Hlavní obsah

Jelito, slyšel Hadaščok. A za chvíli ho liberečtí spoluhráči objímali jako svého hrdinu

Jablonec

„Tref to tam,“ slyšel od trenéra Šilhavého, když ho necelou půlhodinu před koncem ostře sledovaného a tentokrát obzvlášť důležitého derby posílal na plac. Hadaščok poslechl. Po pouhých dvou minutách na trávníku se skutečně trefil a zařídil Liberci vedení. „Životní gól,“ řval dvacetiletý útočník, když běžel od jablonecké brány, do níž procpal centr Gebre Selassiho. „Theo mi to dal parádně,“ chválil po výstavní trefě reprezentačního spoluhráče, který hrál velký zápas.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký Vojtěch Hadaščok se raduje ze své první branky proti Jablonci.

Článek

V tu chvíli byl za hrdinu, protože liberecký leader hledal po přestávce cestu ke Špitově bráně sice usilovně, ale marně. Už i nervozita se začala do jeho řad vkrádat, protože v povědomí vzpomínky na střeleckou mizérii v pátečním bezgólovém duelu se Slováckem přece jen hlodaly.

V hlavě Hadaščoka přímo šrotovaly, protože šance, které on sám proti Moravanům spálil, by vystačily na dva zápasy. A teď byl rázem za hrdinu. Za libereckého spasitele, který přišel a hned rozhodl.

Problémy se střídáním jej nerozhodily

Tedy hned... Při střídání se zdržel u postranní čáry nezvykle dlouho, protože čtvrtý sudí měl problémy se světelnou tabulí i s čísly hráčů, kteří se v libereckém dresu měnili. „Nenechal jsem se tím rozhodit," tvrdil Hadaščok a na hřišti to dokazoval.

Nejprve gólem, pak další vyloženou šancí, do níž se prodral.

„Jelito," zpucoval ho za čtvrt hodiny na tři doby veterán Jan Nezmar, když tváří v tvář domácímu gólmanovi Špitovi ve vyložené šanci selhal.

„Nejraději bych se neviděl. Pomyšlení, že by snad Jablonec mohl nakonec vyrovnat a obrat nás o vítězství, bylo děsivé," páčil ze sebe Hadaščok.

"Jelito" jsem si dovolit mohl, dušoval se Nezmar

Za minutu ho už Nezmar pro změnu objímal. „To jelito jsem si mohl dovolit. Vždyť já v Opavě kopal už s jeho tátou," posílal Hadaščokovi omluvu. Aby ne, když takřka vzápětí v další obrovské příležitosti už nezaváhal a výhru jistil. „Při brejku mi předložil Bosančič balón skoro do prázdné brány. Gólman mi padal pod nohy, takže jsem se musel jen snažit, abych ho netrefil. A spadlo to tam. Fakt nejdůležitější góly v životě. Skutečně můj životní zápas," ujišťoval sebe i okolí Hadaščok.

Aby ne, když dvěma góly trefil možná i titul, k němuž má teď jeho tým hodně blízko.

„Víme o jeho kvalitách, a proto jsme ho původně chtěli postavit do základní sestavy. Ještě že jsme to neudělali a nechali si ho jako žolíka, který přišel a rozhodl," pochvaloval si liberecký kouč Jaroslav Šilhavý, jak šťastnou ruku s nasazením Hadaščoka na poslední půlhodinu měl a jaký skvělý trenérský majstrštyk předvedl.

Za favorita Šilhavý svůj tým nepovažuje

„Co na tom bylo skvělého? Kdyby ho postavil od začátku, nedal by nám dva, ale hned čtyři góly a nebylo by co řešit," dobíral si mladšího trenérského kolegu jablonecký kouč František Komňacký. Hned ho ale objal a dost možná, že mu i mistrovskou gratulaci špital.

„To ne, na tu by bylo brzy. Až v přímém souboji s Plzní se rozhodne.  A my favoritem nejsme, protože obhájce titulu je přece jen zkušenější a v podobných situacích protřelejší. Ostatně,  účinkováním na evropské scéně to dokázala," bránil se gratulacím Šilhavý.

I hráči je odmítali. Za nic na světě nechtěli slyšet, že jsou oproti Plzni ve výhodě, neboť jim k mistrovské korunovaci postačí remíza. "Na to se spoléhat nedá, budeme chtít vyhrát. Teď dobře zregenerujeme, nabereme síly a věřím, že tažení za titulem dotáhneme v sobotu do konce," mluvil i za ostatní liberecké fotbalisty středeční hrdina Vojtěch Hadaščok.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: