Hlavní obsah

Liberecký kouč Šilhavý se těšil na Marušku, takže ani po dalším kroku k titulu oslavy nepovolil

Jablonec

Ani chvilkovou oslavu svým svěřencům nepovolil. Po vítězství v derby nad Jabloncem, které vedoucí Liberec přiblížilo zase o kus mistrovskému titulu, zavelel liberecký trenér Jaroslav Šilhavý k výklusu po jabloneckém trávníku a okamžitému odjezdu do Hrabětic na rekreační chatu Maruška, kterou vybral pro soustředění svého týmu. „Musíme se přece připravit na sobotní zápas s Plzní, v němž se rozhodne o titulu. Zvláště, když k němu hosté díky větším zkušenostem vyrukují jako favorité,“ vysvětloval.

Foto: David Veis, ČTK

Trenér Liberce Jaroslav Šilhavý míří se svým týmem za titulem. Stačí mu neprohrát v posledním kole doma s Plzní.

Článek

Po trápení v předchozím kole proti Slovácku jste si musel hodně oddechnout, když jste derby s Jabloncem zvládli a tři body ze Střelnice odvezli...

A jak, protože to pro nás byl nesmírně těžký zápas. Jablonec se na nás výborně připravil, zatímco my v první půli nehráli, jak jsme zvyklí. Chyběl pohyb, soupeře jsme horko těžko zastavovali a měli jsme štěstí, že jsme poločas přestáli s nulou.

Po změně stran jste se přece jen probrali, takže jste v kabině asi hodně zvyšoval hlas...

Malinké zlepšení přišlo, protože jsme byli přece jen nebezpečnější, ale akce jsme nedotáhli do konce. Až po brejku Gebre Selassieho nás vysvobodil Hadaščok.

S jeho střídáním jste měl hodně šťastnou ruku. Poslal jste ho na trávník a on za dvě minuty vstřelil gól a rozhodl.

Víme o jeho kvalitách, a proto jsme uvažovali, že ho nasadíme do základní sestavy. Je rychlostním typem, takže jsme si ho nechali na fáze zápasu, kdy se bude Jablonec tlačit dopředu. A dobře jsme udělali.

V sobotním domácím duelu s Plzní se bude rozhodovat o titulu v přímém souboji. Je pro vás výhodou, že vám z této konfrontace postačí bod k mistrovské jistotě?

Ani omylem, protože v takovémto zápase a proti Plzni k tomu na remízu hrát nejde. Možná ke konci utkání se dá trochu taktizovat, ale na jeho začátku rozhodně ne.

Kdo bude podle vás v tomto souboji favoritem? Váš Liberec, jenž hraje doma a jemuž postačí bod, anebo Plzeň, která je přece jen zkušenější?

Určitě Plzeň, která je v podobných situacích nejen zkušenější, ale i protřelejší, což ostatně dokazovala při účinkování na evropské pohárové scéně. Ale i my máme ve svém středu zkušené hráče...

Takže se s ní můžete rovnat?

Určitě. V jednom zápase a před našimi fanoušky k tomu by se měla plzeňská výhoda setřít. I to by mělo mé hráče motivovat.

Motivovat by je mělo i to, že v boji o titul vám ubyl jeden soupeř, protože Sparta už nemůže na ligový primát v žádném případě dosáhnout?

Těžko se dá mluvit o výhodě. Kdyby Sparta vyhrála na Julisce nad Duklou, jela by k nám Plzeň s tím, že už nemůže titul získat, takže ani motivaci by neměla takovou, s jakou vyrukuje v sobotu.

Pro vás to bude hodně důležitý duel. Nemáte obavy, aby v něm vaše mužstvo nezkolabovalo podobně, jako v jarním domácím utkání se Spartou?

Poučili jsme se. Střetnutí se Spartou jsme nezvládli, protože se nahromadilo víc okolností. Třeba Štajner nastupoval k zápasu po nemoci, postihla nás zranění, ani naše hra nebyla taková, jak jsme si představovali. Jsem přesvědčen, že proti Plzni to bude úplně jiné utkání.

Povolíte před ním hráčům alespoň chvilkovou oslavu, když po čtyřech letech derby v Jablonci vyhráli a přiblížili se titulu?

V žádném případě. Hned z Jablonce jedeme do Hrabětic, kde máme na chatě Maruška soustředění. Jednu noc strávenou doma ale hráčům ve čtvrtek povolím, v pátek ale jedeme na soustředění zase. Musíme být přece na Plzeň a boj o titul patřičně nachystáni.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: