Hlavní obsah

Jaro jsme prodrbali, ale titul ještě získáme, věří sparťan Erich Brabec

Ve Spartě před dvěma lety titul získal a věří, že se z něj v květnu bude radovat znovu. Obránce letenského týmu Erich Brabec nevidí ztrátu na vedoucí Liberec jako beznadějnou. „Pořád si myslím, že Liberec nějaké body poztrácí a titul získáme my,“ říká s úsměvem 35letý stoper.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obránce Sparty Erich Brabec

Článek

Jak moc je teď triumf vzdálený?

Jednou už jsem na tuhle otázku odpovídal. Byl jsem ve Slavii, tři kola před koncem jsme ztráceli taky čtyři body a nakonec se to povedlo. Byl bych rád, kdyby se to samé stalo i teď, kdy do konce zbývají kola čtyři. Věřím, že titul ještě získáme, i když to nemáme ve svých rukách.

Myslíte, že Liberec ještě zakolísá?

Když se podívám na los, tak hrají většinou se soupeři, kteří mají formu. Doufám, že něco poztrácejí. Liberec získal na jaře spoustu bodů i díky štěstí a podle mě se jich nemůže držet pořád. Ale musím taky přiznat, že hrají pěkný a účelový fotbal.

Ztratí třeba už v sobotu v Budějovicích?

Pokud se nepletu, tak Budějovice čtyřikrát za sebou vyhrály, v minulém kole se zachránily a můžou hrát bez stresu. Nikde není psáno, že Liberci nějaké body neseberou. My hrajeme v pátek, v sobotu máme volno, tak asi vyrazím s rodinou domů na jih a půjdu se na ten zápas podívat.

Může kartami ještě zamíchat Plzeň?

Počítat se s ní musí pořád. Mají zkušený kádr, zažili dobrou sezónu v pohárech a to jim hodně pomohlo. A teď to ukazují. I když se jim třeba tolik nedaří, vyhrávají zápasy 1:0. Přesně takhle dřív vyhrávala Sparta. K tomu se musíme vrátit. Už si nesmíme dovolit žádnou ztrátu. Potřebujeme uhrát dvanáct bodů a je jedno, jestli to budou zápasy na krásu nebo ne. V první řadě se musíme dívat sami na sebe a ne na los ostatních. Po výhře v Liberci jsme to měli dobře rozjeté, jenže jsme za poslední dvě kola získali bod. To je strašně málo.

Proč se Sparta nedokáže vyvarovat výpadků? Hraje v tom velkou roli i psychika?

Závěr ligy je skoro jenom o hlavě, o tom, jak se na zápas dokážete psychicky nachystat. Člověk už skoro nic nenatrénuje. My bohužel zápasy prohráváme tím, že soupeřům prakticky darujeme góly a sami se na ně obrovsky nadřeme. To je hlavní problém. Všichni vědí, že jsme jaro prodrbali. Jediným pozitivem je, že jsme ještě ve finále poháru. Ale pořád máme šanci získat dvě trofeje...

Musíte v těchto chvílích držet kabinu vy jako starší hráči?

Někteří mladí kluci jsou splachovací, ani si to nepřipouštějí. Přemýšlejí tak, že teď hrají o titul, a když to nevyjde, zahrají si o něj znovu. Třeba i za deset let. Ale pro nás starší to může být poslední šance něčeho dosáhnout. Ve Spartě končí některým smlouvy a pro někoho může jít i o poslední sezónu ve velkém fotbale.

Kladete to mladým hráčům na srdce?

Všichni si uvědomují, o co hrajeme. Zvlášť teď, kdy jsme Liberci dovolili luxusní čtyřbodový náskok. Každý ví, že musíme být kompaktní, a když se něco nepovede, musíme hrábnout jeden za druhého. Tak jak to ukázala Chelsea proti Barceloně. Ubránili postup v deseti a jsou ve finále Ligy mistrů. A my teď musíme ke každému zápasu přistoupit, jako by to bylo finále Ligy mistrů.

Jaká je pro vás osobně tahle sezóna? Jednu chvíli jste byl mezi stopery až čtvrtým v pořadí, hrál jste za béčko. A teď jste možná jedničkou...

Odehrál jsem až závěr podzimu a počítal jsem s tím, že do jara budu vstupovat v trošku jiné pozici. Abych byl upřímný, už jsem pak ani nedoufal, že se na hřiště dostanu. Jenže bohužel pro Spartu jsem se na hřiště zase vrátil. Kdybychom vyhrávali a dělali body jako na běžícím pásu, asi by nebyl důvod ke změnám v sestavě. A možná bychom ani tenhle rozhovor nedělali, protože Sparta by měla třeba náskok deseti bodů a já bych seděl na tribuně.

Snášel jste to vaše chmurné období hodně těžko?

Za rok a půl jsem odehrál všechno, co šlo. V létě pro mě začalo něco nového, a když přišel Jirka Jarošík, byl to pro mě signál, že bude dostávat přednost. Do jara jsem šel až jako čtvrtý stoper v řadě. Já už nebyl spokojený s tím, že nejsem v základní dvojici. Pak už je de facto jedno, jestli jste trojka nebo čtyřka, protože stopera mockrát v zápase trenér nemění. Nezbývalo mi nic jiného než trénovat a občas pomoct béčku. No a teď zase hraju.

Jaké jsou vztahy mezi hráči ve Spartě?

Hrát by chtěl každý, to je jasné. Ale co se týče vztahů, máme zdravý mančaft. Věřím, že i díky té partě to nakonec dotáhneme tam, kam chceme. Teď to není o jednotlivcích, ale o Spartě.

Po sezóně vám končí smlouva. Víte, co bude dál?

Zatím ne. Když jsem půl roku nehrál, nečekal jsem, že Sparta přijde s nějakou bombastickou nabídkou. Napadaly mě i myšlenky, že jsem v Jablonci v prosinci odehrál poslední ligový zápas, že už třeba nemusí přijít žádná nabídka. Teď jsem šanci zase dostal a jsem strašně rád. Uvidíme, co přinesou následující týdny.

Troufáte si odhadnout, jak to dopadne?

Vůbec nevím. Nějaké nabídky se objevily, ale budu to řešit až po skončení sezóny.

Je šance, že zůstanete na Letné?

Teď tady máme víc důležitějších starostí než řešit to, jestli Brabcovi prodloužíme smlouvu nebo ne. Pokud by nabídka přišla, byl bych rád. Záleželo by ale, jaká by byla a na jakou pozici...

Je vám pětatřicet, šel byste ještě někam do ciziny?

Těžko říct, musím už brát ohled na rodinu. Máme dceru, nechtělo by se mi ji někam tahat. Preferoval bych Česko i vzhledem k tomu, že začínám studovat trenérskou A-licenci.

Kdy?

No, 12. května uděláme titul a 14. začínám...

Vy chcete být trenérem?

Je to jedna z možností. Lidé z okolí mi říkají, že bych mohl být dobrý trenér, a já vidím jako povinnost si tu licenci udělat.

Reklama

Související témata: