Hlavní obsah

Baník povolal k bojům o záchranu trenéra brankářů Baránka

Rok a půl nechytal prvoligový zápas, v klubu už měl funkci trenéra brankářů, nový kouč fotbalistů Baníku Radoslav Látal však sedmatřicetiletého veterána Víta Baránka přemluvil k úspěšnému návratu mezi tyče. Se zkušeným gólmanem v zádech Ostrava získala důležité tři body za výhru 1:0 v Hradci Králové.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Radek Látal na lavičce Baníku Ostrava

Článek

Signál, že by na brankářském postu mohlo dojít k překvapivé změně, Baník vyslal už před týdnem v utkání třetiligové rezervy s Líšní, které s čistým štítem odchytal právě Baránek. To už Látal bývalou oporu Opavy, Zlína či Košic chystal pro utkání na východě Čech.

"Nebylo to jednoduché rozhodnutí. Trvalo to těch čtrnáct dnů. Zvažoval jsem všechna pro a proti. Nakonec ale převažovalo víc kladů. Nebudu to rozebírat, jaké ty důvody byly," uvedl Baránek pro klubový web.

Baník v aktuální sezoně tíží nevyrovnané výkony brankářů. Na Bazalech se nechytil plzeňský host Lukáš Krbeček, polský gólman Dawid Pietrzkiewicz střídal lepší výkony s horšími. Na jaře však udělal několik chyb, které tým stály cenné body v boji o záchranu.

Pravděpodobně proto Látal vsadil na Baránka. "To je spíše otázka pro trenéra," nechtěl se Baránek pouštět do rozvádění okolností svého návratu mezi tyče. Přiznal jen, že s tím už vůbec nepočítal. "Ne, už vůbec ne. Ale život je boj a stávají se nepředvídatelné situace. Nejde ale o mě, jde o Baník," podotkl Baránek, který v Ostravě v roce 1995 začínal prvoligovou kariéru.

Svému mužstvu v Hradci dodal jistotu. Zápas zvládl bez větší chyby, poradil si s několika náznaky domácích šancí. Baník se dotáhl čtrnáctým Bohemians 1905 na dva body a stále může žít svůj sen o záchraně.

"Mužstvo mi pomohlo. Řekli jsme si, že nesmíme dostat gól. Od toho se odvíjela naše hra. Řekli jsme si, že to musíme ubránit a podařilo se to. Byli jsme dobře připraveni na ty nakopávané balony Hradce. Se štěstím jsme to uhráli, jsme spokojeni," dodal Baránek.

Reklama

Související témata: