Hlavní obsah

Sparta vyhodila trenéra Haška, Hřebík jako "GSM" končí také. Nový kouč přijde v létě

zp, dosSport.cz
Aktualizováno

Mistrovský titul se Spartou nezískal a proto je logické, že na Letné trenér Martin Hašek končí. A dokonce okamžitě, takže už ani v sobotním posledním ligovém zápase proti Českým Budějovicím Pražany nepovede. A i generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík sestoupí z výšin, neboť funkce „GSM“ ve Spartě zaniká a z Hřebíka se stane pouhý sportovní ředitel zodpovědný za výsledky. Vizionářské koncepce, s níž Sparta v zimě vyrukovala, se proměnila ve splasklou bublinu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Martin Hašek je rozčílený, na Letné končí.

Článek

Ještě v průběhu jara se generální sportovní manažer Jaroslav Hřebík svého podřízeného Martina Haška vehementně zastával a dušoval se, že ho bude hájit až za hrob. To ale všechno v době, kdy naděje Sparty na zisk mistrovského titulu žila a kdy se mohl zaštiťovat vizionářskou vizí o moderním a líbivém fotbalu, který bude jeho tým hrát.

Hašek šel přes palubu okamžitě

Jenže vize se nenaplnila, titul se ve středečním derby s Duklou na pražské Julisce také nenávratně rozplynul, takže Martin Hašek šel přes palubu. A dokonce ještě před posledním ligovým kolem. Jestli však roztrhá trenérskou licenci, jak v nadsázce navrhoval bývalý sparťanský trenér a vyhozený "GSM" Jozef Chovanec, pokud by jeho nástupci Hřebík s Haškem mistrovský titul nezískali, o tom zatím nic známo není.

Pravdou však je, že Chovanec jim předával mužstvo na první příčce s šestibodovým náskokem.

„Věděli jsme, že zásadní proměna koncepce bude dlouhodobějším procesem, přesto jsme chtěli získat mistrovský titul a vyhrát v domácím poháru, což se bohužel nepodařilo," přiznal odvolaný Martin Hašek. „Přesto jsem přesvědčen, že změny, které byly nastartovány už v průběhu zimní přestávky, budou Spartě v budoucnu přinášet úspěch."

Přijde Šilhavý? Anebo se snad vrátí Lavička?

Proti Jihočechům se v sobotu už  Hašek na lavičku neposadí, Spartu povede druhý trenér Václav Jílek. Jméno nového hlavního kouče, který na Letnou přijde, oznámí na Letné až v létě.

V zákulisí se už ovšem začalo vehementně spekulovat o příchodu současného trenéra Liberce Jaroslava Šilhavého, který v minulosti na Letné působil jako asistent, skloňuje se ovšem i jméno Dušana Uhrina mladšího, jehož otec přivedl Spartu k titulům a úspěchům v nultém ročníku Ligy mistrů. Ale hlavně - z Austrálie se vrátil Vítězslav Lavička, kterého sice majitel klubu Daniel Křetínský před čtyřmi lety vyhodil, ale od té doby přece jen nějaký rok utekl.

A hlavně - zmizela překážka, která nebyla Lavičkovi po chuti. Funkce generální sportovního manažera se ve Spartě ruší, takže stav přímé podřízenosti by už neměl existovat. Z Jaroslava Hřebíka se stane sportovní ředitel zodpovědný za výsledky mužstva.

„Funkce generálního sportovního manažera, která byla v minulosti vytvořena v návaznosti na konkrétní personální obsazení jednotlivých funkcí, tedy zkušeného "GSM" a jemu přímo podřízeného mladého trenéra, zanikne," upřesnil člen sparťanského představenstva Jakub Otava.

Majitel Křetínský cestu hájí

První muž fotbalové Sparty a majitel klubu Daniel Křetínský samo sebou hájí cestu, kterou jeho klub v zimě nastoupil. "Cestě, po které jsme se vydali, věříme a jsme přesvědčeni o její správnosti. Naše reakce na současný vývoj proto nesmí být vnímána jako přehodnocení koncepce, kterou jsme představili v průběhu zimní přestávky," tvrdí letenský bos.

„Naším cílem je vybudování perspektivního mužstva, které bude získávat mistrovské tituly v domácí soutěži a bude konkurenceschopné v Evropě. Jdeme stále stejným směrem, pouze upravujeme strukturu sportovního úseku, aby byla pokud možno ještě efektivnější a transparentnější. Tedy s jasným vymezením pravomocí a zodpovědnosti. Neúspěch v boji o ligový titul je pro nás samozřejmě obrovským zklamáním, ale pokud má mít naše snaha dlouhodobý pozitivní efekt, nesmíme podlehnout dílčímu neúspěchu," doplňuje Křetínský.

Reklama

Související témata: