Hlavní obsah

Jarošíkova kalvárie. Na podzim Spartu za titulem táhl, teď její mistrovské ambice devalvuje

Praha

Sám tuší, že s titulem to Spartě vyjít nemusí. Přitom se vrátil, aby jí k němu pomohl. A na podzim ji za ním Jiří Jarošík skutečně táhl. Bez pořádné letní přípravy, s tréninky, které si v Ústí ordinoval sám, po mačích odehraných během prázdnin v rekreačních výběrech Siegla a spol. Přesto kopal jako z partesu, takže i reprezentační manažer Šmicer se začal zajímat, zda by se snad nechtěl do národního mužstva přece jen vrátit. Ligové jaro se však pro světoběžníka a sběratele titulů Jarošíka proměnilo v jednu velkou mizérii...

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Jarošík (uprostřed) a Marek Matějovský tuší, že s mistrovskými ambicemi Sparty je to na pováženou.

Článek

V domácím zápase  23. kola s Příbramí patřičně nedohlédl na Šlapáka a ten vstřelil efektní patičkou gól. Jarošíkovi sice nikdo až tak moc nevyčítal, ale chyba to byla. A jeho.

V letenské konfrontaci s Teplicemi o dvě kola později se z Jarošíkových minel zrodily dokonce oba góly. Nejprve chybnou přihrávkou vyzval ke skórování Jindráčka, pak neuhlídal hlavičkujícího Lukáše a Sparta prohrávala 0:2.

V nedělním duelu 26. kola v Mladé Boleslavi kalvárie sparťanského stopera gradovala. Nejprve špatnou přihrávkou donutil Pamiče k faulu, takže Pražané hráli přes půl hodiny jen v deseti, v oslabení nezabránil hlavičkujícímu Chramostovi, aby překonal Vaclíka a dostal domácí tým do vedení.

Jarošíkovy chyby = osm ztracených bodů

„Ten balón jsem dal fakt blbě. Mezi ně. Pamič o Štohanzla jen škobrtnul, ale i tak musel ven. Asi to byl skutečně rozhodující okamžik zápasu," bral Jarošík vinu za prohru v Mladé Boleslavi na sebe. Zvláště, když ani Chramostu neuhlídal.

„Taková situace se ale těžko brání. Zvlášť, když dostal balón dobře na hlavu," omlouval se.

Tři zápasy během uplynulých čtyř kol a v nich osm ztracených bodů.

Příčina? Neexistuje, tvrdí trenér

„Nemá takovou formu, jakou bychom si přáli my i on sám. Neexistuje pro to však žádná objektivní příčina, kterou bych to mohl vysvětlit. Jirka na podzim všechno odtrénoval, pravidelně nastupoval, pak měl dovolenou, nastoupil do přípravy, během ní trénoval velmi poctivě," bral letenský trenér Martin Hašek světoběžníka Jarošíka v ochranu po zbabraném utkání s Teplicemi.

V Mladé Boleslavi nad ním držel ochrannou ruku zase. Verbálně tedy určitě. „Nesleduji na hřišti jen Jarošíka, vzpomínané situace si proto musím prohlédnout ze záznamu," nechtěl z Jarošíkových úletů vyvozovat žádné závěry. „Hrál slušný zápas a zvládl ho solidně," snažil se Hašek, aby jeho tvrzení vyznělo stejně přesvědčivě jako po střetnutí s Teplicemi, kdy se pustil do filipiky na Jarošíkovu ochranu.

„Stále nastupuje a má naši důvěru. Neexistuje tedy žádný důvod, aby se mu nepovedl i další zápas. Stále věřím, že jeho další výkony už budou bez zbytečných chyb a že nám pomůže získat titul."

Čtyři body jsou hodně, uznává Jarošík

Jenže Jarošíkovi nevyšlo ani další střetnutí. A moc důležité, protože Sparta i jeho vinou v Mladé Boleslavi padla a její ztráta na vedoucí Liberec narostla už na čtyři body.

„Těžko se hledají slova. Měli jsme za úkol vyhrát, což se nepovedlo. Ztrácíme čtyři body a to je skutečně hodně," uznával Jarošík, že na titul se Spartou dosáhnout nemusí.

Přitom se vrátil, aby jí ho pomohl vybojovat. Aby sám přidal na staronové letenské štaci devátý k předchozím osmi, které už ve své sbírce má. Čtyři získal právě se Spartou, dva ve Skotsku s Celtikem, po jednom v Rusku s CSKA Moskva a v Anglii s Chelsea.

Celý podzim představoval ve sparťanské kabině klidnou sílu, která mančaft táhla a pomáhala mu vytvořit šestibodový náskok, s nímž do jara vstupoval. Vždyť od pátého kola na konci srpna, kdy ho trenér Chovanec poslal v Plzni do vítězného zápasu s mistrovskou Viktorií, nevynechal Jarošík jedinou ligovou minutu.

Jenže jaro se pro něho změnilo v jednu kalvárii, pro kterou nemá vysvětlení ani nový trenérský tandem Hřebík - Hašek, ani Jarošík sám.

Proto i zmiňované pochybnosti, zda to Spartě a Jarošíkovi letos s titulem vyjde.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: