Hlavní obsah

Satisfakce? To slovo bych neupožíval, bránil se Erich Brabec po návratu do sestavy Sparty

Na Letné už ho pomalu odstavovali na vedlejší kolej. Ze sestavy prvního mančaftu vypadl, takže mu dlouhé týdny zbývala jen sparťanská rezerva. V sobotním šlágru pod Ještědem však zažil Erich Brabec triumfální návrat. Po sedmi jarních kolech vyrukoval proti Liberci v základní sestavě a v důležitém duelu o první ligovou příčku slavil výhru. Sladká satisfakce! „To slovo bych vůbec nepoužíval. V únoru mně bylo pětatřicet, jsem ve Spartě, čehož si vážím, v létě mně končí smlouva, takže hraju i o případné prodloužení angažmá,“ bránil se sparťanský stoper.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sparťan Erich Brabec huláká na libereckého Gebre Selassieho.

Článek

Počítal jste ještě s tím, že si za Spartu zahrajete?

Dobrá otázka! Po sedmi kolech jsem odehrál jeden zápas v základní sestavě a byl bych samozřejmě rád, kdyby nešlo o zápas poslední. I když se může stát samozřejmě mnohé.

Lepší návrat do základní sestavy jste si ale mohl těžko představovat. Nastoupit po sedmi jarních kolech a hned vyhrát v Liberci, to je přece paráda.

Krásné to sice bylo, ale šest ligových kol a pohárové zápasy k tomu jsou ještě před námi, takže na oslavy bude čas až po třicátém kole.

Obrana fungovala při vašem návratu perfektně, neboť domácí jste udrželi na distanc a za celý zápas jim prakticky nic nedovolili. Štajnera, Breznaníka a spol. jste doslova vymazali!

Hrálo se mi dobře, i když po hodině jsem přece jen začal mít problémy, neboť zápasový rytmus mně přece jen chyběl. Tentokrát jsme ale konečně bojovali od první do poslední minuty, hráli jsme jako tým a chtěli o trochu víc než Liberec, což podle mého rozhodlo. I tak mě štve, že jsme si nechali jeden gól dát.

To šlo ovšem jen o kosmetickou vadu na konečném výsledku.

Ale zrodila se po standardní situaci, při níž jsme měli domácí hráče lépe obsadit. Asi jsem měl jít do hlavičkového souboje a nemuseli jsme inkasovat. Naštěstí ke zdramatizování zápasu nedošlo, protože Krejčí vzápětí perfektně využil nedorozumění domácí obrany.

Na hřišti byla vaše přítomnost znát, neboť jste dirigoval a řídil nejen spoluhráče v obraně, ale vlastně celé mužstvo.

Už jsem prostě takový... Když mužstvo řídím, mám o to méně práce. Proti Liberci to platilo dvojnásob, neboť naše středová řada se vydala ze všech sil a hodně nám pomohla.

Cítil jste po vítězství a návratu na první příčku satisfakci?

To slovo bych vůbec nepoužíval. Jsme mančaftem, v němž může do sestavy naskočit kdokoliv. V Liberci jsem se v ní objevil já, protože trenéři se ke změně rozhodli a ona díky bohu vyšla.

Po mizérii v předchozích zápasech překvapilo, jak hladce a výrazně jste nad Severočechy vyhráli. Čekali jste něco podobného?

Po masáži, kterou jsme od novinářů po prohře s Příbramí dostali, to bylo hodně těžké. Ukázali jsme však, že jsme tým, i když pravdou je, že z jednoho zápasu nelze vyvozovat dalekosáhlé závěry. Teď se musíme nachystat na středeční pohárové střetnutí.

Jak se zdá, kritické situace Spartě vyhovují. Když jste na podzim vypadli z Evropské ligy po konfrontaci s Vasluií, zvládli jste perfektně hned následující ligový duel v Plzni, když jste teď na jaře museli vyklidit po porážce s Příbramí vedoucí příčku v tabulce, vyhráli jste stejně přesvědčivě v Liberci.

Spíše bych současnou situaci přirovnal k utkání, které jsme hráli právě v Liberci před půldruhým rokem. Kdybychom ho tehdy nezvládli, asi by došlo k určitým změnám. V sobotu to bylo v naší vzájemné konfrontaci podobné.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: