Hlavní obsah

VIDEO: Plzeň mě nestraší. Bojím se rozhodčího, přiznává Štajner otevřeně

Radek MalinaPrávo

Patnácti góly Jiří Štajner přispěl k tažení Liberce dosavadním ročníkem fotbalové ligy. Po deseti letech má na dosah druhý titul v dresu Severočechů, kteří drží v nejvyšší soutěži první místo o tři body před Plzní. Právě Západočechy přitom hostí tým zpod Ještědu v sobotu v posledním kole na domácím stadiónu. A pohled borce se zkušenostmi z německé bundesligy či mistrovství světa a Evropy není příliš optimistický. „Nejvíce se bojím rozhodčího,“ říká před vyvrcholením tuzemské fotbalové scény.

Jiří Štajner o rozhodujícím zápase sezónyVideo: Radek Malina, Právo

 
Článek

Když jste se vracel před dvěma lety do Liberce z německého angažmá v Hannoveru, napadlo vás, že se dočkáte boje o titul?

Nepřišel jsem jen doklepat kariéru a hrát o zlatý ananas... Chtěl jsem hrát o něco. Minulou sezónu se mi sen nesplnil, letos mohu být spokojený.

Co pro vás vrcholící soutěž a souboj s Plzní o ligovou korunu představuje ve srovnání s minulým ročníkem, kdy jste se s Libercem hodně trápili?

Zjištění, že je zajímavější hrát o titul než o záchranu (směje se)... Celou sezónu jsme hráli výborný fotbal, stříleli hodně branek. Fakt super. Momentálně tedy prožíváme velké nervy, jak se blíží konec. Ale právě když se podívám na zápasy posledních kol, nemám úplnou radost.

Co máte konkrétně na mysli?

Výkony rozhodčích. Kdo potřebuje, vyhraje. Víc to nebudu rozvádět, ale mám zkaženou náladu. Každý to vidí. Lidé chodí na fotbal, návštěvy se zvedají. Ale tohle spoustu fanoušků odrazuje.

Ligová soutěž ale nakonec dospěla k finiši, v němž rozhodne o novém ligovém šampiónovi přímá konfrontace vašeho Liberce s Plzní. Jde tedy o spravedlivý scénář.

Nejde. Podle mého ne! Liga přece není o jednom finále. Máme tři body náskok, ale když prohrajeme o gól, nebudeme mít nic. Je to strašná nevýhoda. Kdybychom hráli s kýmkoliv jiným... Pro lidi je to super, ale pro nás ne. Hraje se na třicet kol. Příští rok si můžeme dát jeden zápas rovnou v květnu a vítěz si vezme pohár. Je to prostě divné.

Kolo před koncem soutěž vedete. V čem je váš Liberec lepší než obhájce titulu z Plzně?

Naší výhodou je, že hrajeme doma a stačí nám jen remíza. Ale jinak musím uznat, že má Plzeň zkušenější mužstvo. Rozhodně ve vztahu k tak důležitým zápasům. Nás je v liberecké šatně jen pár, kteří si prošli podobnou situací.

Zatímco Plzeň se dotáhla na čelo až v předposledním kole, Liberec řeší možnost zisku titulu už několik týdnů. Je hodně složité udržet za takové situace koncentraci?

Neřekl bych, že vše vnímáme nějak přehnaně intenzivně. Snažíme se hrát pořád stejně. Kdyby nás rozhodčí Adam neokradl o výhru nad Slováckem, už jsme slavili titul v Jablonci.

Když se podíváte na tým soupeře, čím vás Plzeň zaujme?

Hráli dobře celou sezónu. Kdyby neúčinkovali na podzim v Lize mistrů, možná měli tříbodový náskok oni. Účast v Lize mistrů určitě Západočechům nějaké body vzala.

Co představuje největší sílu sobotního soupeře?

Rozhodčí (usmívá se)... Mají Pavla Horvátha, hodně ofenzivní krajní obránce, na stranách zálohy Pilaře a Petrželu. Horváth je pro ně klíčová postava. Když hráli v Mladé Boleslavi a on byl hodinu jen na lavičce, moc se Plzni nedařilo.

Zmínil jste sudího. Zápas pod vedením Pavla Fraňka bude vysílat televize...

To je jedno. Nemyslím, že by přítomnost televize měla vliv a někdo se něčeho bál. Přiznávám, že se nejvíce bojím rozhodčího. (Delegace rozhodčího na zápas byla v pátek dopoledne změněna. Řídit ho nakonec bude Pavel Královec více ZDE, pozn.red.)

Plzeň v posledních šesti zápasech neinkasovala, minulá čtyři kola zvládla vítězně při skóre 10:0. Straší vás forma Plzně?

Ne. Plzeň naposledy sice rozdrtila Příbram, ale před tím vyhrávala zápasy o gól. A my jsme také zvítězili ve spoustě utkání.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: