Hlavní obsah

Chtěli se ho zbavit, dokonce i nad smlouvou váhali. Teď sahá liberecký veterán Janů po třetím titulu

Liberec

Získal pro Liberec dva mistrovské tituly, přesto se ho v minulé sezóně na severu Čech zbavili. Už se jim nezdál perspektivní. Pro ofenzivní fotbal, který zamýšleli hrát, se jim nehodil. Mezi mladé jim nezapadal. Nakonec se nad ním sice ustrnuli, ale poslali ho na hostování do nedalekého Ústí, aby tam pomáhal zachraňovat ligu. Po roce je ale osmatřicetiletý veterán Tomáš Janů zpátky. A dokonce jako kapitán, který táhne liberecký mančaft za titulem...

Foto: Petr Horník, Právo

Kapitán Tomáš Janů diriguje liberecký tým.

Článek

Hořkost necítil. Rozčarování nad nevděkem, který fotbalovým světem vládne, tuplem ne. Alespoň to tvrdil, když ho z Liberce vypakovali a poslali ho hostovat do Ústí.

„Chtěli, aby v Liberci hráli a příležitost dostávali mladí, tak jsem šel. Byl jsem rád, že můžu v Ústí dál kopat, protože mám fotbal rád. Opravdu žádná zloba. Fakt žádná hořkost. Jsem člověk pozitivně laděný, takže nic takového se mně hlavou nehonilo. A v Ústí jsem dělal vše proto, abychom ligu zachránili. Mít vlastní stadion a kopat o záchranu doma, určitě by se to povedlo."

Vrátil se, ale jistotu neměl. Klubová generalita váhala, zda má ligovému veteránovi prodloužit smlouvu. Přece jen mu bylo už přes sedmatřicet a Liberec pár starších hráčů v kádru měl. O tři roky mladšího Nezmara, legionáře Štajnera, ale třeba i náhradního gólmana Hauzra.

S přesunem do zálohy problém neměl

Nový trenér Jaroslav Šilhavý však o Tomáše Janů stál. Možná si vzpomněl, že sám kopal ligu do  osmatřiceti a své si v ní i v závěru kariéry v barvách žižkovské Viktorky uhrál. Ale že by dosáhl na titul, to se mu nepovedlo. Libereckému kapitánovi se možnost nabízí...

„Nenapadlo mi, že si o titul ještě někdy zahraju. Vždyť já ani na začátku této sezóny žádnou jistotu neměl. V prvních dvou kolech jsem odehrál všeho všudy osm minut, ale pak přišel trenér s tím, že defenzivní činnost zálohy skřípe a že bych to mohl ve středové řadě zkusit. Neměl jsem  problém, protože v záloze jsem hrával. Jedno kde hraju, hlavně že nastupuju. A od té doby pravidelně," lakonicky glosuje liberecký veterán opětovnou proměnu z obránce v záložníka a vlastně i své fotbalové znovuzrození.

V sobotu ho v duelu s Plzní může dokonce završit titulem. Už třetím, který by s Libercem získal. „Nemluvili jsme o něm v zimě, kdy jsme na vedoucí Spartu ztráceli šest bodů, tuplem jsme si něco podobného nedokázali představit před začátkem sezóny. Teď je to ale realita. A obrovská příležitost a motivace zároveň, i když pro mě zůstane asi tím nejkrásnějším primátem ten vůbec první před deseti lety. Něco neskutečného, co jsme tehdy prožívali. V posledních třech zápasech jsme uhráli jediný bod, přesto jsme nakonec titul slavili," vzpomíná kapitán Tomáš Janů.

Tentokrát Liberci bod také postačí. Musí ho však uhrát. Nedovolit Plzni, aby ho v sobotním ligovém porazila. Pak by se kapitánovi Severočechů Tomášovi Janů nabízela možnost polaskat se jako jeden z nejstarších fotbalistů v ligové historii s mistrovskou trofejí.

Bránit neumějí, a tak hrát na remízu nebudou

„Tak to mě nenapadlo. A ani do statistik jsem se nedíval, kolik hráčů bylo při zisku titulu starších než já. Jestli tedy někdo takový byl," bere podobné hrátky s čísly s nadhledem. „Bod s Plzní nám sice stačí, ale na remízu hrát rozhodně nebudeme. Jednak je to až příliš zrádné, hlavně to však není náš styl. Bránit neumíme, takže jestliže si to máme s Plzní rozdat, pak na férovku a samozřejmě útočným fotbalem," plánuje Tomáš Janů, s čím jako kapitán svůj tým do sobotní bitvy o titul povede.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice