Hlavní obsah

Bakoš Lafatu neproklíná, byť na titul mezi kanonýry ani v životní sezóně nedosáhne

Plzeň

Životní sezónu hraje v plzeňském dresu slovenský fotbalový útočník Marek Bakoš. Tři kola před koncem ligové soutěže má na kontě patnáct branek, dalších osm přidal v zápasech evropských pohárů. Nebýt Davida Lafaty, sahal by po koruně pro nejlepšího střelce soutěže. „Ale nijak se netrápím, že nebudu první. Už jsem dávno zjistil, že individuální trofeje nejsou důležité,“ vypráví borec, jehož maximem v ligovém ročníku dosud bylo devět gólů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský kanonýr Marek Bakoš někdy nevěřícně koukal, co je schopný neproměnit.

Článek

Napadlo vás, že máte velkou smůlu, když zrovna v životní sezóně stejně produktivní výkony předvádí David Lafata, který už vstřelil pětadvacet gólů?

Pro mě je hlavní, jestli vyhrává Plzeň, jejíž dres oblékám. Nemám ambice sbírat individuální trofeje. Na to už jsem příliš starý.

Starý v devětadvaceti? David Lafata, který střelcům tuzemské nejvyšší soutěže kraluje, je ještě o rok starší. Nemáte vztek, že jeho skvělá forma se potkala se stejně úspěšným obdobím vaší kariéry?

Vůbec ne. Já mu jeho úspěch přeji. Myslím, že je pro ligu dobře, když má střelce Davidova formátu. Určitě zvyšuje přitažlivost pro fanoušky, pro média, prostě pro všechny.

V ligovém kolotoči jste vstřelil už patnáct branek, ještě zbývají další tři kola. Jaký byl váš plán před startem sezóny?

Mety v podobě určitého množství gólů si už nedávám. Nikdy se totiž nenaplnily! Měl jsem spoustu sezón, kdy mě trápila zranění. Nebo jsem prostě neměl formu a nebyl schopný trefit ani prázdnou branku. Proto už se nerozptyluji žádným plánováním, přestože v Plzni máme na české poměry nadstandardní záložníky a šancí mám v zápasech skutečně mnoho.

Neděláte si po mimořádné sezóně, kterou jste prožil ať už z pohledu osobního či klubového, zálusk na zahraniční angažmá?

Rozhodně žádné změny neplánuji, přestože se mi daří. Všechno je velmi ošemetné a mně není dvacet, tudíž už případný přestup neřeším jako před lety. Navíc mám ještě na dva roky smlouvu v Plzni, kde jsem spokojený.

Pominete-li Česko, už jste si vyzkoušel i kvalitnější soutěž. Rusko však asi nebylo místem zaslíbeným pro váš další vývoj. Jste tedy poučený a angažmá v některé z východních zemí už je pro vás zapovězené?

Vůbec ne. Každý chce do Barcelony, Realu Madrid či Manchesteru United, ale taky je třeba být soudný (směje se)... Znám svoje reálné možnosti a velmi dobře si uvědomuji, kam mohu pomýšlet. Ruská liga je o krok, možná o dva před českou. Kvalita hráčů v tamních klubech je obrovská. Sledovanost rovněž. Proto bych klidně šel znovu.

Reklama