Hlavní obsah

Rozhodování nebylo těžké, říká nový kouč Baníku Jarabinský

OSTRAVA

Původně měl v plánu znovu trénovat od konce podzimu, ale vedení ostravského Baníku představy kouče Jozefa Jarabinského změnilo. "Chtěli, ať nastoupím hned," řekl s tím, že se dlouho nerozpakoval a nabídku přijal. A vyjmenoval i důvody: "Trénoval jsem tu, znám prostředí, hráče i okolí. K lepšímu se změnil management, rozdíl je i v přístupu města..."

Článek

Jak probíhala jednání s úřadujícím šampiónem?

Původně jsem měl v plánu začít znovu trénovat od konce podzimu a už jsem měl i něco rozjednáno, ale Baník přišel s tím, ať nastoupím hned. Mé rozhodování nebylo těžké.

Co hrálo roli, že jste ostravskou nabídku přijal?

Odešel jsem před dvěma a třičtvrtě rokem, takže znám prostředí, hráče i okolí. Vím, že se k lepšímu změnil management, pozitivní rozdíl je také v přístupu města a kraje k Baníku.

Kde vidíte největší současné potíže Baníku?

Tým dosáhl vrcholu a byl na cestě do problémů. Odešla osa Laštůvka, Bolf a Heinz, což se odrazilo na síle i sehranosti. Pryč byla jistota v defenzívě i ve střílení gólů. Tyto hráče nedokázali nahradit jedinci ani mužstvo. Přesto základ je tu, podle mě, pořád dobrý.

Probíral jste situaci s odvolaným trenérem Komňackým?

Hovořili jsme spolu dlouho, máme dobré vztahy. Vážím si jej, protože udělal v Baníku kus práce a díky jeho nadstavbě získalo mužstvo titul. Zapsal se tak do historie klubu.

Už před vás vedení klubu postavilo nějaký konkrétní cíl?

V naší situaci je prioritou najít rychle řešení, jak vrátit Baník opět do pozice, že se ho ostatní soupeři budou bát. Nepůjde to ze dne na den. O cílech se dá mluvit po podzimu.

Hodláte dávat šanci mladým jako při minulém angažmá v Baníku?

Tehdy mi nic jiného nezbývalo, klub to potřeboval k přežití. A mladí byli lepší než hráči, kteří tu byli. Teď dám znovu šanci všem, chci se sám přesvědčit i o kvalitě letních posil.

Dřív jste trénoval Baník i Spartu. Komu jste přál loni zisk titulu?

Nikdy jsem se nevžil do role fanouška, jsem pořád trenér. Baník ovšem díky své hře a skvělým divákům byl hnacím motorem ligy, proto měl i celkově víc sympatií než Sparta.

Reklama

Související témata: