Hlavní obsah

Zoufalá Sparta nabízí postup do Evropy i ze čtvrtého místa

zp, kft, dosPrávo

Vaše bída, naše naděje. Tak se na klopýtání fotbalové Sparty dívá čtyřlístek ligových čekatelů. Pokud totiž Sparta ve finále Poháru České pošty porazí Olomouc a zároveň nezíská titul, posune se do Evropské ligy také čtvrtý tým z Gambrinus ligy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Tomáš Janíček z Boleslavi (vlevo) a Ladislav Krejčí ze Sparty

Článek

4. Mladá Boleslav (44 b.)

Čtyři kola před koncem ligové soutěže jsou právě Středočeši první na řadě, pokud se výše zmíněný scénář naplní. „Jasně že nás vidina čtvrté příčky motivovala a motivuje. I proto jsme se snažili vytvořit premisy, aby se tato konstelace mohla naplňovat," liboval si po nedělní výhře 2:0 nad Spartou trenér Miroslav Koubek.

„Netvrdím, že jsme Spartu o titul připravili, ale cestu za prvenstvím jsme jí ztížili," věděl pochopitelně Koubek moc dobře, jak důležitá byla mladoboleslavská nahrávka Liberci na mistrovskou smeč.

„Obsadit čtvrté místo však až tak jednoduché nebude, neboť za sebou máme celou smečku mančaftů toužících po tomtéž," poukazuje Koubek.

S kým ještě hrají: na Dukle, s Plzní, v Budějovicích, s Jabloncem.

5. Dukla (41)

Nováček z Julisky v naprostém klidu a pohodě vystoupal do popředí. „Musíme být realisty. Máme formu, ale asi by nebylo v pořádku, abychom právě my reprezentovali republiku v pohárové Evropě," drží kouč Luboš Kozel své hráče na zemi. Ti však tabulku sledují a Spartu ještě mají doma, takže jim je jasné, že i oni mohou Letenským sen o titulu překazit a sobě tak pomoci. „Formu máme a zkusíme to Spartě znepříjemnit. Jsme ale nohama na zemi. Teď se nám extrémně daří a bylo by to snové umístění. Hlavně se chceme fotbalem bavit," ujišťuje zkušený stoper Jan Vorel.

S kým ještě hrají: s Boleslaví, v Teplicích, se Spartou, v Olomouci.

6. Teplice (40)

Severočeši došli až do semifinále domácího poháru, po debaklu s Olomoucí jim však zůstala už jen liga. „Když budete v hrobě, ale budete mít trubičku na dýchání, tak se taky budete snažit z toho dostat, i když bude šance tak jedno procento," vykládá kouč Petr Rada. Z pohárového výprasku se doteď nevzpamatoval. „Ale v lize se budeme snažit uhrát co nejvíc bodů, abychom skončili co nejvýš," slibuje.

S kým ještě hrají: na Slovácku, s Duklou, na Bohemians, s Ostravou.

7. Příbram (39)

Čtvrtý vzadu bere své vyhlídky s velkou rezervou. „O možnosti hrát kvalifikaci Evropské ligy jsme se nebavili, nepřemýšleli o ní. Něco takového nás ani nenapadlo. Možná hráči něco probírali v kabině, ale opravdu to nemáme v plánu," vyhlašuje trenér David Vavruška. „Chceme se dál zlepšovat, hrát svůj ofenzivní fotbal. I kdyby čtvrtý tým postupoval, nás se to zřejmě týkat nebude. Pokud by na nás přece jen došlo, pak by to znamenalo pro klub jediné. Určit, kdo pojede na los do Nyonu," culí se Vavruška.

„S klukama se o tom bavíme, ale nic to s námi nedělá. Navíc prohrou s Budějovicemi jsme si situaci zkomplikovali," přidává se střelec Martin Šlapák.

S kým ještě hrají: na Bohemians, s Ostravou, v Plzni, se Slováckem.

Reklama

Související témata: