Hlavní obsah

I Křetínský sestoupil do šatny. Neřval, mančaft naopak povzbudil, prozradil sparťanský kouč Hašek

Všechno na Letné překopali, jen aby v sobotním souboji o první příčku v Liberci uspěli a vrátili se na ligové výsluní. Nejdříve dopřáli hráčům dva dny volna, aby si odpočali na těle i na duši, před cestou na sever je pro změnu odvezli na dvoudenní soustředění, aby se na šlágr jara dokonale nachystali a na duel s Libercem maximálně koncentrovali. „Může a nemusí jít o zápas klíčový. Pořád máme všechno ve svých rukou a titul si můžeme uhrát sami,“ snaží se šířit víru a optimismus trenér fotbalové Sparty Martin Hašek.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Sparťanský kouč Martin Hašek tvrdí, že jeho tým má titul pořád ve svých rukou.

Článek

Po šokující prohře s Příbramí sestoupil z klubových výšin až k vám do kabiny majitel Sparty Daniel Křetínský. Asi nebylo moc příjemné ho poslouchat...

Naopak - měl jsem z jeho návštěvy v kabině velice pozitivní pocit.

To chcete říct, že nemetal blesky a hromy? Že ho ani prohra a ztráta vedoucí příčky nevytočila?

Sám uznal, že hráči podali dobrý výkon a proti Příbrami šlo prostě o smolné utkání. Slyšel jsem to já, slyšeli to hráči a celý realizační tým.

Takže na Letné vlastně panuje i po vyklizení vedoucí pozice klid a nic se neděje. I majitel je spokojen...

Až tak úplně ne, protože pan Křetínský zároveň řekl, že příště musí každý investovat do utkání víc, aby nešlo o smolný zápas. Nikoli pětadevadesát nebo sedmadevadesát procent, ale celých sto, protože pak je podíl případného štěstí eliminován na minimum. Hrajeme o titul, a proto všichni musí hrát na absolutní maximum.

Vy v něj pořád věříte?

Dostali jsme se sice v tabulce na druhou příčku, což je pro nás nová situace, protože de facto od samého začátku soutěže jsme tabulku vedli, ale nemám žádné signály z kabiny či realizačního týmu, že by z toho vznikla panika nebo nervozita. Pořád máme všechno ve svých rukou a titul si můžeme uhrát sami.

Čímž naznačujete, že ho získáte?

Jsme připraveni udělat pro jeho zisk všechno.

Jenže už po sobotním duelu v Liberci může zavládnout úplně jiná konstelace. Když neuspějete a prohrajete, mohou jít Severočeši do pětibodového trháku a vaše představy o zisku titulu mohou dostat vážnou trhlinu.

Může a nemusí jít o duel klíčový, i když samozřejmě vnímáme, o jak ostře sledovaný zápas půjde. Vždyť v Liberci má být po deseti letech zase vyprodaný stadión. I proto se na tuto konfrontaci těšíme.

Máte proti rozjetému Liberci vůbec šanci, když na jaře prohráváte s kdekým a poztráceli jste už deset bodů?

A měli jsme ji snad mít na podzim, když jsme vypadli z Evropské ligy s rumunskou Vasluií a jeli hrát do Plzně? Každý nás viděl předem na kolenou a my dokázali na trávníku mistra 2:0 vyhrát. Teď je to pomalu stejné.... Do Liberce jdeme s cílem získat tři body.

Otázkou ovšem je, jak bude vaše představy vnímat Liberec...

Když prohrajeme a manko naroste na pět bodů, bude už situace velice vážná. Remíza nás nechá ve hře, výhra nás vrátí do lepší pozice.

Pokud se dostane Sparta do vážné situace, budete vehementněji pociťovat ohrožení, které se už teď nad vámi vznáší?

Nevnímám ho, kritiku neregistruju, protože noviny nečtu a nemám potuchy, co se v nich píše, i když si to samo sebou dovedu velice živě představit.

Máte přece rodinu, přátele... Ti vám nereferují o tom, jaká kritika se na vaši hlavu snáší?

Rodina noviny také nečte. Snažím se všemu vyhýbat, abych měl čistou hlavu a mohl se soustředit jen na práci.

Takže jste ani neslyšel, že se generální sportovní manažer Sparty Jaroslav Hřebík za vás postavil a je připraven vás bránit?

To vím.

Odkud, když noviny nečtete ani vy, ani rodina?

Manželka ten rozhovor náhodou četla.

A vaše reakce na Hřebíkova slova?

Byl to pro mě důležitý signál.

Před sobotním duelem v Liberci jste ho asi moc a moc potřeboval. Jak vůbec vnímáte protivníka, který vás čeká a jenž se netají ambicemi na zisk titulu?

Má v mužstvu několik výrazně nadstandardních hráčů - tedy především Štajnera, Breznaníka a Gebre Selassieho, kteří svou výkonností převyšují úroveň ligy. A protože dokáží spolupracovat, jejich síla se násobí. S Libercem navíc nikdo nepočítal, ještě v zimě ho téměř všichni podceňovali, a že mu dojde dech. Měl dobrou výchozí pozici, a protože hraje fotbal, který jeho hráče baví a navíc se nese na vítězné vlně, přináší mu to bodové zisky. A ty ho opravňují k tomu, aby myslel a ucházel se o titul.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: