pocitem, že za mnou zůstalo to pozitivní.

Sigmu ale můžete dovést k vítězství v domácím poháru!

Takhle nepřemýšlím. Chceme sice do finále, ale to znamená další náročné zápasy s kvalitním soupeřem. Navíc v době, kdy hrajeme dvě ligová utkání doma za sebou s Příbramí a Bohemians, která jsou pro nás prioritou. Pohár je jen třešnička na dortu. Navíc při našich záchranářských starostech i jistou komplikací. Potřebovali bychom kondiční, silověvytrvalostní tréninky a ty v rytmu středa, neděle, středa nejsou možné. Čas zbývá jen na zotavení a regeneraci.

Reklama

Související témata: