Hlavní obsah

Hlavně se teď nepodělat, opakuje liberecké kabině pamětník prvního titulu Jan Nezmar

Liberec

Z teoretizování a spekulací o tom, že by už během víkendu mohli slavit mistrovský titul, spadli liberečtí fotbalisté do tvrdé reality. Slovácko v pátečním televizním duelu totiž porazit nedokázali, takže před nedělním pokračováním 28. ligového kola nabídli Spartě a Plzni novou šanci boj o první příčku znovu zdramatizovat. „Jasně že jsme měli v hlavách, že se za jisté konstelace můžeme stát už teď mistry, protože počítat všichni umíme. Ale na ztráty Sparty a Plzně jsme nespoléhali, neboť nejdřív jsme museli vyhrát my. A to se nepovedlo. Nesmíme se proto podělat a musíme pracovat dál,“ neztrácel víru v úspěšný konec sezóny veterán libereckého týmu Jan Nezmar.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamaný Jan Nezmar i po remíze se Slováckem v titul pořád věří.

Článek

To opravdu nemáte obavy, aby body ztracené v duelu se Slováckem váš tým nepoznamenaly a před ligovým finišem nezlomily?

Právě naopak - měly by nás nabudit k ještě lepším výkonům. Zvláště, když se náskok před Spartou a Plzní teď s největší pravděpodobností sníží.

Přesto můžete být v klidu, neboť titul máte pořád ve svých rukách a pokud dva závěrečné zápasy zvládnete, nemusíte se na soupeře ohlížet...

Uklidňovat nás to nemůže, protože to by bylo to nejhorší, co by se mohlo stát. Samozřejmě chceme vyhrát ve středu v Jablonci a v posledním kole doma porazit Plzeň, ale nikde není psáno, že obě utkání právě takto dopadnou. O to větší motivaci ale musíme mít, abychom v nich odevzdali maximum a nechali na hřišti to nejlepší, co v nás je. A když budeme efektivnější, než proti Slovácku, snad skončí podle našich představ.

Nevzpomněl jste při marném dobývání brány Slovácka na zápas s Brnem před deseti lety, který jste také nezvládli, remizovali 3:3 a na cestě za prvním libereckým titulem si přivodili problémy?

Tehdy mělo jasně navrch Brno, zatímco proti Slovácku jsme měli utkání pod kontrolou po celých devadesát minut my. I spoustu šancí jsme si připravili, ale využít jsme je nedokázali, což nás nakonec připravilo o výhru.

Ale vy jste gól dali, jenže sudí Adam vám ho neuznal...

Podle mého klidně platit mohl, protože podobných soubojů, jaký svedl před bránou Slovácka Kelič, se při standardkách odehraje spousta. A on navíc nefauloval, ba ani neatakoval brankáře, ale svedl souboj s obráncem.

Popudil vás verdikt sudího hodně?

To ano, ale už o půli jsme si řekli, že se na celou situaci musíme vykašlat. Co by nám pomohlo, kdybychom se rozčilovali?! Měli bychom z toho dvojité nervy a efekt by to stejně nepřineslo. I po neuznaném gólu se nabízelo dost času a spousta dalších šancí, které jsme prostě měli proměnit. Proto sudího z křivdy neviním.

Bezprostředně po jeho verdiktu  jste ji ale cítili a málem na to doplatili, protože hned po neuznaném gólu vyrazil soupeř do rychlého protiútoku a moc nechybělo, aby vás ztrestal.

Než jsem stačil přepnout z radosti nad gólem do pohybu zpátky, dostalo se Slovácko do přečíslení čtyř proti dvěma. Naštěstí se Gebre Salassie stačil vrátit dřív než já a střelu zblokovat. Dostat po neuznané brance hned z protiútoku gól, to by byla hned dvojitá sprcha.

Všechno nasvědčuje tomu, že o titul se bude bojovat a o mistrovi rozhodovat do posledního kola.

Asi to tak skutečně dopadne, protože s bodovou ztrátou se Slováckem jsme nepočítali. Chtěli jsme vyhrát, což bylo určitě vidět. Ve druhé půli jsme hráli i na riziko a chtěli vítězný gól dát, jenže i trocha štěstí nám chyběla. Musíme proto dál pracovat a bojovat až do konce.

V tomto duchu jako pamětník prvního libereckého titulu apelujete i na mladší spoluhráče kolem sebe?

Hlavně si opakujeme, že se musíme dál držet našeho fotbalu a ze současné situace se nesmíme podělat. Vždyť co bychom za to dali, kdyby nám před sezónou někdo řekl, že budeme hrát do posledního kola o titul!

I tak musí nervy pracovat.

Samozřejmě že jde o situaci na psychiku hodně náročnou, ale zároveň nám poskytuje adrenalin, který ve fotbale všichni hledáme a kvůli němuž ho hrajeme.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: